Gregorjevo odpira vrata pomladi | Zgodbe o naši super hrani

Gregorjevo odpira vrata pomladi

Na dan 12. marca vsako leto praznujemo Gregorjevo. To je po starem slovenskem ljudskem običaju dan, ko se ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. To je bil že od nekdaj dan ljubezni, veselja in radostnega opazovanja prebujanja narave, ko se dnevi začenjajo daljšati in prinašajo več svetlobe.

V preteklosti in tudi danes naši pridni pridelovalci to obdobje brstenja in prebujanja zemlje izkoristijo za prva dela na njivah, v sadovnjakih in vinogradih, vrtičkarji pa radostni pohitijo na svoje vrtove pripravljati vse potrebno za pridelavo lokalne hrane, ki bo naslednjih nekaj mesecev bogatila slastne domače krožnike ter prispevala k našemu zdravju in dobremu počutju.

Narava daje prve pomladne rastline

Na travnike nas že vabi regrat, ki je s svojimi okusnimi listi bogat vir rudnin in mineralov ter je zaradi očiščevalnih lastnosti idealna spomladanska hrana za razstrupljanje. Privoščite si sprehod v naravo, pa ne pozabite vzeti s seboj vrečke in nož za nabiranje regrata. Če boste zavili v gozd, pa že lahko najdete prve poganke čemaža, a pri tem bodite skrajno previdni, da ga ne zamenjate za jesenski podlesek. 

Običaji na Gregorjevo

Na praznovanje Gregorjevega je bilo že v preteklosti vezanih mnogo običajev, med katerimi je poleg koledovanja v vzhodnem delu Slovenije najbolj znano spuščanje tako imenovanih Gregorčkov – plovil s svečkami po vodi, otroško iskanje dobrot in pogač v grmovjih, kjer se ženijo ptički, ter oziranje deklet v nebo, da uzrejo prvega ptička, ki naj bi naznanil, kakšen bo njihov mož. .


Sorodni članki

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...

Učitelji kot ambasadorji lokalne kulinarike: navdihujoče zgodbe iz slovenskih šol

Vloga učiteljev pri spodbujanju zdrave prehrane in ohranjanju kulinarične dediščine je izjemnega pomena za razvoj mladih generacij. Učitelji po vsej Sloveniji, ki s strastjo in predanostjo vključujejo lokalno kulinariko v učne procese, postajajo pravi ambasadorji lokalne hrane. S svojo predanostjo…

Več...

Koledar promocijskih kampanj lokalne hrane v letu 2024

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v letu 2024 izvedlo številne promocijske kampanje, namenjene podpori lokalnih pridelovalcev in predelovalcev kmetijskih in živilskih izdelkov. V preglednici oziroma koledarju je prikazana mesečna razporeditev teh kampanj. Koledar vključuje tudi pomembne datume, povezane…

Več...

Zakaj kuhati skupaj z otroki?

V študiji med razredi četrtošolcev so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti, povezanih s kuhanjem in hrano. Izkazalo se je, da se je poleg njihovega izboljšanja prehranskega znanja in prehranskih vzorcev občutno izboljšalo tudi njihovo znanje iz…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem