Gregorjevo odpira vrata pomladi | Zgodbe o naši super hrani

Gregorjevo odpira vrata pomladi

Na dan 12. marca vsako leto praznujemo Gregorjevo. To je po starem slovenskem ljudskem običaju dan, ko se ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. To je bil že od nekdaj dan ljubezni, veselja in radostnega opazovanja prebujanja narave, ko se dnevi začenjajo daljšati in prinašajo več svetlobe.

V preteklosti in tudi danes naši pridni pridelovalci to obdobje brstenja in prebujanja zemlje izkoristijo za prva dela na njivah, v sadovnjakih in vinogradih, vrtičkarji pa radostni pohitijo na svoje vrtove pripravljati vse potrebno za pridelavo lokalne hrane, ki bo naslednjih nekaj mesecev bogatila slastne domače krožnike ter prispevala k našemu zdravju in dobremu počutju.

Narava daje prve pomladne rastline

Na travnike nas že vabi regrat, ki je s svojimi okusnimi listi bogat vir rudnin in mineralov ter je zaradi očiščevalnih lastnosti idealna spomladanska hrana za razstrupljanje. Privoščite si sprehod v naravo, pa ne pozabite vzeti s seboj vrečke in nož za nabiranje regrata. Če boste zavili v gozd, pa že lahko najdete prve poganke čemaža, a pri tem bodite skrajno previdni, da ga ne zamenjate za jesenski podlesek. 

Običaji na Gregorjevo

Na praznovanje Gregorjevega je bilo že v preteklosti vezanih mnogo običajev, med katerimi je poleg koledovanja v vzhodnem delu Slovenije najbolj znano spuščanje tako imenovanih Gregorčkov – plovil s svečkami po vodi, otroško iskanje dobrot in pogač v grmovjih, kjer se ženijo ptički, ter oziranje deklet v nebo, da uzrejo prvega ptička, ki naj bi naznanil, kakšen bo njihov mož. .


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem