Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Jabolka, hruške in breskve krškega Evrosada

Na dnevu odprtih vrat, ki se je v soboto, 12. oktobra odvijal v krškem Evrosadu, so si obiskovalci ogledali napredne tehnološke postopke sortiranja, pakiranja in skladiščenja sadja.

Po besedah direktorja proizvodnje mag. Petra Zadravcasledijo v Evrosadu visokim standardom zagotavljanja kakovosti:

»Naša bogata tradicija pridelovanja visoko kakovostnega sadja je pomembna podlaga na kateri pa je bilo potrebno zgraditi sodoben skladiščni in sortirno – pakirni center. Vrhunsko sadje je potrebno tudi vrhunsko hladiti, nato pa še pripraviti za kupca in potrošnika. Ta zadnji je za nas seveda najpomembnejši in od njegovega zadovoljstva je odvisno ali bo trajno posegal predvsem po doma pridelanem sadju.«

V Evrosadu so si obiskovalci lahko ogledali napreden tehnološko sortirno-pakirni center, ki je edini te velikosti v Sloveniji. V centru so spoznali celotno verigo od sprejema do opremljanja paketov za distribucijo – sprehodili so se skozi prostor, kjer poteka sprejem sadja in se preverja sledljivost, hladilne prostore, sortirne linije, ki delujejo s kapacitetami 10 ton jabolk na uro, pakirne linije in prostor za odpremo sadja, od koder je sadje nared za distribucijo. V pozdravnem nagovoru je Boštjan Kozole poudaril tradicijo Evrosada in pomembnost lokalne pridelave za gospodarstvo.

Dan odprtih vrat v Evrosadu

Na dnevu odprtih vrat je  mag. Peter Zadravec, direktor proizvodnje Evrosada d.o.o. pojasnil, kako zagotavljajo kakovost pridelkov.

»Skupina Evrosad pridela več kot 20.000 ton sadja na približno 600 ha neto površin.  Že več kot deset let sodelujemo s sadjarji iz Posavske regije, v zadnjih letih pa tudi iz cele Slovenije, s katerimi imamo sklenjene pogodbe o skupni pridelavi jabolk, hrušk in breskev. Za kvaliteten nadzor nad izvajanjem del, ki se kaže tudi v kakovosti končnega pridelka, velikokrat sodelujemo tako z domačimi kot tujimi strokovnjaki,« je poudaril Zadravec.

Dan odprtih vrat v Evrosadu

Podjetje redno izvaja kontrolo kvalitete izvedenih del in pridelkov v proizvodnji in hladilnici, med najpomembnejši kontroli spadata analiza kvalitete plodov, ki jo izvajajo v lastnih laboratorijih sami in analiza na ostanke fitofarmacevtskih sredstev, ki jo naročajo pri enem od najnatančnejših evropskih pooblaščenih laboratorijev v sosednji Avstriji.


Sorodni članki

Prednosti izbire sadja z oznako Izbrana kakovost

Oznaka Izbrana kakovost – Slovenija potrošnikom omogoča lažjo orientacijo in prepoznavanje sadja lokalnega porekla. Izbiro nam olajša tudi z zagotovilom o kakovosti in poostrenemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Pomen oznake v praksi so izpostavili in pojasnili tudi pridelovalci…

Več...

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo…

Več...

Vrtičkarstvo v Sloveniji ima nesluteno moč

V Sloveniji ima dve tretjini prebivalcev svoj vrt in živi v svoji hiši. Ali še poznate še kakšno evropsko državo, ki se lahko pohvali s toliko vrtovi? Zelenjavo v Sloveniji pridelujemo na mikro površinah – povprečno le 6 m2 na…

Več...

Jabolka bi lahko bila rešitev 😊

V petek, 3.4.2020 je bil na “Fruitnet.com” objavljen zanimiv prispevek avtorja Fred Meintjes, ki izpostavlja, da bi lahko bilo uživanje svežih jabolk v boju proti novemu koronavirusu celo zmagovita kombinacija. Originalen prispevek v angleščini je objavljen na tej povezavi: http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/181383/apples-could-offer-something-extra…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem