Ideje za jedi, ki jih lahko jemo v času posta
Po večmesečni težki hrani je čas za post in čiščenje telesa. Pripravili smo recepte za jedi iz lokalnih živil, ki jih je v tem času priporočljivo pripraviti.
S pepelnično sredo se je za katoliške vernike začelo obdobje 40-dnevnega posta, ki traja do velike noči. To je čas, ko naj bi se ljudje po večmesečni težki hrani odpovedali mesnim izdelkom in preobilnem prehranjevanju. Bližajo se pomladni dnevi in to je za vse ljudi pravi čas, da se odločijo za zmanjšanje vnosa hrane v telo in tako pripomorejo k njegovi regeneraciji. Post je v različnih delih sveta redna praksa že več stoletij, saj so dokazani njegovi pozitivni učinki.
Čas je za lokalno hrano
V Sloveniji je v teh dneh že na voljo prva zelenjava, predvsem motovilec in mlada solata. Na voljo pa je tudi mnogo zimske zelenjave in vloženih brezmesnih jedi, ki so idealna izbira za postni čas. Sestavine za jedilnike lahko nakupite na vam najbližji kmetiji, ki jo najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Predlogi za prehranjevanje v času posta
Recept za joto brez mesa
Uporabite naš super recept za joto, ki jo lahko zelo okusno pripravite tudi brez mesa.
Jota – recept
Prosena kaša s suhimi slivami
Ta preprosta in okusna jed telo preskrbi s pomembnimi hranili in nasiti.
Prosena kaša s suhimi slivami – recept
Fižolova lazanja
Take lazanje niste jedli še nikdar.
Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept
Fižolova solata s šalotko in bučnim oljem
Ta tradicionalna slovenska jed je lahko samostojen obrok ali priloga h kosilu.
Fižolova solata s šalotko in bučnim oljem – recept
Dušeno kislo zelje
Odličen in preprost recept za dušeno zelje, ki deluje prečiščevalno in telo oskrbi s pomembnimi vitamini.
Dušeno kislo zelje – recept
Pena prosene kaše s čežano
Če vas zamika nekaj sladkega, preizkusite to okusno in zelo zdravo sladico.
Pena prosene kaše s čežano – recept