Jabolka, hruške in breskve krškega Evrosada | Jabolka, Sadje, Zelenjava | Zgodbe o naši super hrani

Jabolka, hruške in breskve krškega Evrosada

Na dnevu odprtih vrat, ki se je v soboto, 12. oktobra odvijal v krškem Evrosadu, so si obiskovalci ogledali napredne tehnološke postopke sortiranja, pakiranja in skladiščenja sadja.

Po besedah direktorja proizvodnje mag. Petra Zadravcasledijo v Evrosadu visokim standardom zagotavljanja kakovosti:

»Naša bogata tradicija pridelovanja visoko kakovostnega sadja je pomembna podlaga na kateri pa je bilo potrebno zgraditi sodoben skladiščni in sortirno – pakirni center. Vrhunsko sadje je potrebno tudi vrhunsko hladiti, nato pa še pripraviti za kupca in potrošnika. Ta zadnji je za nas seveda najpomembnejši in od njegovega zadovoljstva je odvisno ali bo trajno posegal predvsem po doma pridelanem sadju.«

V Evrosadu so si obiskovalci lahko ogledali napreden tehnološko sortirno-pakirni center, ki je edini te velikosti v Sloveniji. V centru so spoznali celotno verigo od sprejema do opremljanja paketov za distribucijo – sprehodili so se skozi prostor, kjer poteka sprejem sadja in se preverja sledljivost, hladilne prostore, sortirne linije, ki delujejo s kapacitetami 10 ton jabolk na uro, pakirne linije in prostor za odpremo sadja, od koder je sadje nared za distribucijo. V pozdravnem nagovoru je Boštjan Kozole poudaril tradicijo Evrosada in pomembnost lokalne pridelave za gospodarstvo.

Dan odprtih vrat v Evrosadu

Na dnevu odprtih vrat je  mag. Peter Zadravec, direktor proizvodnje Evrosada d.o.o. pojasnil, kako zagotavljajo kakovost pridelkov.

»Skupina Evrosad pridela več kot 20.000 ton sadja na približno 600 ha neto površin.  Že več kot deset let sodelujemo s sadjarji iz Posavske regije, v zadnjih letih pa tudi iz cele Slovenije, s katerimi imamo sklenjene pogodbe o skupni pridelavi jabolk, hrušk in breskev. Za kvaliteten nadzor nad izvajanjem del, ki se kaže tudi v kakovosti končnega pridelka, velikokrat sodelujemo tako z domačimi kot tujimi strokovnjaki,« je poudaril Zadravec.

Dan odprtih vrat v Evrosadu

Podjetje redno izvaja kontrolo kvalitete izvedenih del in pridelkov v proizvodnji in hladilnici, med najpomembnejši kontroli spadata analiza kvalitete plodov, ki jo izvajajo v lastnih laboratorijih sami in analiza na ostanke fitofarmacevtskih sredstev, ki jo naročajo pri enem od najnatančnejših evropskih pooblaščenih laboratorijev v sosednji Avstriji.


Sorodni članki

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Naš super paradižnik

Paradižnik je hvaležna rastlina, ki uspeva tako v nasadih, vrtovih in vrtičkih kot tudi pri balkonskih vrtičkarjih. Preberite nekaj idej, kako ga uporabiti in shraniti tudi za hladnejše dni.Med najbolj priljubljene vrtnine v domačih vrtovih verjetno sodijo paradižniki. V Sloveniji…

Več...

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu. Jagode haskap,…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem