Jabolka, hruške in breskve krškega Evrosada

Na dnevu odprtih vrat, ki se je v soboto, 12. oktobra odvijal v krškem Evrosadu, so si obiskovalci ogledali napredne tehnološke postopke sortiranja, pakiranja in skladiščenja sadja.

Po besedah direktorja proizvodnje mag. Petra Zadravcasledijo v Evrosadu visokim standardom zagotavljanja kakovosti:

»Naša bogata tradicija pridelovanja visoko kakovostnega sadja je pomembna podlaga na kateri pa je bilo potrebno zgraditi sodoben skladiščni in sortirno – pakirni center. Vrhunsko sadje je potrebno tudi vrhunsko hladiti, nato pa še pripraviti za kupca in potrošnika. Ta zadnji je za nas seveda najpomembnejši in od njegovega zadovoljstva je odvisno ali bo trajno posegal predvsem po doma pridelanem sadju.«

V Evrosadu so si obiskovalci lahko ogledali napreden tehnološko sortirno-pakirni center, ki je edini te velikosti v Sloveniji. V centru so spoznali celotno verigo od sprejema do opremljanja paketov za distribucijo – sprehodili so se skozi prostor, kjer poteka sprejem sadja in se preverja sledljivost, hladilne prostore, sortirne linije, ki delujejo s kapacitetami 10 ton jabolk na uro, pakirne linije in prostor za odpremo sadja, od koder je sadje nared za distribucijo. V pozdravnem nagovoru je Boštjan Kozole poudaril tradicijo Evrosada in pomembnost lokalne pridelave za gospodarstvo.

Dan odprtih vrat v Evrosadu

Na dnevu odprtih vrat je  mag. Peter Zadravec, direktor proizvodnje Evrosada d.o.o. pojasnil, kako zagotavljajo kakovost pridelkov.

»Skupina Evrosad pridela več kot 20.000 ton sadja na približno 600 ha neto površin.  Že več kot deset let sodelujemo s sadjarji iz Posavske regije, v zadnjih letih pa tudi iz cele Slovenije, s katerimi imamo sklenjene pogodbe o skupni pridelavi jabolk, hrušk in breskev. Za kvaliteten nadzor nad izvajanjem del, ki se kaže tudi v kakovosti končnega pridelka, velikokrat sodelujemo tako z domačimi kot tujimi strokovnjaki,« je poudaril Zadravec.

Dan odprtih vrat v Evrosadu

Podjetje redno izvaja kontrolo kvalitete izvedenih del in pridelkov v proizvodnji in hladilnici, med najpomembnejši kontroli spadata analiza kvalitete plodov, ki jo izvajajo v lastnih laboratorijih sami in analiza na ostanke fitofarmacevtskih sredstev, ki jo naročajo pri enem od najnatančnejših evropskih pooblaščenih laboratorijev v sosednji Avstriji.


Sorodni članki

Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila. Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije,…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija.V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih lahko…

Več...

Kako najraje pripravite ozimnico?

Prišel je čas priprave ozimnice in sezona obiranja pridelkov. Ponujamo vam nekaj nasvetov o vlaganju, sušenju in kaj storiti z zelenimi paradižniki.Za pripravo svoje ozimnice potrebujemo nekaj časa, dobre volje in sveže dobrote. Tako bomo domačo hrano lahko uživali tudi v zimskih obrokih, ko…

Več...

Češnje "pokajo" od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem