Članki Archive | Page 4 of 46 | Naša super hrana

clanek

Svetovni dan hrane tokrat s sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO je za letošnji svetovni dan hrane, 16. oktober, izbrala nosilno temo »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«. Voda je omejena, vendar je neskončno dragocen naravni vir. Brez ...

PestoArt je zmagovalna ekipa tekmovanja ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2023

Na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2023, ki je potekalo med 8. in 9. oktobrom na sejmu ANUGA v Kölnu, je ekipa PestoArt, ki je zmagala na ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2023, dosegla izjemne rezultate. Izmed 14 tekmujočih ekip so bili nagrajeni za ...

Vinske regije in zaščitena vina v Sloveniji

V Sloveniji ločimo tri vinorodne dežele, v njih pa se nahaja devet vinorodnih okolišev, kjer pridelujejo vrhunska slovenska vina, ki imajo glede na lego svoje značilne posebnosti. Raznolikost pokrajine v Sloveniji vpliva tudi na pridelavo žlahtne kapljice, ki ima v ...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje ...

Veste, kako kuhati brez odpadkov hrane?

Problematika zavržene hrane je zelo pereč problem, pri čemer večina odpadne hrane, več kot 50 odstotkov, nastane v gospodinjstvih. S tega vidika je pomembno ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami. Po trenutnih podatkih Statističnega ...

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost ...

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani 2023

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh. V EU se vsako leto zavrže ...

Zmanjšanje količine odpadne hrane je eden ključnih ciljev do leta 2030

Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku. V okviru Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 so Združeni narodi ...

Zakaj za počitnice izbrati turistične kmetije?

Vir: Slovenia.info Turistične kmetije s svojo drugačno ponudbo, stran od množic in v pristnem stiku z naravo, gostom ponujajo počitnice, polne doživetij. Izbirate lahko med več kot 300 ponudniki. Na strani Združenja turističnih kmetij Slovenije je na voljo celoten pregled ...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKS Turistične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas ...

Ark kmetije in središča ohranjajo slovenske avtohtone pasme domačih živali

Foto: Rezar V. V Sloveniji v okviru Ark mreže ohranjamo 14 avtohtonih pasem domačih  živali, med katerimi večina spada med ogrožene pasme, zato je njihovo ohranjanje nacionalnega pomena. Ark kmetije in Ark središča so prva v slovenskem prostoru, ki pod ...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih ...

Jabolko – tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih. Pečkarji nas s ...

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še ...

Jesenski namig: raziskujte slovenske kulinarične posebnosti

Jesenski meseci so kot nalašč za raziskovanje naše dežele. Doživetja na poti se nam po dobri hrani še toliko bolj vtisnejo v spomin. »Nisi slikal, nisi jedel,« so besede, ki jih lahko slišimo v družbi ob bogato obloženi mizi. Katere ...

Kdo so prejemniki odličij na sejmu AGRA 2023?

61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA je v Gornji Radgoni potekal od 26. do 31. avgusta. Gostil je kar 1700 razstavljavcev iz 35 sodelujočih držav, kjer so predstavili najnovejšo tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo, vrhunske rejske ...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti – klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku “izbrana kakovost Slovenija. V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo ...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša ...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost – Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci ...

Vabljeni na dogodek Po primorsko 2023

V sredo, 20. septembra 2023, bo od 11. do 16. ure na Pogačarjevem trgu v Ljubljani že osmič zapored potekala tradicionalna vinsko-kulinarična promocijska prireditev Po primorsko. Ta vsakoletni dogodek je rezultat skupnega truda primorskih živilskih podjetij, zadrug in Zbornice kmetijskih ...