Zaščiteni kmetijski pridelki in živila | Zaščiteni proizvodi |

Zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Zavedanje o pomenu lokalne hrane raste, zato je prav, da znamo slovenske zaščitene kmetijske pridelke in živila v trgovinah tudi prepoznati. Zaščita kmetijskega pridelka ali živila pomeni, da so zaščiteni ime določenega kmetijskega pridelka ali živila, način njegove proizvodnje in receptura.  

Spodbujanje pridelave in proizvodnje zaščitenih kmetijskih pridelkov je pomembno za razvoj podeželja, ohranjanje poseljenosti na podeželju, ohranjanje kulturne dediščine in tradicionalnega izročila ter, nenazadnje, tudi za zagotavljanje delovnih mest.

Kmetijski pridelki in živila so lahko zaščiteni z zaščiteno označbo poreklazaščiteno geografsko označbooznačbo zajamčene tradicionalne posebnosti ter označbo višje kakovosti in so še dodatno označeni z evropskim logotipom za posamezno vrsto zaščite, poleg tega pa lahko tudi z nacionalnim zaščitnim znakom.

logotipi

Kmetijski pridelek ali živilo lahko pridobi eno od navedenih vrst zaščite, če je pridelano ali predelano v skladu s predpisi, določenimi za to vrsto zaščite. Upoštevanje predpisanih, zahtev pri proizvajalcih zaščitenih proizvodov, nadzirajo neodvisne kontrolne organizacije, certifikacijski organi, ki jih imenuje Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Certifikacijski organi proizvajalcem, ki izpolnjujejo vse predpisane pogoje, izdajo certifikate.

Na teh straneh vas seznanjamo z zaščitenimi kmetijskimi pridelki in živili. S poznavanjem dodatnega označevanja zaščitenih proizvodov se bomo vsi lažje odločali za proizvode, ki jim je priznana posebna kakovost.

Slovenija je pri Evropski komisiji registrirala že 26 kmetijskih pridelkov in živil (podatek velja dne 1. junija 2018), in sicer kot:

Zaščitena označba porekla (10):

Zaščitena geografska označba (13):

Zajamčena tradicionalna posebnost(3):

Za razliko od zgoraj navedenih shem kakovosti, ki so evropske, je označba višja kakovost, nacionalna shema kakovosti, ki je namenjena kmetijskim pridelkom in živilom, ki so po svojih lastnostih boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil in odstopajo od njihove minimalne kakovosti.

Označbo višje kakovosti nosijo proizvodi:

  • Med z vsebnostjo vlage največ 18 % in HMF največ 15 mg/kg medu (Zlati panj)
  • Kokošja jajca Omega plus,
  • Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena«,
  • Pivški piščanec in izdelki z omega-3,
  • Poltrdi sir brez konzervansov – poltrdi siri Zelene doline.

* za kmetijski pridelek ali proizvod, ni certificiran noben proizvajalec

Certificirani proizvajalci zaščitenih proizvodov so objavljeni na spletnih straneh ministrstva.


Sorodni članki

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Spoznajte Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

Pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje. Na severu zamejeno z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem