Gregorjevo odpira vrata pomladi

Na dan 12. marca vsako leto praznujemo Gregorjevo. To je po starem slovenskem ljudskem običaju dan, ko se ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. To je bil že od nekdaj dan ljubezni, veselja in radostnega opazovanja prebujanja narave, ko se dnevi začenjajo daljšati in prinašajo več svetlobe.

V preteklosti in tudi danes naši pridni pridelovalci to obdobje brstenja in prebujanja zemlje izkoristijo za prva dela na njivah, v sadovnjakih in vinogradih, vrtičkarji pa radostni pohitijo na svoje vrtove pripravljati vse potrebno za pridelavo lokalne hrane, ki bo naslednjih nekaj mesecev bogatila slastne domače krožnike ter prispevala k našemu zdravju in dobremu počutju.

Narava daje prve pomladne rastline

Na travnike nas že vabi regrat, ki je s svojimi okusnimi listi bogat vir rudnin in mineralov ter je zaradi očiščevalnih lastnosti idealna spomladanska hrana za razstrupljanje. Privoščite si sprehod v naravo, pa ne pozabite vzeti s seboj vrečke in nož za nabiranje regrata. Če boste zavili v gozd, pa že lahko najdete prve poganke čemaža, a pri tem bodite skrajno previdni, da ga ne zamenjate za jesenski podlesek. 

Običaji na Gregorjevo

Na praznovanje Gregorjevega je bilo že v preteklosti vezanih mnogo običajev, med katerimi je poleg koledovanja v vzhodnem delu Slovenije najbolj znano spuščanje tako imenovanih Gregorčkov – plovil s svečkami po vodi, otroško iskanje dobrot in pogač v grmovjih, kjer se ženijo ptički, ter oziranje deklet v nebo, da uzrejo prvega ptička, ki naj bi naznanil, kakšen bo njihov mož. .


Sorodni članki

Strokovnjaki svetujejo: večkrat posezite po lokalno pridelani ekološki hrani

Magistrica varne prehrane in projektna sodelavka na ZSPM – Zvezi slovenske podeželske mladine Dominika Klavž z nami v intervjuju deli svoj strokovni vpogled o vlogi ekološke prehrane pri oblikovanju boljših prehranjevalnih navad ljudi v prihodnosti. Vabljeni k branju in razmisleku,…

Več...

Kakovost na prvem mestu: pomembnost nadzora v ekološkem kmetovanju

V prvem delu intervjuja z Nives Adamič Kričaj, univ. dipl. ing. kmetijstva in koordinatorko certifikacijske enote za ekološko kmetijstvo – pridelavo/predelavo na IKC Inštitutu za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, razkrivamo vlogo izvajalcev v ekološkem nadzoru, postopek kontrol in…

Več...

Krompirjeve počitnice čas za uživanje v dobri kulinariki

Krompirjeve počitnice so v Sloveniji priljubljen čas za družinsko druženje in kulinarično raziskovanje. Izraz »krompirjeve počitnice« izvira iz časa, ko so otroci v šolah imeli prosti čas za pomoč pri okopavanju krompirja na družinskih kmetijah. Danes je ta čas idealna…

Več...

Mladi kot ambasadorji ekološke prehrane

Intervju s Špelo Kocjančič, perspektivno mlado podjetnico, ki se s proizvodnjo izdelkov iz kosti ekološkega goveda zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji in s svojimi izdelki aktivno vstopa v svet krožnega gospodarstva. Mlada ambiciozna podjetnica Špela Kocjančič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem