Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Naš super paradižnik

Med najbolj priljubljene vrtnine v domačih vrtovih verjetno sodijo paradižniki. V Sloveniji lepo uspevajo različne sorte. Avtohtoni paradižnik val, ki je izboljšano volovsko srce, se ponaša z velikimi plodovi srčaste oblike, ki so zelo mesnati in sočni, nepravilnih oblik, imajo tanko kožo in malo semenja. Poznamo tudi češnjevce, pelate in še mnoge druge.

Paradižniki so hvaležne rastline, ki uspevajo tako v nasadih, vrtovih in vrtičkih kot tudi pri balkonskih vrtičkarjih.

V vročih poletnih mesecih je pomembna hidracija in sveži paradižniki vsebujejo zelo veliko vode. Zreli paradižniki vsebujejo tudi znatne količine karotena likopen, ki je zelo koristen za naše celice. Poleg tega so paradižniki zelo soliden vir biotina, niacina, folata ter vitaminov E, A in C (vir: prehrana.si).

Nekateri paradižnike uživajo tako, kot drugi jedo sadje, kamor botanično tudi sodijo. Užitni deli rastline nastanejo z oploditvijo cvetov in jih imenujemo plod, sad ali sadež. Ti v sebi skrivajo seme, ki je namenjeno nadaljnjemu razmnoževanju. Paradižniki se umeščajo v družino razhudnikovk.

Paradižnike uživamo v katerem koli času dneva – tako na primer s polnozrnatim kruhom, sirom in kozarcem mleka tvorijo odličen zajtrk.

Paradižnik na kruhu

Lahko jih pripravimo tudi kot lahek vmesni obrok, mnogokrat pa se sami ali v družbi različnih sirov znajdejo na krožnikih kot lahka predjed.

Paradižnik, olive, rožmarin

V naši prehrani se pogosto srečujemo s paradižniki v eni izmed različic priprave. Verjetno vsi poznamo sataraš, jed, pri kateri na čebuli prepražimo narezane paradižnike in papriko ter postrežemo s pretlačenim krompirjem, ali pa dodamo še jajce. Paradižnik je verjetno najpogostejši dodatek v enolončnicah pa tudi pico si težko predstavljamo brez paradižnikove omake. V njej se prijetno opajajo tudi čufti ali polnjene paprike.

Preprosta domača paradižnikova omaka

Paridižnikova omaka

Sestavine:

  • 3 kg zrelih paradižnikov lokalnega porekla
  • 5 strokov česna lokalnega porekla
  • Pol žličke soli
  • Žlička sladkorja
  • Poper
  • Olje

Priprava:

Paradižnike operemo, jim izrežemo zelene dele in narežemo na manjše kose. Nato jih kuhamo v lastnem soku. Ko se lupina začenja ločiti od paradižnikov, jih precedimo z gostim sitom. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode. Nadaljujemo s kuhanjem na nizkem ognju, dodamo česen, sol, poper in žličko sladkorja. S paličnim mešalnikom sestavine po petih minutah zmešamo v gosto kašo in kuhamo še 5 minut oziroma do želene gostote. Omako je treba vseskozi mešati, da se ne sprime s posodo.

Omako postrežemo s testeninami, lahko pa jo shranimo za ozimnico in z njo napolnimo kozarčke. Po vrhu prelijemo olje in takoj zapremo ter počasi ohlajamo.

Dodatne možnosti:

V paradižnikovo omako lahko dodamo tudi praženo čebulo. V tem primeru v posodi najprej prepražimo 4 večje čebule ter šele nato dodamo paradižnik in nadaljujemo s kuhanjem na zmernem ognju. Precejanje lahko v tem primeru izpustimo, vendar moramo podaljšati čas kuhanja.

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom

Sestavine:

  • 8 enako velikih zrelih paradižnikov lokalnega porekla
  • 400 g mletega govejega mesa Izbrana kakovost Slovenije
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 3 žlice olja
  • 1 žlička sladke paprike
  • sol, poper
  • 1 jajce
  • 1 do 2 žlici drobtin
  • 2 dl paradižnikove kaše
  • Po želji še 8 majhnih kock topljivega sira in parmezan

Priprava:

Paradižnikom odrežemo vrhnji del s pecljem in jim z žličko izdolbemo notranjost. Posolimo, nato pa jih obrnemo, da se odcedijo. V posodi segrejemo malo olja ter dodamo sesekljano čebulo, česen in korenje. Pražimo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo meso in začimbe ter pokrito dušimo še 15–20 minut. Počasi ohlajamo. Medtem segrejemo pečico na 190 stopinj. Nekoliko ohlajenemu mesu primešamo stepeno jajce in drobtine. Z nadevom napolnimo paradižnike, vsakemu v sredino potisnemo kocko sira ter jih zložimo v pekač. Paradižnikovo kašo, 1 žlico olja, začimbe po želji in 1 dl tople vode zmešamo in vlijemo na dno pekača. Pečemo 25–30 minut na 190 stopinjah in tik pred serviranjem posujemo še s parmezanom.


Sorodni članki

Prednosti izbire sadja z oznako Izbrana kakovost

Oznaka Izbrana kakovost – Slovenija potrošnikom omogoča lažjo orientacijo in prepoznavanje sadja lokalnega porekla. Izbiro nam olajša tudi z zagotovilom o kakovosti in poostrenemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Pomen oznake v praksi so izpostavili in pojasnili tudi pridelovalci…

Več...

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo…

Več...

Vrtičkarstvo v Sloveniji ima nesluteno moč

V Sloveniji ima dve tretjini prebivalcev svoj vrt in živi v svoji hiši. Ali še poznate še kakšno evropsko državo, ki se lahko pohvali s toliko vrtovi? Zelenjavo v Sloveniji pridelujemo na mikro površinah – povprečno le 6 m2 na…

Več...

Zelenjavni vrt za začetnike

Vrtičkarji, prihaja pomad. Če le imate možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, to izkoristite na polno. ‍Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Pri tem pazite, da za setev ali…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem