Znana so najbolj inovativna živila leta 2024 in živila desetletja |

Znana so najbolj inovativna živila leta 2024 in živila desetletja

na sliki so najbolj inovativna živila leta 2024
  31.1.2024
  Na sliki so Najbolj inovativna živila leta 2024.

  Inštitut za nutricionistiko je objavil seznam najbolj inovativnih živil leta 2024, ki so bila na trg uvedena v preteklem letu. Ob praznovanju desete obletnice svojega projekta so letos prvič podelili tudi priznanja za najboljše inovacije desetletja. Ob tej priložnosti je deset podjetij prejelo jubilejno nagrado za živila, ki so od leta 2015 dalje prejela priznanja kot inovativna živila leta in ki so po mnenju strokovnjakov in potrošnikov izstopala v svoji kategoriji.

  Inštitut za nutricionistiko je v drugi polovici prejšnjega leta izvedel razpis za izbor najbolj inovativnih živil, kamor so bili povabljeni tako slovenski potrošniki kot proizvajalci živil. Proizvajalci so imeli možnost prijaviti do tri različne predloge za ocenjevanje.

  Doc. dr. Anita Kušar iz Inštituta za nutricionistiko je povedala: »Vrednotenje inovativnosti prijavljenih živil v prvi vrsti temelji na sestavi živil in njihovi hranilni vrednosti. V izogib subjektivnemu ocenjevanju smo pri izboru uporabili mednarodno uveljavljene modele za profiliranje živil. Gre za posebno znanstveno metodo, ki glede na hranilno sestavo, predvsem vsebovano količino sladkorjev, nasičenih maščob in soli ter na drugi strani vsebnost prehranske vlaknine, sadja in zelenjave, živilu pripiše oceno, na osnovi katere ga lahko razvrstimo med živila z bolj ali manj ugodno sestavo. Tovrsten pristop se v nekaterih evropskih državah in drugod po svetu uporablja pri označevanju živil, z namenom, da se potrošnikom olajša izbira zdravju koristnih živil. Od skupaj prejetih 104 predlogov je nekaj več kot 60 % izdelkov doseglo oceno za ugodno prehransko sestavo in so tako šli v nadaljnjo obravnavo, kjer smo upoštevali še druge vidike inovativnosti, vključno s senzorično oceno, poreklom surovin, tehnološkim postopkom in aktualnostjo inovacije z vidika obogatitve ponudbe v posamezni kategoriji živil. Nagrado za najbolj inovativna živila je letos prejelo trinajst podjetij za živila, ki so v svojih kategorijah najbolj izstopala.

  Letos so nagrade prejeli:

  • linija pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil,
  • Sparov jesenski kruh,
  • Kmečka pekarna (Janja Metličar s.p.) za linijo testenin iz črne soje Poljka,
  • linija EGO jogurtov v lončku iz Ljubljanskih mlekarn,
  • kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko,
  • burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in Graske,
  • ETA Kamnik za enolončnico s čičeriko,
  • lečin tatar – zelenjavni namaz Argeta iz Atlantic Droga Kolinska,
  • prosena kaša z jabolki iz Mercator IP.

  Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa. Posebno nagrado s področja trajnosti je prejel Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.

  Ob praznovanju 10. obletnice projekta prvič podelili tudi jubilejne nagrade za Inovacijo desetletja

  V okviru 10. obletnice svojega delovanja je Inštitut za nutricionistiko prvič podelil posebne jubilejne nagrade živilom, ki so v zadnjih desetih letih izstopala v svoji kategoriji. Pri izboru so upoštevali prehransko sestavo izdelkov in druge vidike inovativnosti. V postopek so bila vključena vsa živila, nagrajena kot inovativna v preteklih desetih letih in ki so še vedno prisotna na tržišču. Glavni kriterij pri določanju inovacij desetletja je bil prehranski profil živila.

  Zaradi velike konkurenčnosti v nekaterih kategorijah ni bilo mogoče določiti enega zmagovalca, zato so v izbirni postopek vključili tudi potrošnike. V anketi je sodelovalo več kot 800 odraslih prebivalcev Slovenije, ki so izbirali med izdelki, uvrščenimi v ožji izbor na podlagi njihovega prehranskega profila.

  izdelki, nagrajeni z jubilejno nagrado za živila desetletja
  Na sliki so živila, ki so prejela jubilejne nagrade in naziv Inovacija desetletja.

  Jubilejne nagrade so prejeli:

  • Mlekarna Celeia za linijo jogurtov LCA brez dodanega sladkorja in brez sladil,
  • Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija,
  • podjetje BMM za Gabaroni ekološki čičerikini svedrci,
  • Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo,
  • Žito za kruh Drožnik, Pekarna Grosuplje,
  • Don Don za pirin polnozrnati kruh,
  • Mercator IP za zelenjavni namaz veganski tatarc Minute,
  • Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta,
  • Delamaris za ribje solate Delamaris.

  Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.


  Sorodni članki

  Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

  Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

  Več...

  Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

  Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

  Več...

  Vrtičkarji, pripravite se na sušo

  Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

  Več...

  Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

  Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

  Več...
  Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
  Ostani na tekočem