Zakaj kuhati skupaj z otroki? | Zdrava in uravnotežena prehrana

Zakaj kuhati skupaj z otroki?

V študiji med razredi četrtošolcev so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti, povezanih s kuhanjem in hrano. Izkazalo se je, da se je poleg njihovega izboljšanja prehranskega znanja in prehranskih vzorcev občutno izboljšalo tudi njihovo znanje iz naravoslovja in matematike.

Kuhanje skupaj z otroki lahko prinese mnogo bolj daljnosežne učinke, kot smo si kadar koli predstavljali. V študiji, narejeni na vzorcu osemnajstih razredov četrtošolcev, kjer so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti kuhanja in priprave hrane, so prišli do presenetljivih ugotovitev. Ne le, da so otroci v primerjavi s sovrstniki iz 16 kontrolnih razredov izboljšali svoje prehransko znanje, temveč se je tudi občutno izboljšalo njihovo znanje iz naravoslovja in matematike.

Matematika in naravoslovje v vsakodnevnih situacijah

Izkazalo se je, da učenje branja recepta in priprave hrane zajema številne ključne šolske predmete. Že branje recepta v slovenskem ali tujem jeziku spodbuja širjenje terminologije ter urjenje razumevanja zapisanega. Sposobnost tehtanja in merjenja sestavin izboljša tudi razumevanje matematičnih konceptov volumna in mase, zaradi česar otroci izboljšajo svoje veščine reševanja problemov.

Razvijanje zdravih prehranskih navad

Vključevanje otrok v kuharske aktivnosti že v zgodnjem otroštvu pomaga izoblikovati bolj zdrave prehranske vzorce. Izkazalo se je, da so otroci, ki sodelujejo pri kuhanju, že zelo zgodaj motivirani za zdrav način prehranjevanja in med obrokom pojedo občutno več zelenjave. Tudi v prej omenjeni študiji so bile razlike med otroki najočitnejše pri pogostejšem uživanju sadja in zelenjave ter zmanjšanem vnosu sladkorja in skupne zaužite energije.

(Povzeto po: Prehrana.si)

Preberite tudi:


Sorodni članki

Plakati »izbrana kakovost – Slovenija«

Za namen označevanja prodajnih mest, kjer se prodaja mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki ter sadje z znakom  »izbrana kakovost – Slovenija«, so na voljo plakati v dimenzijah A1 in B2, ki jih lahko kot predlogo za tisk…

Več...

Ideje za jedi, ki jih lahko jemo v času posta

Po večmesečni težki hrani je čas za post in čiščenje telesa. Pripravili smo recepte za jedi iz lokalnih živil, ki jih je v tem času priporočljivo pripraviti. S pepelnično sredo se je za katoliške vernike začelo obdobje 40-dnevnega posta, ki…

Več...

Tradicionalne pustne jedi

Foto: Matej Vranič, Fotokom, Slovenia.info Slovenska pustna kulinarična tradicija je zelo bogata in obsega mnogo več kot le krofe in miške. Pust je bil v preteklosti, ko še niso imeli hladilnikov, tisti mejnik, ko je bilo marsikaj iz domače shrambe…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2024 in živila desetletja

Na sliki so Najbolj inovativna živila leta 2024.Inštitut za nutricionistiko je objavil seznam najbolj inovativnih živil leta 2024, ki so bila na trg uvedena v preteklem letu. Ob praznovanju desete obletnice svojega projekta so letos prvič podelili tudi priznanja za…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem