Zakaj je najbolje uživati slovenski med kontrolirane kakovosti? | Med | Zdrava in uravnotežena prehrana

Zakaj je najbolje uživati slovenski med kontrolirane kakovosti?

Med že od nekdaj velja za posebno darilo narave, o čemer pričajo tudi besede grškega matematika in misleca Pitagore: “Če ne bi dnevno užival medu, bi umrl štirideset let prej.” To čudovito sladko živilo so že v starih civilizacijah uporabljali kot hranilo in kot zdravilo. V Sloveniji je najbolj zdravo uživati slovenski med kontrolirane kakovosti.

Ko uživamo med, je pomembno, da je iz okolja, v katerem živimo. Tako vase ne vnašamo snovi, ki so našemu organizmu tuje. Med namreč vsebuje tudi cvetni prah rastlin, na katerih so čebele nabirale osnovno surovino, pa tudi drug cvetni prah, ki pride vanj na posreden način. Če vnašamo v telo snovi iz tujega okolja, je veliko več možnosti, da se pojavi alergija.

Slovenski med slovi po kakovosti

A to je samo začetek niza razlogov za uživanje slovenskega medu. Mnogo potrošnikov ne ve, da so enotni standardi medu za vse članice EU nižji od teh, ki veljajo za slovenske čebelarje. Na primer: najvišja dovoljena količina hidroksimetilfurfurala (HMF), ki je kazalnik svežine medu, je po evropskih predpisih 40 enot, medtem ko ga slovenski med, označen z zaščiteno geografsko označbo, ne vsebuje več kot 15 enot, pogosto pa precej manj.

Sledljivost slovenskega medu gre vse do imena čebelarja

Naslednja velika prednost medu slovenskega čebelarja je, da ni prepotoval dolgih razdalj. Zmnožek prav teh velikih razdalj, pogosto nepravilnega skladiščenja in mešanja medu z raznih delov sveta predstavljajo znatno nevarnost, da se končnemu produktu zmanjša kakovost. In ga je treba vsekakor vračunati v samo na prvi pogled nizko ceno cenenega medu.

V korist uživanju domačega medu govori tudi dejstvo, da slovenski čebelarji zagotavljajo njegovo sledljivost. Na nalepki je namreč tudi naslov čebelarja, ki je med pridelal, na uvoženih pa pogosto piše le, da gre za mešanico različnih vrst medu. Kot znak posebne zaveze potrebam potrošnika so slovenski čebelarji zaščitili slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Empty headin

Skledica polna medu

Čebele so nepogrešljive za našo prehrano in prihodnost

Čebeli kot glavni opraševalki se lahko zahvalimo za bogat izbor sadja in zelenjave v naši prehrani, kakor tudi za raznovrstnost v naravi. Ko boste naslednjič kupovali med, ga kupite pri slovenskem čebelarju, kajti s tem ne boste kupili samo zdravja, ampak boste aktivno poskrbeli tudi za opraševanje in s tem celostno zdravje okolja, v katerem živite.

Kje dobiti kakovosten med?

Pobrskajte po našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko izberete tudi vrsto medu, ki ga želite.

Veste, kako nastane med?

Za postopek zorenja te naravne sladke snovi poskrbijo čebele. Nektar (ali mano) v panj prinesejo delavke in ga predajo mladim čebelam, ki z različnimi postopki sušijo medičino. Ko se ta zgosti, jo odložijo v celico, kjer med naprej dozoreva. Za ostale postopke poskrbi čebelar. Pri odvzemanju se skrbni čebelarji vselej zavedajo, da so s točenjem medu čebelam odvzeli hrano, ki je potrebna za preživetje družine. Zato poskrbijo za krmljenje čebel, če paša poneha. Ena čebelja družina namreč za svoje potrebe porabi od 80 do 100 kilogramov medu.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2023

V soboto, 25. marca 2023, bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije že drugič izveden dan sajenja medovitih rastlin. Cilj akcije je, da Evropejci stopimo skupaj in da posadimo čim več medovitih rastlin. Medovite rastline so izjemnega pomena za našo prihodnost,…

Več...

Skrbimo za čebele, posadimo medovite rastline

Pomlad je pravi čas, da krepimo svoje zdravje s številnimi čebeljimi izdelki, z žličko medu na dan in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost zaužijemo tudi matični mleček. Vse to so čebelji pridelki, za katere so preko leta pridno…

Več...

Svetovni dan čebel letos posebej nagovarja mlade

Vsebina Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem