Pitna voda, pridobljena iz zraka - myWater ATM | Naša super hrana - EIT FOOD HUB

Pitna voda, pridobljena iz zraka – myWater ATM

Start up podjetje myWater ATM je prejelo najvišjo nagrado v vrednosti deset tisoč evrov na letošnjem izboru EIT Food Hub. Gre za iniciativo na področju živilskih inovacij. Zavzemajo se za trajnostno in v prihodnost usmerjeno živilsko industrijo. Združuje preko 50 partnerjev iz cele Evrope, med njimi pa najdemo podjetja, start-upe, raziskovalne institucije in univerze.

EIT Food je vodilna iniciativa na področju živilskih inovacij, ki se je razvila kot kolektivna želja po rešitvi mnogih izzivov v kmetijskem sektorju in živilski industriji.

V okviru projekta EIT FOOD HUB so novembra v sodelovanju z GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij potekale predstavitve mladih podjetnikov s področja agroživilstva. Ocenjevala jih je strokovna komisija EIT FOOD HUB, ki je s svojim izborom nagradila najboljše.

Eit food hub v Sloveniji

V ožji izbor so se pri nas uvrstili štirje start-upi: dr. Matej Stopar s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je predstavil sredstvo naravnega izvora, namenjeno redčenju jabolk, katerega glavna prednost je, da je njegova uporaba varna za ljudi in okolje. Poleg tega pa je sredstvo cenejše v primerjavi z drugimi podobnimi sredstvi.

Andraž Zvonar, Permafruit, je predstavil izdelek, ki zavira proces zorenja sadja ter zelenjave ter tako podaljšuje njegovo svežino, obenem pa posledično vpliva na zmanjšanje količine zavrženega sadja ter zelenjave.

Zarja Zrinski, študentka Zdravstvene fakultete UL, je v imenu celotne ekipe, ki je letos sodelovala na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija, predstavila kruh z imenom Zeleni rženko s semeni. Glavna prednost kruha je sestavina – zelnica, ki kruh obogati s kalijem ter zavira razvoj plesni, semena pa vplivajo na večjo vsebnost prehranske vlaknine.

Robert in Aljaž Slavec sta predstavila avtomat imenovan myWater ATM. Ta s pomočjo zraka ustvarja pitno vodo, ki ustreza kriterijem Evropske direktive o pitni vodi. Prednost avtomata je v tem, da lahko ustvari pitno vodo ne glede na stopnjo onesnaženosti zraka, poleg tega pa zmanjšuje količino zavrženih plastenk.

Strokovna komisija EIT FOOD HUB je odločila, da denarno nagradno v vrednosti 10.000 evrov prejme start-up podjetje myWater ATM, nagrado v vrednosti 5.000 evrov pa podjetje Permafruit.

EIT Food – rešitve za izzive v agroživilski industriji

V središču projektov so potrošniki, ki ga želijo vključiti v proces sprememb v kmetijstvu in živilski industriji. Izboljšati želijo hranilno vrednost živil, zvišati učinkovitost porabljenih virov, izboljšati varnost in preglednost agroživilskega sistema ter tako doseči večje zaupanje potrošnikov. Hkrati spodbujajo razvoj visokokvalificiranega kmetijskega sektorja in živilske industrije, ki bosta sodelovala s potrošniki za zagotavljanje živil, storitev in novih tehnologij za zdravju bolj prijazno življenje potrošnikov EU. Pri prenosu ugotovitev raziskav v inovacije pa bodo vzpostavili tesno sodelovanje med Evropsko unijo in znanstvenimi ustanovami.

Eit Food deluje na povezovanju partnerjev, ki bodo skupaj razvili odgovore na različne izzive. Tako na primer iščejo rešitve, ki bodo omogočile zagotovitev hrane za 9 milijard ljudi do leta 2050 v času, ko skoraj tretjino hrane zavržemo ali iskanje načinov za povrnitev zaupanja potrošnikov v kmetijski sektor in živilsko industrijo ob dejstvu, da je nenalezljivih kroničnih bolezni, povezanih s hrano, vedno več.


Sorodni članki

Kulinarično druženje - Teden restavracij

Teden restavracij je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziral kulinarično srečanje v ljubljanskem Pen Klubu. Dogodek, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić, je bil posvečen raziskovanju trajnostne gastronomije in promociji lokalnih…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam.V času sezone jagod jih lahko najdemo…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja odpadne hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Zakaj je dobro izbrati slovenske jagode?

Slovenske jagode so prvi sveži sadni dar narave po dolgi zimi. Te aromatične dobrote začnejo krasiti naše vrtove in tržnice že od druge polovice aprila, najprej na Primorskem in v Posavju, nato pa nas razveseljujejo vse do sredine junija, ko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem