Potanc z raško čebulo – recept

Potanc z raško čebulo – recept

Malica v času naših prednikov ni bila samo po sebi umeven obrok. Hrana med zajtrkom in kosilom je bila na sporedu le ob težkem delu. Potanc predstavlja preprosto testeno malico, ki je vključevala le osnovne sestavine, ki so jih »potancali« in nato spekli, če je bila sreča, pa namazali s priložnostnim namazom. Potanc je v večini nadomeščal kruh, saj so ga lažje in hitreje pripravili. Tokratni namaz sestoji iz avtohtone raške čebule, ki je mešanica ptujske in egiptovske.

Sestavine:

Testo:

  • 50 dag koruzne moke
  • 0,5 l mleka
  • 2 dl kisle smetane

Namaz:

  • 25 dag skute
  • 1 čebula
  • 10 dag špeha
  • sol

Priprava:

Koruzno moko poparimo z osoljenim mlekom. Ko se malo ohladi, primešamo kislo smetano in to zmes položimo na pekač ter z rokami potlačimo. Pečemo v pečici 30 minut na 160 stopinj in ohladimo. Medtem iz skute, nasekljane čebule in špeha zmešamo namaz. Premažemo ga preko potanca ali ponudimo skupaj z raško čebulo ob njem.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem