Kmetijska zadruga Metlika odprla svoja vrata | Zgodbe o naši super hrani

Kmetijska zadruga Metlika odprla svoja vrata

V soboto 19. 10. je Kmetijska zadruga Metlika odprla svoja vrata in v svoje globine (klet je v celoti pod zemljo) povabila obiskovalce, ki so želeli izvedeti kaj več o belokranjskih posebnostih pridelave vina in se prepričati o lokalni kvaliteti.

Andrej Škof, vodja programa Vino, je izpostavil pomen, ki ga pripisujejo lokalnemu poreklu: »Naše grozdje izhaja izključno od belokranjskih pridelovalcev, ki so vsi vključeni v integrirano pridelavo. Tako si zagotovimo zdravo grozdje in najmanjši možni čas od trgatve do predelave.«

Prav neposredna bližina dobaviteljev, ki jih redno izobražujejo in kontrolirajo, metliški vinski kleti omogoča, da je vse grozdje obdelano v le nekaj urah po trgatvi, s čimer preprečujejo pojav oksidacije in podobnih nevšečnosti.

Mogočna klet, dolga kar 108 metrov s stalno temperaturo med 12°C in 13°C je obiskovalce navdušila. Še nekoliko bolj pa jih je pritegnila njena vsebina, saj se ena največjih vinskih kleti, ki letno pridela okrog 750.000 litrov vina, lahko pohvali z zelo bogato paleto vin: od lažjih, suhih belih vin, preko roseja in močnejših rdečih, do barikov, penin ter sladkih predikatov z ledenimi vini in suhimi jagodnimi izbori. Posebne pozornosti pa sta bila deležna belokranjska kralj in kraljica, Belokranjec in Metliška Črnina, ki se oba lahko pohvalita z leta 2008 pridobljeno posebno obliko zaščite PTP – priznano tradicionalno poimenovanje.

Dneva odprtih vrat v Kmetijski zadrugi Metlika se je udeležila tudi Mojca Jakša s Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki je povedala, da je za kakovost pomembna celotna veriga, zato je ključno za potrošnika, da je seznanjen s poreklom vina. »Sistem sledljivosti pri vinu zagotavlja, da je vino s poreklom višje kakovosti, ima jasno določeno območje pridelave grozdja in predelave tega grozdja v vino ter da razpolaga z določenimi kakovostnimi parametri,« je poudarila v svojem govoru na dnevu odprtih vrat.


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem