Dan sajenja medovitih rastlin 2023 | Med | Zgodbe o naši super hrani

Dan sajenja medovitih rastlin 2023

V soboto, 25. marca 2023, bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije že drugič izveden dan sajenja medovitih rastlin. Cilj akcije je, da Evropejci stopimo skupaj in da posadimo čim več medovitih rastlin.

Medovite rastline so izjemnega pomena za našo prihodnost, saj bo brez opraševalcev pridelava hrane še bolj otežena. Kar 70 % pridelane hrane na svetu je namreč odvisne od opraševalcev. Medovite rastline lahko sadimo povsod, na večjih ali manjših površinah: v slovenskih gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, kot tudi na javnih površinah– v parkih in drugod. S tem plemenitim delom vsi skupaj poskrbimo za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočimo nove vire vir hrane za njihov razvoj.

Brez opraševalcev je pridelava hrane otežena

Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin je prvi konkreten projekt v Evropski uniji, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadijo 3 milijarde dreves. Poleg tega je cilj projekta tudi to, da se poveča medovitost Slovenije ter se tako poskrbi za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje.

Čebela nabira med

Spoznajte najbolj medovite rastline

Po medovitosti rastline so na spletni strani Čebelarske zveze oceno odlično dodelili baziliki, kozmeji ali metuljčkom, kobulastemu greniku, limonskemu ožepu, limonski monardi, faceliji, beli gorjušici in mehiški sončnici.

Na balkonu in vrtovih dobro uspeva tudi najrazličnejše cvetje, na primer: nizka sončnica, limonski ožep, poletna astra, okrasna facelija, ameriški slamnik, dišeči grah, kapucinka, limonska monarda, mehiška cinija, boreč, zlati šeboj, dalija, kana, verbena, ognjič, kozmeja in seveda še številne druge.

Tudi s sajenjem avtohtonih in okrasnih cvetočih rastlin lahko precej pripomoremo k ohranitvi čebel. Na svoje vrtove sadimo medovite trajnice, kot so spominčica, skalni grobeljnik, avbrecija, zvončnica, nageljčki, plamenka, grenik, jesenska astra, rudbekija, orlica, srčki, potonika, plahtica, ivanjščica, lilija, maslenica, ostrožnik, rman, jetičnik, jesenska anemona, kamnokreč, šmarnica, krvomočnica, hosta, hermelika, homuljica, jeglič, netresk in številne druge.

Celoten seznam medovitih rastlin najdete na tej povezavi.

Poglejte video navodila za sajenje medovitih rastlin

(Povzeto po: Čebelarska zveza Slovenije)

Sorodni članki

Skrbimo za čebele, posadimo medovite rastline

Pomlad je pravi čas, da krepimo svoje zdravje s številnimi čebeljimi izdelki, z žličko medu na dan in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost zaužijemo tudi matični mleček. Vse to so čebelji pridelki, za katere so preko leta pridno…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Svetovni dan čebel letos posebej nagovarja mlade

Vsebina Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne…

Več...

Zakaj je najbolje uživati slovenski med kontrolirane kakovosti?

Med že od nekdaj velja za posebno darilo narave, o čemer pričajo tudi besede grškega matematika in misleca Pitagore: "Če ne bi dnevno užival medu, bi umrl štirideset let prej." To čudovito sladko živilo so že v starih civilizacijah uporabljali…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem