Zakaj je med zdrav in zakaj je najbolj zdravo uživati slovenski med kontrolirane kakovosti | Med | Zdrava in uravnotežena prehrana
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Zakaj je med zdrav in zakaj je najbolj zdravo uživati slovenski med kontrolirane kakovosti

Med že od nekdaj velja za posebno darilo narave, o čemer pričajo tudi besede grškega matematika in misleca Pitagore: “Če ne bi dnevno užival medu, bi umrl štirideset let prej.” To čudovito sladko živilo so že v starih civilizacijah uporabljali kot hranilo in kot zdravilo. V Sloveniji je najbolj zdravo uživati slovenski med kontrolirane kakovosti.

“Ko uživamo med, je pomembno, da je iz okolja, v katerem živimo,” pravi svetovalka za zagotavljanje zdrave hrane Andreja Kandolf. “Tako vase ne vnašamo snovi, ki so našemu organizmu tuje. Med namreč vsebuje tudi cvetni prah rastlin, na katerih so čebele nabirale osnovno surovino, pa tudi drug cvetni prah, ki pride vanj na posreden način. Če vnašamo v telo snovi iz tujega okolja, je veliko več možnosti, da se pojavi alergija.”

Slovenski med slovi po kakovosti

A to je samo začetek niza razlogov za uživanje slovenskega medu. Mnogo potrošnikov ne ve, da so enotni standardi medu za vse članice EU nižji od teh, ki veljajo za slovenske čebelarje. Na primer: najvišja dovoljena količina hidroksimetilfurfurala (HMF), ki je kazalnik svežine medu, je po evropskih predpisih 40 enot, medtem ko ga slovenski med, označen z zaščiteno geografsko označbo, ne vsebuje več kot 15 enot, pogosto pa precej manj.

Sledljivost slovenskega medu gre vse do imena čebelarja

Naslednja velika prednost medu slovenskega čebelarja je, da ni prepotoval dolgih razdalj. Zmnožek prav teh velikih razdalj, pogosto nepravilnega skladiščenja in mešanja medu z raznih delov sveta predstavljajo znatno nevarnost, da se končnemu produktu zmanjša kakovost. In ga je treba vsekakor vračunati v samo na prvi pogled nizko ceno cenenega medu.

V korist uživanju domačega medu govori tudi dejstvo, da slovenski čebelarji zagotavljajo njegovo sledljivost. Na nalepki je namreč tudi naslov čebelarja, ki je med pridelal, na uvoženih pa pogosto piše le, da gre za mešanico različnih vrst medu. Kot znak posebne zaveze potrebam potrošnika so slovenski čebelarji zaščitili slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Čebele so nepogrešljive za našo prehrano in prihodnost

“Čebeli kot glavni opraševalki se lahko zahvalimo za bogat izbor sadja in zelenjave v naši prehrani,” pravi Andreja Kandolf, “kakor tudi za raznovrstnost v naravi. In ko boste naslednjič kupovali med, ga kupite pri slovenskem čebelarju, kajti s tem ne boste kupili samo zdravja, ampak boste aktivno poskrbeli tudi za opraševanje in s tem celostno zdravje okolja, v katerem živite.”

Avtorica naslovne fotografije: Nina Ilič


Sorodni članki

Svetovni dan čebel letos posebej nagovarja mlade

Vsebina Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu.Med izdelujejo čebele, v naših krajih je…

Več...

Posadimo medovite rastline za skupno lepšo prihodnost

V soboto, 26. marca, na pobudo Čebelarske zveze Slovenije poteka »dan sajenja medovitih rastlin«. Cilj akcije je, da Evropejci stopimo skupaj in da posadimo čim več medovitih rastlin. Oglejte si video z navodili za sajenje medovitih rastlin ter si oglejte…

Več...

Skrbimo za čebele, posadimo medovite rastline

V času nevarnosti za obolenja krepimo svoje zdravje s številnimi čebeljimi izdelki, z žličko medu na dan in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost zaužijemo tudi matični mleček. Vse to so čebelji pridelki, za katere so preko leta pridno…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem