Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Obvestilo za zbirni obračun prispevka - aplikacija EZPP.  Preberite več >

Priročnik o pomenu prehrane v času epidemije

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19.

Prehrana je eden od dejavnikov, ki bistveno vpliva na naše celostno zdravje in dobro počutje. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato je dobro poznati in upoštevati priporočila zdravega prehranjevanja.

Priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti

V priročniku, ki so ga pripravili na NIJZ, lahko preberete uporabne nasvete o tem, kako načrtovati prehrano, kako na preprost način ustvariti »zdrav krožnik«, kako hraniti živila doma dlje časa ter kako nakup hrane in surovin načrtovati preudarno in dolgoročno.

V tem času lahko izkoristimo priložnost za pripravo zdravih obrokov, še posebej priporočljivo pa je posegati po lokalno pridelani hrani. Ključno prednost predstavljajo krajše poti od pridelovalca do potrošnika, zaradi česar imajo lokalna živila tudi višjo hranilno vrednost in vsebujejo manj pesticidov. Lokalno pridelano sadje in zelenjava se pobirata, ko so plodovi optimalno dozoreli, zato v primerjavi z uvoženimi pridelki vsebujeta veliko več vitaminov in mineralov ter imata boljši okus.

Kako načrtovati zdravo prehrano?

Pri načrtovanju upoštevajte, za koliko oseb in za koliko časa načrtujete prehrano:

  • Naredite načrt – predvidite le toliko hrane, kot jo vi ali vaša družina potrebujete oziroma jo nameravate porabiti.
  • Celodnevno prehrano razdelite na 3 do 5 obrokov. Kosilo naj bo največji dnevni obrok, večerja pa naj bo količinsko pol manjša od kosila.
  • Vsak glavni obrok naj vključuje beljakovinska živila, kot so mleko in mlečni izdelki (vključimo vsak dan), pusto meso in pusti mesni izdelki (do 4-krat na teden), ribe (1 do 2-krat na teden) ter jajca in stročnice (2 do 3-krat na teden); ogljikohidratna oziroma škrobna živila, kot so žita in polnovredni žitni izdelki; zelenjavo in/ali sadje; kakovostne maščobe ter tekočine.
  • V obroke vključite čim širši nabor različnih živil iz vsake od prej omenjenih skupin živil. S tem boste zagotovili za zdravje pomembno pestrost in raznolikost vključenih živil.
  • Jedi načrtujte iz osnovnih, svežih živil.
  • Pazite na velikost porcij ter živila razvrstite in količinsko odmerite v obrok po načelu »zdravega krožnika«.

Kako sestaviti »zdrav krožnik«?

Krožnik razdelite na polovico in nato eno polovico na četrtini. Uporabljajte manjše krožnike (na primer premera 23 cm). Polovico krožnika naj zavzema zelenjava (njena količina naj bo primerljiva z dvema stisnjenima pestema). Na četrtino krožnika dajte beljakovinsko živilo (meso, ribo, jajca). Količina naj bo po površini primerljiva z velikostjo dlani brez prstov ter po višini z debelino mezinca. Na preostalo četrtino naložite škrobno živilo. Količina naj ustreza velikosti stisnjene pesti ene roke. Obroku dodajte dve razprti dlani solate; to pomeni količino srednje velikosti skodelice za solato.

Prenesite si priročnik

Priročnik v PDF obliki si lahko prenesete tukaj: Priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19.


Sorodni članki

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...

Kmetije z lokalno ponudbo hrane v naši okolici

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je s hitrimi in učinkovitimi ukrepi že v prvem valu uspelo preprečiti ali zmanjšati negativne posledice epidemije in tudi v drugem valu ne pričakuje, da bi bila ogrožena preskrba s hrano. Zalog hrane ni…

Več...

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še…

Več...

Naš super grah

Verjetno bi težko našli vrt, na katerem ne gojijo te res nezahtevne stročnice. Enostavna je za vzgojo in obilno obrodi. Sezona rasti lahko traja vse do začetka zime. Po priljubljenosti med stročnicami se grah verjetno umešča na drugo mesto takoj za fižolom.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem