Potanc z raško čebulo – recept | Čebula, Tradicionalna jed | Recepti

Potanc z raško čebulo – recept

4/5 - (3 votes)
potanc z raško čebulo
  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Malica v času naših prednikov ni bila samo po sebi umeven obrok. Hrana med zajtrkom in kosilom je bila na sporedu le ob težkem delu. Potanc predstavlja preprosto testeno malico, ki je vključevala le osnovne sestavine, ki so jih »potancali« in nato spekli, če je bila sreča, pa namazali s priložnostnim namazom. Potanc je v večini nadomeščal kruh, saj so ga lažje in hitreje pripravili. Tokratni namaz sestoji iz avtohtone raške čebule, ki je mešanica ptujske in egiptovske.

Sestavine:

Testo:

  • 50 dag koruzne moke
  • 0,5 l mleka
  • 2 dl kisle smetane

Namaz:

  • 25 dag skute
  • 1 čebula
  • 10 dag špeha
  • sol

Priprava:

Koruzno moko poparimo z osoljenim mlekom. Ko se malo ohladi, primešamo kislo smetano in to zmes položimo na pekač ter z rokami potlačimo. Pečemo v pečici 30 minut na 160 stopinj in ohladimo. Medtem iz skute, nasekljane čebule in špeha zmešamo namaz. Premažemo ga preko potanca ali ponudimo skupaj z raško čebulo ob njem.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem