Istrski pršut kot zgled medsosedske razumnosti

Slovenci in Hrvati si na ravni Evropske unije po novem delijo pršut z uradno zaščito porekla

Ob ne najbolj ugodni klimi, ki je v zadnjem času zavladala v medsosedskih odnosih, lahko še s toliko večjim veseljem poročamo o zdravem kompromisu med Slovenijo in Hrvaško. Po določenih zapletih se je obema stranema vendarle uspelo dogovoriti, da bodo lahko istrski pršut kot živilo s po novem uradno zaščito porekla na ravni EU pridelovali v obeh državah. A seveda le na območju Istre!

Med poznavalci slovi istrski pršut kot nekakšen posebnež med pršuti, in sicer zato, ker je eden redkih brez kože in slanine. To med drugim pomeni, da mora biti podvržen posebnemu postopku sušenja. Posamezen kos mora pred sušenjem tehtati najmanj trinajst kilogramov, ne sme biti dimljen, sušen mora biti na temperaturah pod osemnajst stopinj, tisto povsem samosvojo aromo pa mu vdihne kombinacija popra, česna, lovora in rožmarina.

Vsi postopki za uspešno registracijo uradne zaščite porekla (ZOP) so že končani. Manjka le še končna formalna potrditev, a ta je prav res samo še formalnost. Naj spomnimo, uradna zaščita porekla pomeni najvišjo stopnjo zaščite na ravni Evropske unije. Ob tem velja izpostaviti, da je istrski pršut trenutno eden redkih artiklov z zaščitenim poreklom, ki si ga aktivno delita dve državi, in je tako pravzaprav postal celo neke vrste zgled medsosedske sloge.


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem