Članki Archive | Page 2 of 46 | Naša super hrana

clanek

Pogovor s predsednico Zveze potrošnikov Slovenije Bredo Kutin

Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije ga. Breda Kutin je v pogovoru izpostavila, na kaj vse moramo biti potrošniki pri nakupu hrane in izbiri živil pozorni. V luči svetovnega dneva pravic potrošnikov smo se pogovarjali z go. Bredo Kutin, ki je osvetlila zelo ...

Ideje za jedi, ki jih lahko jemo v času posta

Po večmesečni težki hrani je čas za post in čiščenje telesa. Pripravili smo recepte za jedi iz lokalnih živil, ki jih je v tem času priporočljivo pripraviti. S pepelnično sredo se je za katoliške vernike začelo obdobje 40-dnevnega posta, ki ...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v ...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene ...

Plakati »izbrana kakovost – Slovenija«

Za namen označevanja prodajnih mest, kjer se prodaja mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki ter sadje z znakom  »izbrana kakovost – Slovenija«, so na voljo plakati v dimenzijah A1 in B2, ki jih lahko kot predlogo za tisk ...

“Bolje je biti tam, kjer je dobra voda, kot tam, kjer je dober kruh”

Gre za staro slovensko ljudsko modrost, ki potrjuje, da vodo pri nas znamo ceniti. Slovenija se lahko pohvali z velikim bogastvom svojih voda, naravnih virov in pitne vode. Zaradi kakovostnega nadzora postaja iz leta v leto boljša, zaradi vsesplošnega pomanjkanja ...

Gregorjevo odpira vrata pomladi

Na dan 12. marca vsako leto praznujemo Gregorjevo. To je po starem slovenskem ljudskem običaju dan, ko se ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. To je bil že od nekdaj dan ljubezni, veselja in radostnega opazovanja prebujanja narave, ko ...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja. ...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko ...

Tradicionalne pustne jedi

Foto: Matej Vranič, Fotokom, Slovenia.info Slovenska pustna kulinarična tradicija je zelo bogata in obsega mnogo več kot le krofe in miške. Pust je bil v preteklosti, ko še niso imeli hladilnikov, tisti mejnik, ko je bilo marsikaj iz domače shrambe ...

Obiščite Teden turističnih kmetij 2024

Združenje turističnih kmetij Slovenije pripravlja pestro dogajanje v sklopu Tedna turističnih kmetij, ki bo potekal od 12. do 21. aprila 2024. To je priložnost, da izkusite kulinariko, kulturo in naravno dediščino Slovenije na nekoliko drugačen način.  Med 12. in 21. ...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2024 in živila desetletja

Na sliki so Najbolj inovativna živila leta 2024. Inštitut za nutricionistiko je objavil seznam najbolj inovativnih živil leta 2024, ki so bila na trg uvedena v preteklem letu. Ob praznovanju desete obletnice svojega projekta so letos prvič podelili tudi priznanja ...

    Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

    V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov ...

    Zakaj izbrati lokalno hrano?

    Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana ...

    Kranjska klobasa

    Kranjska klobasa je umeščena v evropsko shemo kakovosti in se ponaša z evropskim simbolom zaščitene geografske označbe. Spodaj najdete seznam certificiranih proizvajalcev zaščitene kranjske klobase, ne spreglejte pa tudi napotkov, kako jo optimalno pripraviti in postreči. Zagotovo je kranjska klobasa ...

    Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

    Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto ...

    Najboljši recepti za pripravo kruha

    Razmere v svetu nas vedno bolj silijo k zavedanju, kako dragocena je hrana, ter nas spodbujajo, da z njo ravnamo preudarno. Zbrali smo nabor različnih receptov za pripravo kruha, od tradicionalnih do sodobnejših različic. Kruh je v marsikateri kulturi in ...

    Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

    Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja ...

    Uživajmo sezonsko slovensko sadje skozi celo leto

    V Sloveniji vse leto pridelujemo kakovostno sadje iz bližine, zato imamo lahko vse leto na dosegu roke domačo zalogo vitaminov. Slovenski sadjarji namreč pridelujejo tako pečkato sadje, kot so jabolka in hruške, kot tudi koščičasto, denimo breskve in češnje. Na ...

    Zakaj kuhati skupaj z otroki?

    V študiji med razredi četrtošolcev so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti, povezanih s kuhanjem in hrano. Izkazalo se je, da se je poleg njihovega izboljšanja prehranskega znanja in prehranskih vzorcev občutno izboljšalo tudi njihovo znanje iz ...