Mlada sirarka Nina Dolenc: "Najraje imam delo z živalmi, delo v naravi in delo z ljudmi." | Mleko | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

Mlada sirarka Nina Dolenc: “Najraje imam delo z živalmi, delo v naravi in delo z ljudmi.”

Mnogo slovenskih kmetij se ukvarja tako s pridelavo kot predelavo mleka, ob tem pa uporablja številne tradicionalne slovenske postopke. Proizvajalci, ki svoje izdelke označujejo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI, morajo poleg standardnih zahtev upoštevati še dodatne, ki zagotavljajo, da njihovi izdelki prihajajo naravnost s kmetije.

Z Nino Dolenc s Kmetije Dolenc smo se pogovarjali o tem, kako poteka delo na kmetiji, kako zagotavljajo kakovost svojih izdelkov in kaj pomeni zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI.

Ste že od otroških let navajeni življenja na kmetiji ali ste se tega privadili in priučili šele kasneje?

Na kmetiji živim že od otroških let in že od nekdaj rada pomagam pri kmečkih opravilih. To delo mi je bilo vedno zanimivo.

Kaj menite, kako sta se vaše otroštvo in mladost, ki ste ju preživeli na kmetiji, razlikovala od otroštva in mladosti vaših vrstnikov, ki te izkušnje niso nikdar tako dobro spoznali?

Prav gotovo sem bila zaradi naše kmetije zelo veliko v stiku z naravo in živalmi, medtem ko so moji sovrstniki že bolj čutili vplive tehnološke dobe in svoj prosti čas preživljali z igranjem računalniških igric. Mojo mladost vsekakor zaznamujejo različna dela na kmetiji. Veliko časa sem preživela v hlevu in krmila živali.

Koliko generacij živi na vaši kmetiji?

Štiri. Midva z bratom sva tretja generacija, ki dela na kmetiji, četrta generacija pa sta najina nečaka, ki z velikim veseljem preživljata čas v hlevu.

Verjetno se znanje prenaša s starejših rodov na mlajše, ste vsi močno vpeti v delo na kmetiji?

Vsekakor se znanje prenaša s starejših rodov na mlajše, vsi pa smo močno fizično vpeti v delo na kmetiji. Jaz delam skoraj vse: v molzišču, pomagam pri krmljenju živali, moja največja zadolžitev pa je delo v sirarni.

Kateri nasvet ali modrost starejših generacij glede dela na kmetiji vam je najbolj ostal v spominu?

Delo krepi človeka.

Kako dolgo se že ukvarjate s pridelavo mleka in kako dolgo s predelavo mleka?

S pridelavo mleka se ukvarjamo, odkar imamo kmetijo, torej od l. 1983. Pravzaprav se je še pred tem s to dejavnostjo ukvarjal že stari oče v sosednji vasi. S predelavo mleka pa se sedaj ukvarjamo tretje leto.

Kakšne so prednosti predelave mleka na kmetiji, zakaj ste se odločili za to nadgradnjo?

Za to smo se odločili zaradi nizkih odkupnih cen mleka, saj smo želeli mleku dodati neko dodano vrednost. Prva pobudnica za nadgradnjo sem bila jaz, ko sem zaključila s šolanjem in nisem dobila zaposlitve. Dobila sem zamisel o predelavi mleka, opravila sem nekaj tečajev in to aktivnost vpeljala na našo kmetijo.

Vaš delovnik je verjetno natrpan in traja od ranega jutra do poznega večera. Bi lahko na kratko opisali vaš tipičen delovni dan?

Moj dan se začne že zgodaj zjutraj, okoli 5h. Najprej je treba natočiti mleko, med tednom pa mleko in mlečne izdelke nato razvažamo v okoliške šole in vrtce. Ko se vrnem domov, je potrebno natočiti toplo mleko, ki je namenjeno predelavi v sirarni. Nato me čaka približno 5–6 ur dela v sami sirarni. Vmes si seveda vzamem malo časa zase in se odpravim na sprehod na kakšen bližnji hrib, popoldne pa nadaljujem s svojim delom. Takrat me čaka molža, krmljenje živali, prodaja v domači trgovini itd.

Ker ste se za predelavo mleka odločili sami, vas to delo verjetno tudi veseli. Kaj vam je pri tem delu najbolj všeč in česa ste se najtežje priučili ali privadili?

Pravzaprav mi je pri tem delu všeč prav vse, saj že od nekdaj rada ustvarjam. Treba je upoštevati določene smernice, kako narediti sam izdelek, je pa od vsakega mleka posebej odvisno, kako bo reagiralo na določeno stvar in že na začetku sem vedela, da bo tukaj potrebnega kar nekaj raziskovanja in preizkušanja. Prav to je tisto, kar me najbolj veseli. Težko bi rekla, da pri tem delu obstaja nekaj, česar sem se težko priučila ali privadila, saj me prav vse, kar je z njim povezano, zares zelo veseli. Bolj kot ne se soočam z različnimi izzivi. Eden takih je bil pridelava skute, sedaj pa nas čaka še pridelava poltrdega sira, s katerim je precej več dela.

Kaj vam je pri samem delu na kmetiji najbolj pri srcu?

Delo z živalmi, delo v naravi in delo z ljudmi – vse to je tisto, kar imam pri svojem delu najraje.

Katere mlečne izdelke proizvajate na svoji kmetiji?

Na svoji kmetiji proizvajamo jogurte, skuto, surovo maslo, sladko in kislo smetano, mladi sir in mladi sir z zelišči, kmalu pa se bomo lotili tudi pridelave poltrdega sira.

Ali mlečne izdelke proizvajate izključno iz mleka s svoje kmetije? Ga odkupujete še od drugih kmetij?

Izključno iz mleka, pridelanega na naši kmetiji.

Zakaj ste vstopili v shemo »Izbrana kakovost«? Kakšne so za vas prednosti označevanja vaših proizvodov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI?

Pri izdelkih, ki poleg znaka »izbrana kakovost – Slovenija« nosijo navedbo KMEČKI, so transportne poti še krajše. Pri nas na primer sami pridelujemo mleko, ki ga nato predelamo v mlečne izdelke in transportne poti od pridelave do predelave pravzaprav ni. Prav tako na kmetiji ohranjamo tradicionalne postopke pridelave in predelave, veliko pa je tudi ročnega dela. Zagotovljena je tudi stoodstotna sledljivost vsakega izdelka, saj kupec natanko ve, kaj kupi in od koga. Na svoji kmetiji smo glede tega zelo transparentni, včasih želijo mlade družine z otroki videti naše živali, način dela na kmetiji itd., vse to pa jim z veseljem pokažemo. To ljudem omogoči, da imajo pogled v sam postopek nastajanja izdelka že od same pridelave pa vse do končnega izdelka.

Katerih zahtev se morate držati, da lahko svoje mlečne proizvode označujete z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI?

Poleg zahtev o slovenski pridelavi in predelavi, zunanjih in notranjih kontrolah ter kratkih transportnih poteh, ki jih shema »Izbrana kakovost« že tako ali tako zapoveduje, moramo proizvajalci, ki svoje proizvode označujemo z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI, upoštevati še dodatne tri zahteve. Prva od teh je, da mora biti mleko pridelano na lastni kmetiji oz. odkupljeno od največ 15 kmetij v radiju 25 km, zorjeni siri morajo biti pridelani iz surovega mleka, torej po tradicionalnem slovenskem postopku, tretja zahteva pa je, da morajo biti vsi fermentirani izdelki narejeni iz nehomogeniziranega mleka.

Ali vsi vaši izdelki nosijo zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI?

Da, vsi.

Ste težko izpolnili kriterije za pridobitev znaka »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI?

Pravzaprav ne, saj smo vse te pogoje izpolnjevali že pred pridobitvijo certifikata »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI. Je pa res, da smo morali svoje stranke na začetku zelo ozaveščati o tem, kaj ta znak sploh pomeni.

Kakšne so vaše kontrole za certifikat »izbrana kakovost – Slovenija«, kolikokrat se izvajajo in kako?

Do sedaj smo imeli eno notranjo kontrolo. Odgovorni član je pregledal dokumentacijo, ki vsebuje podatke o tem, koliko mleka pridelamo na naši kmetiji. Nato je pregledal prostore, s čimer se je prepričal, da ne uporabljamo homogenizatorja, pregledal je dokumentacijo v zvezi s pridelovalnimi in predelovalnimi postopki ter se prepričal, da zadoščamo higienskim standardom. Certifikacijski organ pa je preveril tudi delovanje skupine pridelovalcev, po katerih smo certificirani.

Kateri je vaš najbolj prodajan izdelek? Kateri in zakaj pa je vaš najljubši?

Jogurt z okusom vanilje s čokoladnimi kroglicami ter jogurt z okusom borovnice sta naša najbolj prodajana izdelka. Zadnji je tudi moj najljubši izdelek, saj imam jogurte že od nekdaj zelo rada, prav tako kot imam od sadja najraje borovnice.

Kaj bi priporočili potrošnikom – kako naj izbirajo mlečne izdelke, da bodo izbrali najbolj kakovostne in bodo najbolj zadovoljni? Na kaj naj bodo pozorni?

Vsekakor priporočam nakup izdelkov, ki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI. Če se le da, odkupujmo izdelke z okoliških kmetij, saj na ta način podpiramo slovenske kmete. Tudi mi tiste izdelke, ki jih ne pridelujemo sami na kmetiji, odkupujemo od okoliških kmetij. Zelo pomembno se mi zdi, da se med seboj podpiramo.

Kaj menite, kakšna je prihodnost kakovostnih in skorajda butičnih izdelkov, kakršni so vaši? Ali kupci prepoznajo kakovost vaših izdelkov?

Vsekakor menim, da takšni izdelki dobivajo v očeh kupcev vse večjo vrednost. Potrošniki vse bolj gledajo na to, da kupujejo domače izdelke.  iz bližine.

Ali mislite, da vam bo znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI pomagal k večji prepoznavnosti pri slovenskih potrošnikih?

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI je že veliko pripomogel k prepoznavnosti naših izdelkov in prepričana sem, da nam bo še bolj.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem