Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta.O projektu Naša super hrana >

Zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Zaščiteni kmetijski pridelki in živila
  20.6.2018

  Zaščita kmetijskega pridelka ali živila pomeni, da so zaščiteni ime določenega kmetijskega pridelka ali živila, način njegove proizvodnje in receptura. Vsi certificirani proizvajalci lahko poleg evropskega uporabljajo tudi nacionalni zaščitni znak.

  Ob vstopu v Evropsko unijo je Republika Slovenija prilagodila svojo zakonodajo evropskemu pravnemu redu tudi na področju prehrane ter krme.

  Zavedanje o pomenu lokalne hrane raste. Zato je prav, da znamo zaščitene kmetijske pridelke in živila v trgovinah izbrati tudi glede na njihovo primerjalno prednost. Zaščiteni kmetijski pridelki oziroma živila so proizvodi z zaščiteno označbo porekla, zaščiteno geografsko označbo, označbo zajamčene tradicionalne posebnosti ter označbo višje kakovosti.

  Kmetijski pridelek ali živilo lahko pridobi eno od označb, če je pridelano ali predelano v skladu s predpisi, ki jih ta označba določa. Upoštevanje predpisanih zahtev nadzirajo neodvisne kontrolne organizacije, certifikacijski organi, ki jih imenuje Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

  Spodbujanje pridelave in proizvodnje zaščitenih kmetijskih pridelkov je pomembno za razvoj podeželja, ohranjanje poseljenosti na podeželju, ohranjanje kulturne dediščine in tradicionalnega izročila ter, nenazadnje, zagotavljanje delovnih mest.

  Na teh straneh vas seznanjamo z zaščitenimi kmetijskimi pridelki in živili. S poznavanjem označb se bomo vsi lažje odločali za proizvode, ki jim je priznana posebna kakovost in so zaščiteni.

  Republika Slovenija je pri Evropski komisiji registrirala že 25 kmetijskih pridelkov ali živil (podatek velja dne 1. junija 2018), in sicer kot:

  zaščitena označba porekla:

  zaščitena geografska označba:

  zajamčena tradicionalna posebnost:

  Nacionalna shema kakovosti višja kakovost zajema kmetijske pridelke in živila, ki so po svojih lastnostih boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil in odstopajo od njihove minimalne kakovosti.

  Označbo višje kakovosti nosijo proizvodi:

  • Med z vsebnostjo vlage največ 18 % in HMF največ 15 mg/kg medu (Zlati panj)
  • Kokošja jajca Omega plus,
  • Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena«,
  • Pivški piščanec in izdelki z omega-3,
  • Poltrdi sir brez konzervansov – poltrdi siri Zelene doline.

  Sorodni članki

  Ideja za slasten in zdrav meni

  Poletje je v polnem razcvetu in ni boljšega časa za okusne, zdrave, lokalne sestavine, ki so na voljo tako pri vašemu bližnjemu kmetu kot na policah trgovin, kjer bodite pozorni na njihovo poreklo. Pripravili smo idejo za celoten zdrav meni…

  Več...

  Slovensko mlado zelje poka od zdravja

  Slovensko mlado zelje je že na voljo v trgovinah in neposredno pri pridelovalcih. Seznanite se, zakaj ga je koristno vključiti v polnovredno in zdravo prehrano. Zelje ima že od nekdaj pomembno vlogo v prehrani ljudi, saj izstopa po izredno veliki…

  Več...

  Kako pripraviti domače kislo mleko?

  Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

  Več...

  Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

  Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

  Več...
  Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
  Ostani na tekočem