Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Gregorjevo odpira vrata pomladi

Na dan 12. marca vsako leto praznujemo Gregorjevo. To je po starem slovenskem ljudskem običaju dan, ko se ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. To je bil že od nekdaj dan ljubezni, veselja in radostnega opazovanja prebujanja narave, ko se dnevi začenjajo daljšati in prinašajo več svetlobe.

V preteklosti in tudi danes naši pridni pridelovalci to obdobje brstenja in prebujanja zemlje izkoristijo za prva dela na njivah, v sadovnjakih in vinogradih, vrtičkarji pa radostni pohitijo na svoje vrtove pripravljati vse potrebno za pridelavo lokalne hrane, ki bo naslednjih nekaj mesecev bogatila slastne domače krožnike ter prispevala k našemu zdravju in dobremu počutju.

Narava daje prve pomladne rastline

Na travnike nas že vabi regrat, ki je s svojimi okusnimi listi bogat vir rudnin in mineralov ter je zaradi očiščevalnih lastnosti idealna spomladanska hrana za razstrupljanje. Privoščite si sprehod v naravo, pa ne pozabite vzeti s seboj vrečke in nož za nabiranje regrata. Če boste zavili v gozd, pa že lahko najdete prve poganke čemaža, a pri tem bodite skrajno previdni, da ga ne zamenjate za jesenski podlesek. 

Običaji na Gregorjevo

Na praznovanje Gregorjevega je bilo že v preteklosti vezanih mnogo običajev, med katerimi je poleg koledovanja v vzhodnem delu Slovenije najbolj znano spuščanje tako imenovanih Gregorčkov – plovil s svečkami po vodi, otroško iskanje dobrot in pogač v grmovjih, kjer se ženijo ptički, ter oziranje deklet v nebo, da uzrejo prvega ptička, ki naj bi naznanil, kakšen bo njihov mož. .


Sorodni članki

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora dosegati nadstandardne kriterije kakovosti

Pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja dobite potrošniki živilo višje kakovosti iz svoje bližine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za sadje oziroma izdelke iz sadja s posebnimi lastnostmi, ki so redno kontrolirani ter v celoti…

Več...

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

EKO kmetje se predstavijo na zemljevidu ponudnikov

Na portalu Naša super hrana je vzpostavljen prenovljen zemljevid ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov. Med njimi je veliko EKO pridelkov s kmetij in EKO izdelkov. Pobrskate in z nekaj kliki poiščite vam najbližjega ponudnika. Če koga od EKO kmetov, ki…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem