Potanc z raško čebulo – recept

Potanc z raško čebulo – recept 1.12.2017

Malica v času naših prednikov ni bila samo po sebi umeven obrok. Hrana med zajtrkom in kosilom je bila na sporedu le ob težkem delu. Potanc predstavlja preprosto testeno malico, ki je vključevala le osnovne sestavine, ki so jih »potancali« in nato spekli, če je bila sreča, pa namazali s priložnostnim namazom. Potanc je v večini nadomeščal kruh, saj so ga lažje in hitreje pripravili. Tokratni namaz sestoji iz avtohtone raške čebule, ki je mešanica ptujske in egiptovske.

Sestavine:

Testo:

  • 50 dag koruzne moke
  • 0,5 l mleka
  • 2 dl kisle smetane

Namaz:

  • 25 dag skute
  • 1 čebula
  • 10 dag špeha
  • sol

Priprava:

Koruzno moko poparimo z osoljenim mlekom. Ko se malo ohladi, primešamo kislo smetano in to zmes položimo na pekač ter z rokami potlačimo. Pečemo v pečici 30 minut na 160 stopinj in ohladimo. Medtem iz skute, nasekljane čebule in špeha zmešamo namaz. Premažemo ga preko potanca ali ponudimo skupaj z raško čebulo ob njem.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so…

  • Več...

Štrudelj po naše – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah. Sestavine:…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem