Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Potanc z raško čebulo – recept

4/5 - (3 votes)
  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Malica v času naših prednikov ni bila samo po sebi umeven obrok. Hrana med zajtrkom in kosilom je bila na sporedu le ob težkem delu. Potanc predstavlja preprosto testeno malico, ki je vključevala le osnovne sestavine, ki so jih »potancali« in nato spekli, če je bila sreča, pa namazali s priložnostnim namazom. Potanc je v večini nadomeščal kruh, saj so ga lažje in hitreje pripravili. Tokratni namaz sestoji iz avtohtone raške čebule, ki je mešanica ptujske in egiptovske.

Sestavine:

Testo:

  • 50 dag koruzne moke
  • 0,5 l mleka
  • 2 dl kisle smetane

Namaz:

  • 25 dag skute
  • 1 čebula
  • 10 dag špeha
  • sol

Priprava:

Koruzno moko poparimo z osoljenim mlekom. Ko se malo ohladi, primešamo kislo smetano in to zmes položimo na pekač ter z rokami potlačimo. Pečemo v pečici 30 minut na 160 stopinj in ohladimo. Medtem iz skute, nasekljane čebule in špeha zmešamo namaz. Premažemo ga preko potanca ali ponudimo skupaj z raško čebulo ob njem.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem