Pitna voda, pridobljena iz zraka – myWater ATM

Start up podjetje myWater ATM je prejelo najvišjo nagrado v vrednosti deset tisoč evrov na letošnjem izboru EIT Food Hub. Gre za iniciativo na področju živilskih inovacij. Zavzemajo se za trajnostno in v prihodnost usmerjeno živilsko industrijo. Združuje preko 50 partnerjev iz cele Evrope, med njimi pa najdemo podjetja, start-upe, raziskovalne institucije in univerze.

EIT Food je vodilna iniciativa na področju živilskih inovacij, ki se je razvila kot kolektivna želja po rešitvi mnogih izzivov v kmetijskem sektorju in živilski industriji.

V okviru projekta EIT FOOD HUB so novembra v sodelovanju z GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij potekale predstavitve mladih podjetnikov s področja agroživilstva. Ocenjevala jih je strokovna komisija EIT FOOD HUB, ki je s svojim izborom nagradila najboljše.

Eit food hub v Sloveniji

V ožji izbor so se pri nas uvrstili štirje start-upi: dr. Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je predstavil sredstvo naravnega izvora, namenjeno redčenju jabolk, katerega glavna prednost je, da je njegova uporaba varna za ljudi in okolje. Poleg tega pa je sredstvo cenejše v primerjavi z drugimi podobnimi sredstvi.

Andraž Zvonar, Permafruit, je predstavil izdelek, ki zavira proces zorenja sadja ter zelenjave ter tako podaljšuje njegovo svežino, obenem pa posledično vpliva na zmanjšanje količine zavrženega sadja ter zelenjave.

Zarja Zrinski, študentka Zdravstvene fakultete UL, je v imenu celotne ekipe, ki je letos sodelovala na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija, predstavila kruh z imenom Zeleni rženko s semeni. Glavna prednost kruha je sestavina – zelnica, ki kruh obogati s kalijem ter zavira razvoj plesni, semena pa vplivajo na večjo vsebnost prehranske vlaknine.

Robert in Aljaž Slavec sta predstavila avtomat imenovan myWater ATM. Ta s pomočjo zraka ustvarja pitno vodo, ki ustreza kriterijem Evropske direktive o pitni vodi. Prednost avtomata je v tem, da lahko ustvari pitno vodo ne glede na stopnjo onesnaženosti zraka, poleg tega pa zmanjšuje količino zavrženih plastenk.

Strokovna komisija EIT FOOD HUB je odločila, da denarno nagradno v vrednosti 10.000 evrov prejme start-up podjetje myWater ATM, nagrado v vrednosti 5.000 evrov pa podjetje Permafruit.

EIT Food – rešitve za izzive v agroživilski industriji

V središču projektov so potrošniki, ki ga želijo vključiti v proces sprememb v kmetijstvu in živilski industriji. Izboljšati želijo hranilno vrednost živil, zvišati učinkovitost porabljenih virov, izboljšati varnost in preglednost agroživilskega sistema ter tako doseči večje zaupanje potrošnikov. Hkrati spodbujajo razvoj visokokvalificiranega kmetijskega sektorja in živilske industrije, ki bosta sodelovala s potrošniki za zagotavljanje živil, storitev in novih tehnologij za zdravju bolj prijazno življenje potrošnikov EU. Pri prenosu ugotovitev raziskav v inovacije pa bodo vzpostavili tesno sodelovanje med Evropsko unijo in znanstvenimi ustanovami.

Eit Food deluje na povezovanju partnerjev, ki bodo skupaj razvili odgovore na različne izzive. Tako na primer iščejo rešitve, ki bodo omogočile zagotovitev hrane za 9 milijard ljudi do leta 2050 v času, ko skoraj tretjino hrane zavržemo ali iskanje načinov za povrnitev zaupanja potrošnikov v kmetijski sektor in živilsko industrijo ob dejstvu, da je nenalezljivih kroničnih bolezni, povezanih s hrano, vedno več.


Sorodni članki

E-knjiga receptov slovenskih chefov iz Tedna restavracij

Ob Tednu restavracij 2024 je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala nagradna igra Moj recept, v kateri je sodelovalo 30 priznanih slovenskih chefov, ki so delili svoje recepte z uporabo govejega in perutninskega mesa z oznako…

Več...

Spoštuj hrano, spoštuj planet - zavrzi manj

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sklopu E'ko dobro, Ekološkega dneva EU, organiziralo poseben medijski in strokovni dogodek s premisleki o hrani kot družbenem fenomenu in premiero celostne komunikacije ter video zgodbe osveščanja slovenskih gospodinjstev, kako zmanjšati količino…

Več...

Slovenski siri – ponos našega podeželja

Kaj naredi slovenske sire tako edinstvene in okusne? Andreja Ravnik s kmetije in sirarne Pr' Prangarčk nam je razkrila skrivnosti, ki stojijo za njihovimi vrhunskimi siri. Spoznajte, kako skrb za živali, ljubezen do domače zemlje in predanost kmetovanju prispevajo k…

Več...

Letos bomo prvič obeležili teden slovenske hrane

Do zdaj smo tretji petek v novembru obeleževali dan slovenske hrane, ob katerem je po vsej Sloveniji potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Po sklepu Vlade pa bomo po novem vsak tretji teden v novembru obeleževali kot teden slovenske hrane. Prvo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem