Svetovni dan hrane tokrat s sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani« | Svetovni dan hrane | Odmevi na dogodke

Svetovni dan hrane tokrat s sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO je za letošnji svetovni dan hrane, 16. oktober, izbrala nosilno temo »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«. Voda je omejena, vendar je neskončno dragocen naravni vir. Brez nje ne bi bilo hrane in ne življenja.

Večina sveta se sooča z izzivom zagotavljanja zadostnih količin vode za svoje prebivalce. Zgodovina človeštva je bila močno oblikovana z dostopom ali pomanjkanjem vode. Z ocenjeno rastjo svetovnega prebivalstva na več kot 9 milijard do leta 2050 je nujno, da se osredotočimo na zagotavljanje hrane za vse. Reševanje vodnih vprašanj vključuje učinkovito uporabo vode v kmetijstvu, ponovno uporabo odpadne vode in zaščito vodnih virov.

V Sloveniji je voda ključnega pomena za kmetijstvo. V preteklosti je bilo zaradi padavin namakanje pogosto nepotrebno, vendar so klimatske spremembe prinesle nove izzive. Trenutno je v Sloveniji več kot 6.500 hektarjev zemljišč opremljenih z namakalnimi sistemi.

Pomembno tudi zmanjšanje zavržene hrane

Voda je bistvena za pridelavo hrane, zato je zmanjšanje izgube hrane v celotni verigi od pridelave do potrošnika ključno. Izgubljena hrana pomeni tudi izgubljeno vodo, zato moramo izboljšati upravljanje z njo. Krožno gospodarstvo in povečanje ozaveščenosti vseh vključenih v prehranski sistem so bistveni za trajnostno prihodnost.

Ključno sporočilo letošnjega svetovnega dneva hrane  

FAO zato ob letošnjem svetovnem dnevu hrane poziva k premišljenemu ter spoštljivemu ravnanju z vodo kot osnovo za življenje in hrano. Vsak posameznik bi se moral zavedati, da voda ni samoumevna dobrina. Tudi proizvodnja hrane in naša izbira živila namreč vplivata na odnos do vode. Z izbiranjem lokalne, sezonske in sveže hrane lahko vplivamo na zmanjševanje (u)porabe vode, prav tako je to mogoče z zmanjšanjem odpadne hrane oziroma ponovno uporabo le-te.

Letos se lahko pridružite dvema dogodkoma preko spleta

Osrednji dogodek FAO na svetovni dan hrane bo potekal v Rimu v hibridni obliki, 16. oktobra, z začetkom ob 10. uri. Prijavite se lahko tukaj.

Več o delovanju in prizadevanjih organizacije FAO najdete tudi v letošnji brošuri (v angleškem jeziku), kjer so na voljo tudi priporočila državam in privatnemu sektorju. Brošura je dostopna tukaj.

Dogodek Otroški svetovni dan hrane 

Prav tako FAO organzira dogodek Otroški svetovni dan hrane (angleško Junior World Food Day), ki se bo prav tako začel 16. oktobra, in sicer ob 14. uri.

Knjiga dejavnosti ob svetovnem dnevu hrane za otroke

V okviru dogodka za otroke so pripravili knjigo dejavnosti, ki je namenjena širokemu starostnemu razponu mladih, ki jih zanima več o pomenu vode na našem planetu, in jih navdihuje z rešitvami za pametnejše upravljanje z vodnimi viri.

Knjiga poudarja pomen pridelave več hrane in drugih bistvenih kmetijskih dobrin z manj vode, hkrati pa zagotovavljanja enakomerne porazdelitve vode in ohranja naših vodnih prehrambenih sistemov.

Natisnete si jo lahko tukaj >>>.

 


Sorodni članki

Obeležujemo 4. svetovni dan varnosti hrane

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Letos je izvedena že 4. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane, ki naslavlja aktualno tematiko.Varnost hrane ima zelo daljnosežne…

Več...

Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Letošnjo rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane…

Več...

Obeležujemo svetovni dan hrane

Ob svetovnem dnevu hrane, ki poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO), bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Ob letošnjem obeleževanju svetovnega dne hrane…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem