Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
POMEMBNO OBVESTILO - PRELOŽITEV ROKA PLAČILA PO ODLOČBAH za promocijo SADJA. Preberite tukaj >

Kislo zelje utrjuje našo moč

Smo v času, ko je skrb za odpornost našega telesa na prvem mestu. Pri nakupovanju lokalne in sezonske zelenjave v trgovinah in na tržnici sodi slovensko kislo zelje v sam vrh priljubljenosti.

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C kislo zelje krepi naš imunski sistem, ščiti pred prehladom in je obenem blagodejen za naš prebavni trakt. O koristnosti in pomembnosti vloge kislega zelja v naši prehrani so govorile že naše babice, strokovno pa ga je v pogovoru visoko povzdignil cenjeni etnolog in poznavalec slovenske kulinarične tradicije, dr. Janez Bogataj.

Bogat vir zdravju koristnih snovi

Kislo zelje je okusen, nizkokaloričen in predvsem poceni vir zdravju koristnih učinkovin. Vsebuje visoke količine vitamina C, veliko karotenoidov, predvsem β – karoten. Za zelje je značilno, da vsebuje spojine glukozinolatov, ki mu dajejo rahlo grenek, oster in pekoč okus. Skupaj z vitamini in fenolnimi spojinami prispevajo k visoki hranilni vrednosti zelja. Zelje vsebuje tudi minerala cink in železo. Eno tretjino vseh ogljikovih hidratov sestavljajo prehranske vlaknine, njihova koristna vloga za telo je pospeševanje prebave, obenem pa pozitivno vplivajo na črevesno mikrofloro.

Kakovostnega kislega zelja slovenske pridelave ne primanjkuje

Marsikdo si kislo zelje izdela doma, ali pa ga kupi od kmeta na tržnici. V trgovinah je mogoče dobiti zelo kakovostno zelje večjih slovenskih industrijskih obratov, poleg tega pa je tudi ponudba zasebnik manjših slovenskih pridelovalcev kar bogata.

Kisanje zelja je posebna umetnost, ki zahteva veliko znanja in potrpežljivosti. Večina ima najraje tistega, ki je kisano po starih preverjenih receptih. O kisanju smo pisali tudi v prispevku Naše super kislo zelje.

Kislo zelje v kulinariki

Kislo zelje lahko uživamo kot samostojno jed, prilogo ali kot dodatek enolončnicam, juham ali pa v solatah. Je pomembna sestavina marsikatere izmed priljubljenih tradicionalnih slovenskih jedi, kot so: jota, sarma in pečenica s kislim zeljem. Nekaj receptov s kislim zeljem smo zbrali za vas v nadaljevanju. Pa dober tek.

Naši recepti s kislim zeljem:


Sorodni članki

Jabolka bi lahko bila rešitev 😊

V petek, 3.4.2020 je bil na “Fruitnet.com” objavljen zanimiv prispevek avtorja Fred Meintjes, ki izpostavlja, da bi lahko bilo uživanje svežih jabolk v boju proti novemu koronavirusu celo zmagovita kombinacija. Originalen prispevek v angleščini je objavljen na tej povezavi: http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/181383/apples-could-offer-something-extra…

Več...

Finančna pomoč zaradi COVID-19

Kako do svežih rib?

V teh dneh se vsi soočamo s tem, kje in kako do hrane na čim bolj varen način. Veliko smo govorili o načinih neposrednega nakupa kmetijskih pridelkov in živil, kako pa je z nakupom svežih rib in školjk?Poiščite lokalno ribarnicoZa…

Več...

Zelenjavni vrt za začetnike

Vrtičkarji, prihaja pomad. Če le imate možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, to izkoristite na polno. ‍Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Pri tem pazite, da za setev ali…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem