Istrski pršut kot zgled medsosedske razumnosti | Meso, Pršut | Zgodbe o naši super hrani

Istrski pršut kot zgled medsosedske razumnosti

Slovenci in Hrvati si na ravni Evropske unije po novem delijo pršut z uradno zaščito porekla

Ob ne najbolj ugodni klimi, ki je v zadnjem času zavladala v medsosedskih odnosih, lahko še s toliko večjim veseljem poročamo o zdravem kompromisu med Slovenijo in Hrvaško. Po določenih zapletih se je obema stranema vendarle uspelo dogovoriti, da bodo lahko istrski pršut kot živilo s po novem uradno zaščito porekla na ravni EU pridelovali v obeh državah. A seveda le na območju Istre!

Med poznavalci slovi istrski pršut kot nekakšen posebnež med pršuti, in sicer zato, ker je eden redkih brez kože in slanine. To med drugim pomeni, da mora biti podvržen posebnemu postopku sušenja. Posamezen kos mora pred sušenjem tehtati najmanj trinajst kilogramov, ne sme biti dimljen, sušen mora biti na temperaturah pod osemnajst stopinj, tisto povsem samosvojo aromo pa mu vdihne kombinacija popra, česna, lovora in rožmarina.

Vsi postopki za uspešno registracijo uradne zaščite porekla (ZOP) so že končani. Manjka le še končna formalna potrditev, a ta je prav res samo še formalnost. Naj spomnimo, uradna zaščita porekla pomeni najvišjo stopnjo zaščite na ravni Evropske unije. Ob tem velja izpostaviti, da je istrski pršut trenutno eden redkih artiklov z zaščitenim poreklom, ki si ga aktivno delita dve državi, in je tako pravzaprav postal celo neke vrste zgled medsosedske sloge.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem