Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kislo zelje utrjuje našo moč

Smo v času, ko je skrb za odpornost našega telesa na prvem mestu. Pri nakupovanju lokalne in sezonske zelenjave v trgovinah in na tržnici sodi slovensko kislo zelje v sam vrh priljubljenosti.

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C kislo zelje krepi naš imunski sistem, ščiti pred prehladom in je obenem blagodejen za naš prebavni trakt. O koristnosti in pomembnosti vloge kislega zelja v naši prehrani so govorile že naše babice, strokovno pa ga je v pogovoru visoko povzdignil cenjeni etnolog in poznavalec slovenske kulinarične tradicije, dr. Janez Bogataj.

Bogat vir zdravju koristnih snovi

Kislo zelje je okusen, nizkokaloričen in predvsem poceni vir zdravju koristnih učinkovin. Vsebuje visoke količine vitamina C, veliko karotenoidov, predvsem β – karoten. Za zelje je značilno, da vsebuje spojine glukozinolatov, ki mu dajejo rahlo grenek, oster in pekoč okus. Skupaj z vitamini in fenolnimi spojinami prispevajo k visoki hranilni vrednosti zelja. Zelje vsebuje tudi minerala cink in železo. Eno tretjino vseh ogljikovih hidratov sestavljajo prehranske vlaknine, njihova koristna vloga za telo je pospeševanje prebave, obenem pa pozitivno vplivajo na črevesno mikrofloro.

Kakovostnega kislega zelja slovenske pridelave ne primanjkuje

Marsikdo si kislo zelje izdela doma, ali pa ga kupi od kmeta na tržnici. V trgovinah je mogoče dobiti zelo kakovostno zelje večjih slovenskih industrijskih obratov, poleg tega pa je tudi ponudba zasebnik manjših slovenskih pridelovalcev kar bogata.

Kisanje zelja je posebna umetnost, ki zahteva veliko znanja in potrpežljivosti. Večina ima najraje tistega, ki je kisano po starih preverjenih receptih. O kisanju smo pisali tudi v prispevku Naše super kislo zelje.

Kislo zelje v kulinariki

Kislo zelje lahko uživamo kot samostojno jed, prilogo ali kot dodatek enolončnicam, juham ali pa v solatah. Je pomembna sestavina marsikatere izmed priljubljenih tradicionalnih slovenskih jedi, kot so: jota, sarma in pečenica s kislim zeljem. Nekaj receptov s kislim zeljem smo zbrali za vas v nadaljevanju. Pa dober tek.

Naši recepti s kislim zeljem:


Sorodni članki

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Naša super kumara

Poleti med najbolj zanimivo in hkrati dostopno sezonsko zelenjavo zagotovo sodijo kumare. Odlikuje jih zelo visoka vsebnost vode, ki v vročih poletnih dneh blagodejno vpliva na dobro počutje. Kumare so vsestransko koristne in omogočajo številne načine uporabe. Kumare imajo pomembno…

Več...

Balkonski vrtičkarji, prihaja čas za ureditev 'parcele'

Zamislite si, da po priboljšek ali dodatek k okusnemu kosilu kar v copatih stopite na domači balkon ali teraso. Zelo priročno in tudi zelo mogoče! Poleg bližine pa ima domači “mini vrtiček” še marsikatero drugo prednost. Ker je družbeni klic…

Več...

Vpliv epidemije na prehranjevalne navade v drugem valu manjši

Ob drugem valu epidemije covid-19 je bil po podatkih Inštituta za nutricionistiko vpliv na prehranjevalne navade in nakupe živil manjši od tistega v prvem valu. Decembra lani so sicer Slovenci še vedno v trgovino zavili manjkrat kot pred epidemijo, se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem