Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Priročnik o pomenu prehrane v času epidemije

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19.

Prehrana je eden od dejavnikov, ki bistveno vpliva na naše celostno zdravje in dobro počutje. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato je dobro poznati in upoštevati priporočila zdravega prehranjevanja.

Priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti

V priročniku, ki so ga pripravili na NIJZ, lahko preberete uporabne nasvete o tem, kako načrtovati prehrano, kako na preprost način ustvariti »zdrav krožnik«, kako hraniti živila doma dlje časa ter kako nakup hrane in surovin načrtovati preudarno in dolgoročno.

V tem času lahko izkoristimo priložnost za pripravo zdravih obrokov, še posebej priporočljivo pa je posegati po lokalno pridelani hrani. Ključno prednost predstavljajo krajše poti od pridelovalca do potrošnika, zaradi česar imajo lokalna živila tudi višjo hranilno vrednost in vsebujejo manj pesticidov. Lokalno pridelano sadje in zelenjava se pobirata, ko so plodovi optimalno dozoreli, zato v primerjavi z uvoženimi pridelki vsebujeta veliko več vitaminov in mineralov ter imata boljši okus.

Kako načrtovati zdravo prehrano?

Pri načrtovanju upoštevajte, za koliko oseb in za koliko časa načrtujete prehrano:

  • Naredite načrt – predvidite le toliko hrane, kot jo vi ali vaša družina potrebujete oziroma jo nameravate porabiti.
  • Celodnevno prehrano razdelite na 3 do 5 obrokov. Kosilo naj bo največji dnevni obrok, večerja pa naj bo količinsko pol manjša od kosila.
  • Vsak glavni obrok naj vključuje beljakovinska živila, kot so mleko in mlečni izdelki (vključimo vsak dan), pusto meso in pusti mesni izdelki (do 4-krat na teden), ribe (1 do 2-krat na teden) ter jajca in stročnice (2 do 3-krat na teden); ogljikohidratna oziroma škrobna živila, kot so žita in polnovredni žitni izdelki; zelenjavo in/ali sadje; kakovostne maščobe ter tekočine.
  • V obroke vključite čim širši nabor različnih živil iz vsake od prej omenjenih skupin živil. S tem boste zagotovili za zdravje pomembno pestrost in raznolikost vključenih živil.
  • Jedi načrtujte iz osnovnih, svežih živil.
  • Pazite na velikost porcij ter živila razvrstite in količinsko odmerite v obrok po načelu »zdravega krožnika«.

Kako sestaviti »zdrav krožnik«?

Krožnik razdelite na polovico in nato eno polovico na četrtini. Uporabljajte manjše krožnike (na primer premera 23 cm). Polovico krožnika naj zavzema zelenjava (njena količina naj bo primerljiva z dvema stisnjenima pestema). Na četrtino krožnika dajte beljakovinsko živilo (meso, ribo, jajca). Količina naj bo po površini primerljiva z velikostjo dlani brez prstov ter po višini z debelino mezinca. Na preostalo četrtino naložite škrobno živilo. Količina naj ustreza velikosti stisnjene pesti ene roke. Obroku dodajte dve razprti dlani solate; to pomeni količino srednje velikosti skodelice za solato.

Prenesite si priročnik

Priročnik v PDF obliki si lahko prenesete tukaj: Priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19.


Sorodni članki

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Naša super kumara

Poleti med najbolj zanimivo in hkrati dostopno sezonsko zelenjavo zagotovo sodijo kumare. Odlikuje jih zelo visoka vsebnost vode, ki v vročih poletnih dneh blagodejno vpliva na dobro počutje. Kumare so vsestransko koristne in omogočajo številne načine uporabe. Kumare imajo pomembno…

Več...

Balkonski vrtičkarji, prihaja čas za ureditev 'parcele'

Zamislite si, da po priboljšek ali dodatek k okusnemu kosilu kar v copatih stopite na domači balkon ali teraso. Zelo priročno in tudi zelo mogoče! Poleg bližine pa ima domači “mini vrtiček” še marsikatero drugo prednost. Ker je družbeni klic…

Več...

Vpliv epidemije na prehranjevalne navade v drugem valu manjši

Ob drugem valu epidemije covid-19 je bil po podatkih Inštituta za nutricionistiko vpliv na prehranjevalne navade in nakupe živil manjši od tistega v prvem valu. Decembra lani so sicer Slovenci še vedno v trgovino zavili manjkrat kot pred epidemijo, se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem