Zakaj kuhati skupaj z otroki? | Zdrava in uravnotežena prehrana

Zakaj kuhati skupaj z otroki?

V študiji med razredi četrtošolcev so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti, povezanih s kuhanjem in hrano. Izkazalo se je, da se je poleg njihovega izboljšanja prehranskega znanja in prehranskih vzorcev občutno izboljšalo tudi njihovo znanje iz naravoslovja in matematike.

Kuhanje skupaj z otroki lahko prinese mnogo bolj daljnosežne učinke, kot smo si kadar koli predstavljali. V študiji, narejeni na vzorcu osemnajstih razredov četrtošolcev, kjer so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti kuhanja in priprave hrane, so prišli do presenetljivih ugotovitev. Ne le, da so otroci v primerjavi s sovrstniki iz 16 kontrolnih razredov izboljšali svoje prehransko znanje, temveč se je tudi občutno izboljšalo njihovo znanje iz naravoslovja in matematike.

Matematika in naravoslovje v vsakodnevnih situacijah

Izkazalo se je, da učenje branja recepta in priprave hrane zajema številne ključne šolske predmete. Že branje recepta v slovenskem ali tujem jeziku spodbuja širjenje terminologije ter urjenje razumevanja zapisanega. Sposobnost tehtanja in merjenja sestavin izboljša tudi razumevanje matematičnih konceptov volumna in mase, zaradi česar otroci izboljšajo svoje veščine reševanja problemov.

Razvijanje zdravih prehranskih navad

Vključevanje otrok v kuharske aktivnosti že v zgodnjem otroštvu pomaga izoblikovati bolj zdrave prehranske vzorce. Izkazalo se je, da so otroci, ki sodelujejo pri kuhanju, že zelo zgodaj motivirani za zdrav način prehranjevanja in med obrokom pojedo občutno več zelenjave. Tudi v prej omenjeni študiji so bile razlike med otroki najočitnejše pri pogostejšem uživanju sadja in zelenjave ter zmanjšanem vnosu sladkorja in skupne zaužite energije.

(Povzeto po: Prehrana.si)

Preberite tudi:


Sorodni članki

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...

Učitelji kot ambasadorji lokalne kulinarike: navdihujoče zgodbe iz slovenskih šol

Vloga učiteljev pri spodbujanju zdrave prehrane in ohranjanju kulinarične dediščine je izjemnega pomena za razvoj mladih generacij. Učitelji po vsej Sloveniji, ki s strastjo in predanostjo vključujejo lokalno kulinariko v učne procese, postajajo pravi ambasadorji lokalne hrane. S svojo predanostjo…

Več...

Koledar promocijskih kampanj lokalne hrane v letu 2024

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v letu 2024 izvedlo številne promocijske kampanje, namenjene podpori lokalnih pridelovalcev in predelovalcev kmetijskih in živilskih izdelkov. V preglednici oziroma koledarju je prikazana mesečna razporeditev teh kampanj. Koledar vključuje tudi pomembne datume, povezane…

Več...

Slovenske češnje so najboljše

Z izbiro slovenskih češenj ste lahko prepričani, da se odločate za visoko kakovost, saj prepotujejo kratke razdalje in je pri pridelavi uporabljena bistveno manjša količina fitofarmacevtskih sredstev v primerjavi z marsikatero pridelavo v tujini.Nakup češenj lokalne pridelave ima kar nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem