Sejem AGRA podelil odličja, dogajanje pa seli na splet | Sejem AGRA | Zgodbe o naši super hrani

Sejem AGRA podelil odličja, dogajanje pa seli na splet

Letošnji 58. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA se je moral zaradi epidemije odpovedati tradicionalnemu sejemskemu dogajanju, zato so poiskali inovativno alternativo v obliki Spletne Agre, ki bo potekala med 7. septembrom 2020 in 7. marcem 2021. Znani so tudi nagrajenci ocenjevanj v sedmih kategorijah.

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem ima že več kot pol stoletno tradicijo, pri čemer sejemske dogodke vsako leto dopolnjujejo tudi mednarodna ocenjevanja kakovosti vin, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, embalaže, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vin iz ekološko pridelanega grozdja, medu, medenih pijač ter kmetijske mehanizacije in opreme. Odličja sejma AGRA so dokaz najvišje kakovosti, ki mu zaupa tako slovensko kot tudi mednarodno tržišče.

Visok nivo kakovosti mleka in mlečnih izdelkov

Na 34. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 20 podjetij s 193 izdelki. Naziv Šampion kakovosti so prejeli izdelki, ki so bili tri leta zapored nagrajeni z veliko zlato medaljo in so v svoji skupini po številu točk dosegli najmanj tretji rezultat. Med slovenskimi ponudniki sta naziv prejeli podjetje Ljubljanske mlekarne d.o.o. za izdelka Alpsko mleko Barista in Maxim Premium frozen yoghurt z limono ter podjetje Pomurske mlekarne d.d. za izdelke Čokoladno mleko, Pinjenec – ananas, Posneto mleko v prahu in Slovensko čajno maslo. Predsednica ocenjevalne komisije Stanka Podkrajšek, univ. dipl. inž. živ. teh. je ob tem povedala: »Sodelujoči proizvajalci se zavedajo in prepoznajo kakovostne parametre za posamezne izdelke. Dokaz vzdrževanja visokega nivoja kakovosti ter priznavanja pomembnosti omenjenega ocenjevanja je 13 šampionov kakovosti in kar 57 velikih zlatih medalj.«

Seznam vseh nagrajencev najdete s klikom na povezavo: rezultati ocenjevanja.

Vrhunski rezultati v kategoriji mesa in mesnih izdelkov

Na 41. mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 34 podjetij s 325 izdelki. Veliko zlato medaljo sta prejeli Pašteta z bučnimi semeni podjetja Kodila d.o.o. ter Domača svinjska mast podjetja Mesnica in trgovina Matves Irena s.p.

Naziv Šampion kakovosti so si skladno z mnenjem strokovne komisije prislužili naslednji izdelki s trikratno zaporedno zlato medaljo: Sarme, Minute podjetja Mercator IP, d.o.o.;  Suhi ocvirki podjetja Mesarstvo Oblak d.o.o.; sledeči izdelki podjetja Perutnina Ptuj d.o.o.: Piščančja jetrna pašteta, Piščančje prsi s poprom narezek (nizka vsebnost maščob), Poli z vrtninami, Golica hrenovka brez ovoja, Piščančje prsi narezek (nizka vsebnost maščob), Poli mini hrenovka, Poli coctail hrenovka, Poetovio (30 % zmanjšana vsebnost maščob) in Poli s sirom ter trije izdelki podjetja Pivka Perutninarstvo d.d., in sicer Pivka piščančje pečene prsi, Njami piščančje hrenovke s sirom in Njami piščančje hrenovke.

V kategoriji ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov so naziv Šampion kakovosti prejeli trije izdelki podjetja Mesnica in trgovina Matves Irena s.p., in sicer: Polnjen piščanec brez kosti, Mesna rolada in Polnjena piščančja bedra brez kosti; Kamniški odščipanci z mesnato slanino in Kamniški odščipanci s sirom podjetja Meso Kamnik d.d.; pet izdelkov podjetja Perutnina Ptuj d.o.o., in sicer Fit nabodalca, Kolekcija piščančje meso NATUR PREMIUM, Piščančji zrezki po štajersko z bučnimi semeni, Piščančji kebab in BBQ krilca ter dva izdelka podjetja Pivka Perutninarstvo d.d., in sicer Pivka nabodala iz piščančjega mesa – višja kakovost, vir selena ter Pivka začinjen piščanec pripravljen za peko – višja kakovost, vir selena.

Predsednica komisije prof. dr. Lea Demšar je o rezultatih povedala sledeče: »Kakovost nagrajenih izdelkov iz te skupine so preskuševalci ocenili kot vrhunsko (11 šampionov oz. 14 %), izjemno (44 zlatih medalj za tržno ponudbo oz. 55 %) in odlično (17 srebrnih medalj za tržno ponudbo oz. 21 %), ter 8 izdelkov (10 %) z bronasto medaljo. Posebej je potrebno izpostaviti še šampione kakovosti, izdelke, ki so tri leta zaporedoma dobili zlato medaljo, Tokrat jih je bilo kar 12 iz štirih slovenskih mesno-predelovalnih podjetij. Podjetje Perutnina Ptuj, d.o.o. je za svojo celotno kolekcijo na ocenjevanju prejela tudi Priznanje za tržno ponudbo mesa. Vsem nagrajencem čestitamo za predstavljeno kakovost.«   

Seznam vseh nagrajencev najdete s klikom na povezavo: rezultati ocenjevanja.

Vrhunska kakovost vzorcev vina

Na vinarskem področju so potekala tri prestižna vinska tekmovanja, in sicer 46. odprto državno ocenjevanje vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, 10. ocenjevanje EKO vin ter II. ocenjevanje ITC – International Traminer Challenge, kjer je sodelovalo 173 vinarjev s 639 vzorci vin iz 5 držav.

Šampioni ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2020 so postali Zlata radgonska penina “Millesime” 2008 podjetja Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona, Jeruzalem Ormož 34′ 2016 podjetja Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož, Rumeni muškat 2019 podjetja Vinakoper d.o.o., Koper, Traminec 2019 podjetja Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Cviček 2019 podjetja Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej, La Marie, izbrani teran 2018 podjetja Vinakras z.o.o. Sežana, Sežana, Merlot 2017 iz Posestva Ferjančič, Planina, Bagueri Cabernet 2016 podjetja Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Dobrovo v Brdih ter Rumeni muškat 2018 Janeza Smolkoviča, Razkrižje v kategoriji bio vino.

Predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija Gornja Radgona, doc. dr. Mojmir Wondra, je povedal, da je »letošnje ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona še ena zmaga Pomurskega sejma. Kljub znani situaciji je organizatorju uspelo izpeljati zahtevno in naše največje ocenjevanje vin. Še več. Odlična organizacijska ekipa Pomurskega sejma je zbrala skoraj enako število vzorcev vin kot lani, ko je bilo »normalno« leto. Vse čestitke! Pa ne samo to … Kakovost vzorcev je bila na vrhunski ravni. Vinogradniki vedo, kaj je treba poslati na naše največje ocenjevanje

Na 10. ocenjevanju EKO vin je bil absolutni zmagovalec z več kot 90 točkami Janez Smolkovič iz Razkrižja s svojim vinom Rumeni muškat. Na tekmovanju ITC – International Traminer Challenge pa so nad 90 točk dosegli slovenski proizvajalci Puklavec Family Wines d.o.o. za Seven Numbers Traminec ter Steyer vina za vino Steyer Vaneja.

Seznam vseh nagrajencev najdete s klikom na povezavo: rezultati ocenjevanja.

Najkakovostnejši med in medene pijače

Na ocenjevanju medu z mednarodno udeležbo je sodelovalo 64 čebelarjev oz. podjetij z 89 vzorci medu. Z naslovom Šampion je bil nagrajen med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev, in sicer gozdni med Čebelarstva Srečko Verdinek iz Kaple. Prvaki vrste so postali vzorci medu z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti, pri čemer je moralo sodelovati v vsaki vrsti vsaj 7 vzorcev. Naziv so si prislužili Vita – med čebelarstvo, Dejan Tadej Posl s.p. iz Podplata za cvetlični med, Čebelarstvo Srečko Verdinek iz Kaple za gozdni med, Mitja Smrdel s.p. iz Kranja za lipov med ter Zdravko Rižnar iz Ljutomerja za kostanjev med.

Seznam vseh nagrajencev najdete s klikom na povezavo: rezultati ocenjevanja.

Prvič je potekalo tudi ocenjevanje medenih pijač, kjer je sodelovalo 12 čebelarjev oz. podjetij z 20 vzorci medenih pijač. Zlate medalje so prejeli Čebelarstvo Cesar, Marko Cesar s.p. za Penečo medico Cesar in Medico Cesar; Čebelarstvo Cvet za Medico in Penečo medico, Čebelarstvo Čanč za Medico in Penečo medico; Čebelarstvo Strehar, Marko Strehar s.p. za Medeni liker Kostanjevec;  Čebelarstvo Šibila za medico; Medeni butik in čokoladnica Škorja, Katja Škorja s.p. za Medeni liker; Mr. Bee, Nika Poslek s.p. za Medeni liker ter Vita – med čebelarstvo, Dejan Tadej Posl s.p. za Medeni liker.

Predsednica komisije Leonida Gregorič je poudarila sledeče: »Ocenjevalna komisija je imela na 1. ocenjevanju medenih pijač priložnost oceniti visoko kakovostne medice in peneče medice. Ugotavljamo pa, da je potrebno pri medenih likerjih in medenih žganjih pridobiti še nekaj strokovnega znanja in izkušenj pri pripravi alkoholnih destilatov. Želimo si, da bo v bodoče vsaka steklenica odraz znanja in izkušenj čebelarja ter odraz naravnih danosti, ter bo nosila pečat kakovosti in originalnosti.«

Seznam vseh nagrajencev najdete s klikom na povezavo: rezultati ocenjevanja.

Vsaki dve leti pod okriljem sejma INPAK poteka tudi odprti natečaj za ocenjevanje kakovosti embalaže Slovenski oskar za embalažo. Na natečaju je sodelovalo 9 prijaviteljev z 18 modeli embalaže.

Viden uspeh s prenovljenimi recepturami manj sladkih pijač

Na 24. mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je sodelovalo 27 podjetij s 117 izdelki. Z naslovom Šampion kakovosti je strokovna komisija nagradila izdelke s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo, in sicer Fructal nektar iz hrušk, Fructal nektar iz breskev in jabolk, Fructal Natura 100 % – okus korenček sok iz jabolk, korenčka in pomaranč podjetja Fructal živilska industrija d.o.o. ter nektar iz črnega ribeza in nektar iz jagod, jabolk in aronije podjetja Presad d.o.o. Prof. dr. Janez Hribar, predsednik komisije, je ob tem povedal, da pozdravlja »sledenje priporočilom proizvajalcem sokov in pijač, ki temelji na pripravi sokov in pijač z manjšo vsebnostjo sladkorjev. Priprava drugačnih receptur zahteva tudi odlično poznavanje surovin in najboljšo tehnološko obdelavo, da bi dosegli najvišjo kakovost

Seznam vseh nagrajencev najdete s klikom na povezavo: rezultati ocenjevanja.

Sejem AGRA se za nekaj mesecev seli na splet

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, je glede letošnje usode sejma AGRA poudaril: »Najbolj nam je žal odpovedi sejma Agra, ki v svojem poslanstvu skrbi ne samo za kmetijstvo in podeželje, ampak napoveduje tudi usmeritve slovenskega kmetijstva in gospodarstva za prihodnost. Na Pomurskem sejmu smo iskali rešitve, kako vsaj delno nadomestiti tradicionalno sejemsko dogajanje in se podali v Spletno Agro. Preko spleta bo Agra najbolj zvestim razstavljavcem in obiskovalcem sejma omogočala pregled novosti in nove trende

  1. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo od letošnjega 7. septembra do 7. marca prihodnje leto potekal v spletni obliki. Predstavili bodo ponudbo razstavljavcev s področja kmetijstva in živilstva, možnosti sodelovanja s strokovnimi in panožnimi organizacijami ter nove projekte, ki so usmerjeni v rast samooskrbe in v trajnostni turizem.

Posebne pozornosti bodo deležni nagrajenci mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesnih, mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vin, medenih pijač, medu in embalaže.

Spletni sejem AGRA lahko spremljate na tej povezavi.


Sorodni članki

Kdo so prejemniki odličij na sejmu AGRA 2023?

61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA je v Gornji Radgoni potekal od 26. do 31. avgusta. Gostil je kar 1700 razstavljavcev iz 35 sodelujočih držav, kjer so predstavili najnovejšo tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo, vrhunske rejske…

Več...

Znani prejemniki odličij v okviru 60. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

Letošnji jubilejni 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA je potekal med 20. in 25. 8. 2022 ter več kot 1.750 razstavljavcev iz 31 držav. Kot vsako leto so bile podeljene tudi nagrade v okviru mednarodnih ocenjevanj kakovosti izdelkov. Na koncu prispevka…

Več...

Znani prejemniki odličij v okviru 59. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

Letošnji 59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA je potekal med 21. in 26. 8. 2021 ter gostil 1.100 razstavljavcev iz 29 držav. Kot vsako leto so bile podeljene tudi nagrade v okviru mednarodnih ocenjevanj kakovosti izdelkov iz različnih kategorij.Mednarodni kmetijsko-živilski sejem…

Več...

Spletni sejem Agra z bogatimi vsebinami

58. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA se je letos zaradi epidemije preselil na splet v obliki Spletne Agre, ki navdušuje z bogatimi vsebinami, potekala pa bo vse do 7. marca prihodnje leto. Pobrskate lahko med bogatimi vsebinami razstavljavcev in najdete vse…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem