Gregorjevo odpira vrata pomladi | Zgodbe o naši super hrani

Gregorjevo odpira vrata pomladi

Na dan 12. marca vsako leto praznujemo Gregorjevo. To je po starem slovenskem ljudskem običaju dan, ko se ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. To je bil že od nekdaj dan ljubezni, veselja in radostnega opazovanja prebujanja narave, ko se dnevi začenjajo daljšati in prinašajo več svetlobe.

V preteklosti in tudi danes naši pridni pridelovalci to obdobje brstenja in prebujanja zemlje izkoristijo za prva dela na njivah, v sadovnjakih in vinogradih, vrtičkarji pa radostni pohitijo na svoje vrtove pripravljati vse potrebno za pridelavo lokalne hrane, ki bo naslednjih nekaj mesecev bogatila slastne domače krožnike ter prispevala k našemu zdravju in dobremu počutju.

Narava daje prve pomladne rastline

Na travnike nas že vabi regrat, ki je s svojimi okusnimi listi bogat vir rudnin in mineralov ter je zaradi očiščevalnih lastnosti idealna spomladanska hrana za razstrupljanje. Privoščite si sprehod v naravo, pa ne pozabite vzeti s seboj vrečke in nož za nabiranje regrata. Če boste zavili v gozd, pa že lahko najdete prve poganke čemaža, a pri tem bodite skrajno previdni, da ga ne zamenjate za jesenski podlesek. 

Običaji na Gregorjevo

Na praznovanje Gregorjevega je bilo že v preteklosti vezanih mnogo običajev, med katerimi je poleg koledovanja v vzhodnem delu Slovenije najbolj znano spuščanje tako imenovanih Gregorčkov – plovil s svečkami po vodi, otroško iskanje dobrot in pogač v grmovjih, kjer se ženijo ptički, ter oziranje deklet v nebo, da uzrejo prvega ptička, ki naj bi naznanil, kakšen bo njihov mož. .


Sorodni članki

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Uživajmo v sveže stisnjenih sokovih in napitkih

Sveže stisnjeni sokovi in napitki veljajo za pravi eliksir zdravja. Kadar jih pripravite iz lokalnih, sezonskih živil, je njihova učinkovitost še večja. Preizkusite katerega od naših receptov, ki jih najdete v nadaljevanju. Le malo stvari se lahko po kombinaciji osvežilnega…

Več...

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem