Pitna voda, pridobljena iz zraka - myWater ATM | Naša super hrana - EIT FOOD HUB

Pitna voda, pridobljena iz zraka – myWater ATM

Start up podjetje myWater ATM je prejelo najvišjo nagrado v vrednosti deset tisoč evrov na letošnjem izboru EIT Food Hub. Gre za iniciativo na področju živilskih inovacij. Zavzemajo se za trajnostno in v prihodnost usmerjeno živilsko industrijo. Združuje preko 50 partnerjev iz cele Evrope, med njimi pa najdemo podjetja, start-upe, raziskovalne institucije in univerze.

EIT Food je vodilna iniciativa na področju živilskih inovacij, ki se je razvila kot kolektivna želja po rešitvi mnogih izzivov v kmetijskem sektorju in živilski industriji.

V okviru projekta EIT FOOD HUB so novembra v sodelovanju z GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij potekale predstavitve mladih podjetnikov s področja agroživilstva. Ocenjevala jih je strokovna komisija EIT FOOD HUB, ki je s svojim izborom nagradila najboljše.

Eit food hub v Sloveniji

V ožji izbor so se pri nas uvrstili štirje start-upi: dr. Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je predstavil sredstvo naravnega izvora, namenjeno redčenju jabolk, katerega glavna prednost je, da je njegova uporaba varna za ljudi in okolje. Poleg tega pa je sredstvo cenejše v primerjavi z drugimi podobnimi sredstvi.

Andraž Zvonar, Permafruit, je predstavil izdelek, ki zavira proces zorenja sadja ter zelenjave ter tako podaljšuje njegovo svežino, obenem pa posledično vpliva na zmanjšanje količine zavrženega sadja ter zelenjave.

Zarja Zrinski, študentka Zdravstvene fakultete UL, je v imenu celotne ekipe, ki je letos sodelovala na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija, predstavila kruh z imenom Zeleni rženko s semeni. Glavna prednost kruha je sestavina – zelnica, ki kruh obogati s kalijem ter zavira razvoj plesni, semena pa vplivajo na večjo vsebnost prehranske vlaknine.

Robert in Aljaž Slavec sta predstavila avtomat imenovan myWater ATM. Ta s pomočjo zraka ustvarja pitno vodo, ki ustreza kriterijem Evropske direktive o pitni vodi. Prednost avtomata je v tem, da lahko ustvari pitno vodo ne glede na stopnjo onesnaženosti zraka, poleg tega pa zmanjšuje količino zavrženih plastenk.

Strokovna komisija EIT FOOD HUB je odločila, da denarno nagradno v vrednosti 10.000 evrov prejme start-up podjetje myWater ATM, nagrado v vrednosti 5.000 evrov pa podjetje Permafruit.

EIT Food – rešitve za izzive v agroživilski industriji

V središču projektov so potrošniki, ki ga želijo vključiti v proces sprememb v kmetijstvu in živilski industriji. Izboljšati želijo hranilno vrednost živil, zvišati učinkovitost porabljenih virov, izboljšati varnost in preglednost agroživilskega sistema ter tako doseči večje zaupanje potrošnikov. Hkrati spodbujajo razvoj visokokvalificiranega kmetijskega sektorja in živilske industrije, ki bosta sodelovala s potrošniki za zagotavljanje živil, storitev in novih tehnologij za zdravju bolj prijazno življenje potrošnikov EU. Pri prenosu ugotovitev raziskav v inovacije pa bodo vzpostavili tesno sodelovanje med Evropsko unijo in znanstvenimi ustanovami.

Eit Food deluje na povezovanju partnerjev, ki bodo skupaj razvili odgovore na različne izzive. Tako na primer iščejo rešitve, ki bodo omogočile zagotovitev hrane za 9 milijard ljudi do leta 2050 v času, ko skoraj tretjino hrane zavržemo ali iskanje načinov za povrnitev zaupanja potrošnikov v kmetijski sektor in živilsko industrijo ob dejstvu, da je nenalezljivih kroničnih bolezni, povezanih s hrano, vedno več.


Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem