Pitna voda, pridobljena iz zraka – myWater ATM

Start up podjetje myWater ATM je prejelo najvišjo nagrado v vrednosti deset tisoč evrov na letošnjem izboru EIT Food Hub. Gre za iniciativo na področju živilskih inovacij. Zavzemajo se za trajnostno in v prihodnost usmerjeno živilsko industrijo. Združuje preko 50 partnerjev iz cele Evrope, med njimi pa najdemo podjetja, start-upe, raziskovalne institucije in univerze.

EIT Food je vodilna iniciativa na področju živilskih inovacij, ki se je razvila kot kolektivna želja po rešitvi mnogih izzivov v kmetijskem sektorju in živilski industriji.

V okviru projekta EIT FOOD HUB so novembra v sodelovanju z GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij potekale predstavitve mladih podjetnikov s področja agroživilstva. Ocenjevala jih je strokovna komisija EIT FOOD HUB, ki je s svojim izborom nagradila najboljše.

Eit food hub v Sloveniji

V ožji izbor so se pri nas uvrstili štirje start-upi: dr. Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je predstavil sredstvo naravnega izvora, namenjeno redčenju jabolk, katerega glavna prednost je, da je njegova uporaba varna za ljudi in okolje. Poleg tega pa je sredstvo cenejše v primerjavi z drugimi podobnimi sredstvi.

Andraž Zvonar, Permafruit, je predstavil izdelek, ki zavira proces zorenja sadja ter zelenjave ter tako podaljšuje njegovo svežino, obenem pa posledično vpliva na zmanjšanje količine zavrženega sadja ter zelenjave.

Zarja Zrinski, študentka Zdravstvene fakultete UL, je v imenu celotne ekipe, ki je letos sodelovala na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija, predstavila kruh z imenom Zeleni rženko s semeni. Glavna prednost kruha je sestavina – zelnica, ki kruh obogati s kalijem ter zavira razvoj plesni, semena pa vplivajo na večjo vsebnost prehranske vlaknine.

Robert in Aljaž Slavec sta predstavila avtomat imenovan myWater ATM. Ta s pomočjo zraka ustvarja pitno vodo, ki ustreza kriterijem Evropske direktive o pitni vodi. Prednost avtomata je v tem, da lahko ustvari pitno vodo ne glede na stopnjo onesnaženosti zraka, poleg tega pa zmanjšuje količino zavrženih plastenk.

Strokovna komisija EIT FOOD HUB je odločila, da denarno nagradno v vrednosti 10.000 evrov prejme start-up podjetje myWater ATM, nagrado v vrednosti 5.000 evrov pa podjetje Permafruit.

EIT Food – rešitve za izzive v agroživilski industriji

V središču projektov so potrošniki, ki ga želijo vključiti v proces sprememb v kmetijstvu in živilski industriji. Izboljšati želijo hranilno vrednost živil, zvišati učinkovitost porabljenih virov, izboljšati varnost in preglednost agroživilskega sistema ter tako doseči večje zaupanje potrošnikov. Hkrati spodbujajo razvoj visokokvalificiranega kmetijskega sektorja in živilske industrije, ki bosta sodelovala s potrošniki za zagotavljanje živil, storitev in novih tehnologij za zdravju bolj prijazno življenje potrošnikov EU. Pri prenosu ugotovitev raziskav v inovacije pa bodo vzpostavili tesno sodelovanje med Evropsko unijo in znanstvenimi ustanovami.

Eit Food deluje na povezovanju partnerjev, ki bodo skupaj razvili odgovore na različne izzive. Tako na primer iščejo rešitve, ki bodo omogočile zagotovitev hrane za 9 milijard ljudi do leta 2050 v času, ko skoraj tretjino hrane zavržemo ali iskanje načinov za povrnitev zaupanja potrošnikov v kmetijski sektor in živilsko industrijo ob dejstvu, da je nenalezljivih kroničnih bolezni, povezanih s hrano, vedno več.

Pitna voda, pridobljena iz zraka – myWater ATM
5 (100%) št. ocen: 4


Sorodni članki

Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji

Na gregorjevo pozdravljamo prihod pomladi, ki ponovno obuja naravo. Ptički se ženijo in po potokih spuščamo lučke. Zato ne preseneča, da vrtičkarji in kmetovalci ravno v času pred enakonočjem začnemo načrtovati zasaditev svoje njive ali vrtička. To pa je hkrati…

Več...

Skrbimo za čebele, saj čebele skrbijo za nas

V času številnih zimskih virusnih obolenj smo svoje telo krepili z dnevno žličko medu in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost smo zaužili tudi matični mleček. Vse to so pridelki, za katere so preko leta pridno poskrbele čebele. Spomladi,…

Več...

Zmagovalci Agrobiznis 2019

Na portalu Agrobiznis so že šesto leto zapored izvedli natečaj za najboljšega podjetnika v kmetijstvu in najbolj inovativno živilo, nagradili pa so tudi najboljši domač izdelek po izboru potrošnikov. Letos je na natečaju v treh kategorijah sodelovalo 22 kandidatov. Prvi…

Več...

Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019

Danijel Gospić iz podjetja G2O je na natečaju Agrobiznis 2019 dobil posebno priznanje za inovativnost in drznost za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode, kjer lahko vzgojijo do 50 ton severnoafriškega čopovca (severnoafriškega soma) na leto. Natečaj je oblika spodbude…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem