Zakaj kuhati skupaj z otroki? | Zdrava in uravnotežena prehrana

Zakaj kuhati skupaj z otroki?

V študiji med razredi četrtošolcev so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti, povezanih s kuhanjem in hrano. Izkazalo se je, da se je poleg njihovega izboljšanja prehranskega znanja in prehranskih vzorcev občutno izboljšalo tudi njihovo znanje iz naravoslovja in matematike.

Kuhanje skupaj z otroki lahko prinese mnogo bolj daljnosežne učinke, kot smo si kadar koli predstavljali. V študiji, narejeni na vzorcu osemnajstih razredov četrtošolcev, kjer so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti kuhanja in priprave hrane, so prišli do presenetljivih ugotovitev. Ne le, da so otroci v primerjavi s sovrstniki iz 16 kontrolnih razredov izboljšali svoje prehransko znanje, temveč se je tudi občutno izboljšalo njihovo znanje iz naravoslovja in matematike.

Matematika in naravoslovje v vsakodnevnih situacijah

Izkazalo se je, da učenje branja recepta in priprave hrane zajema številne ključne šolske predmete. Že branje recepta v slovenskem ali tujem jeziku spodbuja širjenje terminologije ter urjenje razumevanja zapisanega. Sposobnost tehtanja in merjenja sestavin izboljša tudi razumevanje matematičnih konceptov volumna in mase, zaradi česar otroci izboljšajo svoje veščine reševanja problemov.

Razvijanje zdravih prehranskih navad

Vključevanje otrok v kuharske aktivnosti že v zgodnjem otroštvu pomaga izoblikovati bolj zdrave prehranske vzorce. Izkazalo se je, da so otroci, ki sodelujejo pri kuhanju, že zelo zgodaj motivirani za zdrav način prehranjevanja in med obrokom pojedo občutno več zelenjave. Tudi v prej omenjeni študiji so bile razlike med otroki najočitnejše pri pogostejšem uživanju sadja in zelenjave ter zmanjšanem vnosu sladkorja in skupne zaužite energije.

(Povzeto po: Prehrana.si)

Preberite tudi:


Sorodni članki

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Uživajmo v sveže stisnjenih sokovih in napitkih

Sveže stisnjeni sokovi in napitki veljajo za pravi eliksir zdravja. Kadar jih pripravite iz lokalnih, sezonskih živil, je njihova učinkovitost še večja. Preizkusite katerega od naših receptov, ki jih najdete v nadaljevanju. Le malo stvari se lahko po kombinaciji osvežilnega…

Več...

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem