Idrijski žlikrofi imajo svoj praznik | Naša super hrana - Žlikrofi

Idrijski žlikrofi imajo svoj praznik

Stoletna zgodba jedi, ki iz tradicije prehaja v sodobnost. Idrijski žlikrofi so tradicionalna rudarska jed, ki stopi v svet okusov in na svojem prazniku ob koncu avgusta vsakič znova dobi nov obraz. Praznik idrijskih žlikrofov se odvija na ulicah in trgih Idrije – mesta UNESCO svetovne dediščine.

Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija zaščitila v shemi zajamčena tradicionalna posebnost. Prave idrijske žlikrofe lahko tržijo le certificirani proizvajalci, ki upoštevajo tradicionalno recepturo in sestavine. Gre za značilno oblikovano narodno jed, pripravljeno iz testa, polnjenega s krompirjevim nadevom.

Tradicionalno in sodobno pripravljeni idrijski žlikrofi, pa tudi njihovi ‘bližnji sorodniki’

Na dogodku bodo idrijske žlikrofe predstavili na nov, inovativen način, kot jih obiskovalci še niso imeli možnosti spoznati za predjed, glavno jed in sladico.

Idrijski žlikrofi sestava
Idrijski žlikrofi prihajajo iz bližine. Avtor slike: Jože Carli

 

Povprašali smo organizatorje, kako so si zamislili letošnji praznik idrijskih žlikrofov.

»V prvi vrsti nadaljujemo zastavljena načela organizacije prireditve po sodobnih organizacijskih smernicah, to pa pomeni manjše degustacijske porcije, tradicionalna in sodobna priprava idrijskih žlikrofov in odgovornost do lokalnega okolja.« je povedal Tilen Božič, soorganizator Praznika idrijskih žlikrofov. Izpostavil je tudi novost, programski sklop Alpski otok, s poudarkom na pomenu trajnostnega odnosa do kulinarike v alpskem okolju. Pripravljajo ga v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor. Božič pojasnjuje, da bodo: »Idrijske žlikrofe povezali z njihovimi bratranci iz alpske regije in obiskovalcem ponudili tudi bovške krafe, kvoceve nudle s Koroške ter jedi iz avstrijskega Beljaka in italijanskega Tolmezza.«

Idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi na ocvrti cikoriji s »Krnčanovo« omako, recept; vir fotografije www.idrijskizlikrofi.com

Kaj vas v Mladinskem centru Idrija motivira k organizaciji?

»Splošna pozitivna sprejetost festivala je podkrepila našo odločnost in pravilno usmeritev naše vizije, da idrijske žlikrofe širši javnosti predstavimo kot zanimiv tradicionalen ročno izdelan produkt, ki ima svoje mesto v sodobni kulinariki. Obenem pa nas vodi dodaten izziv, kako upoštevati trajnostna in do okolja odgovorna načela pri organizaciji in izpeljavi festivala.« Poleg otokov za ločevanje embalaže in osveščanja obiskovalcev, bodo namreč tudi letos uporabljali biorazgradljiv pribor.

Družina certificiranih proizvajalcev idrijskih žlikrofov ima letos že enega novega člana, drugi pa še čaka na pridobitev certifikata Preverite aktualen seznam certrificiranih proizvajalcev zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil.

V Idriji pričakujejo med 3 in 5 tisoč gostov

Lani so za obiskovalce pripravili med 600 in 700 kilogramov idrijskih žlikrofov, letos pa bodo količino verjetno presegli. Po ocenah, in če bo vreme držalo, pričakujejo med 3 in 5 tisoč gostov. A se v Idriji ne bodo predstavljali le z žlikrofi, spoznali boste lahko tudi druge tradiconalne jedi, ki si ponovno utirajo pot na krožnike. »Idrijsko-cerkljanska kulinarika pozna številne zanimive jedi iz kmečkega in rudarskega okolja, na primer smukawc (sezonska jed iz mladih listov zelja, ohrovta ali celo kopriv), ocwirkovca, habanca, prfarski štruklji, geruš … Nekaj od teh bo prisotnih tudi na samem Prazniku. Na tržnici pa se bodo predstavili številni proizvajalci kulinaričnih dobrot, med drugim lokalni sirarji ali pa izdelovalec edinstvenega šebreljskega želodca, lokalni proizvajalci medu, zeliščnih likerjev. Na voljo  bo vse, kar ne sme manjkati na dobro založeni domači tržnici.« zaključi Božič.

Pri kom pa zasledite več interesa za obisk dogodka, pri Slovencih ali pri turistih? 

»V prvi vrsti pri Slovencih, saj smo v prvi vrsti promocijo festivala usmerili v širšo lokalno javnost. Naš cilj in naše moči pa so usmerjene v promocijo Praznika idrijskih žlikrofov in idrijske kulinarike na splošno v bližnjo tujino, ki ima podobne jedi in bo preko svoje tradicije znala ceniti tudi našo.«

Na kakšen način pa sami najraje uživate Idrijiske žlikrofe?

»Z ocvirki in svežim drobnjakom. Najbolj klasična in enostavna priprava idrijskih žlikrofov«, kratko in jedrnato odgovori Božič.

Preberite še:

Galerija, Praznik idrijskih žlikrofov 2017:


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem