Uživajmo sezonsko slovensko sadje skozi celo leto | Sadje | Izbrana kakovost - Slovenija
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Uživajmo sezonsko slovensko sadje skozi celo leto

Vsi Sloveniji vse leto pridelujemo kakovostno sadje iz bližine, zato imamo lahko vse leto na dosegu roke domačo zalogo vitaminov. Slovenski sadjarji namreč pridelujejo tako pečkato sadje, kot so jabolka in hruške, kot tudi koščičasto, denimo breskve in češnje. Na voljo so tudi lokalni orehi, lešniki in mandlji, jagodičje, kot so jagode in borovnice, pa tudi mediteranske sadne vrste, kot sta kaki in figa. Preberite tudi, kdaj zori katera vrsta sadja.

Izbira lokalnega slovenskega sadja, ki ne prepotuje dolgih razdalj in je obrano v optimalnem času zrelosti, je torej bogata in omogoča, da lahko vse leto uživamo sezonsko sadje slovenskih pridelovalcev. Spoznajte v Sloveniji pridelano sadje in kdaj ga najdete na trgovskih policah.

Pester izbor slovenskega sadja

Kljub razmeroma majhni površini slovenskih sadovnjakov lahko uživamo v pestri ponudbi sadnih vrst. Podnebje in tla v Sloveniji sta namreč ugodna za pridelavo jabolk, hrušk, češenj, breskev, oreha, lešnikov, aronije, jagod, kakijev, marelic, sliv, borovnic, malin in grozdja. V nekaterih nasadih slovenskih pridelovalcev lahko najdete celo redkejše, nekaterim manj poznane sadne vrste, kot so mandarinovec, dren, kosmulj, skorš, brusnica, šipek, ameriška brusnica, šmarna hrušica, kutina, azijska hruška (nashi), granatno jabolko, nešplja, žižola, feijoa, nektarina, višnja, japonska nešplja, kivi, mandelj, ameriški oreh (pekan), kostanj, bezeg, smokva, asimina, rakitovec, robida, ribez, murva, goji jagoda, limonovec, grenivka in pomarančevec.

Slovenska jabolka lahko uživamo skozi vse leto

Kdaj nam je torej na voljo katero sadje? Najbolj razširjena vrsta sadja v Sloveniji je jabolko, ki ga lahko uživamo skozi vse leto. Hruške, orehi, lešniki in mandeljni so na razpolago v vseh letnih časih, razen v poletnih mesecih. Takrat prevladujejo sadne vrste s koščicami, kot so češnje, breskve ali slive ter jagodičje. Konec poletja lahko uživamo v figah, jeseni v kostanjih, do konca leta pa je na voljo svež kaki.

Shema dostopnost slovenskega sadja
Shema dostopnost slovenskega sadja

Sadje je del uravnotežene prehrane

Sadje ima skupaj z zelenjavo pomembno vlogo v prehrani ljudi, poudarjajo strokovnjaki. Ob tem opozarjajo na zmerno uživanje. Po priporočilih stroke naj bi vsak dan zaužili od 450 do 600 gramov sadja in zelenjave skupaj, količino pa naj bi razporedili skozi več dnevnih obrokov. Uživanje sadja in zelenjave je pomemben del raznovrstne in uravnotežene prehrane.

Pestra prehrana tudi pomeni uživanje različnega sadja. A pozor, sadje je najbolj kakovostno, ko je sveže obrano. Večina sadnih vrst po obiranju ne prenaša dobro daljšega skladiščenja in jih je mogoče uživati le kratek čas. Za druge sadne vrste je značilno, da jih z ustreznimi postopki lahko skladiščimo tudi daljše obdobje in pri tem ne izgubljajo na kakovosti. Tako imamo slovenska jabolka na razpolago čez celo leto. Njihova kakovost je enaka, če jih uživamo jeseni ali spomladi, zato so jabolka odličen vir za zdravje koristnih snovi preko zime. V spomladanskem, poletnem in jesenskem času je zaželeno, da v prehrano vključimo sadje, ki takrat zori in je bogato z antioksidanti.

Izberite naše super sadje

Za spodbujanje uživanja lokalnega sezonskega sadja in izdelkov iz sadja slovenski pridelovalci in predelovalci sadja v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji veliko pestrost sadnih vrst visoke kakovosti, ki so dostopne čez celo leto. Hkrati lahko potrošniki na trgovskih policah najdejo sadje in izdelke iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za preverjeno kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo tako označenih živil.

Izbrana kakovost Slovenija - logotip

Poseganje po lokalnih izdelkih zagotavlja podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Na ta način omogočamo, da lahko pridelovalci in predelovalci na trgovske police še naprej umeščajo visokokakovostno hrano slovenskega porekla, ki nam posredno omogoča tudi višjo kakovost življenja. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma.« čim večkrat naše vodilo pri nakupih.


Sorodni članki

Jabolka in hruške: najpogostejša izbira med pečkarji in sadjem nasploh

Star slovenski rek pravi, da ne smemo mešati jabolk in hrušk. Ta trditev kaže na razlike med sadnima vrstama. A če se poglobimo, ugotovimo, da obstajajo tudi podobnosti, izpostavlja dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.…

Več...

Jagodičje: slastni majhni sadeži za čisti užitek

Lepota naše dežele je v njenih naravnih danostih. Ključna pogoja za pridelavo raznovrstnega sadja v Sloveniji sta predvsem ugodno podnebje in razgibanost pokrajine. Med sadnimi vrstami, ki jih najdemo predvsem na gozdnih robovih in tudi v domačih vrtovih, so jagodičaste…

Več...

Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje!

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo lupinasto sadje višje kakovosti? Ko govorimo o lupinastem sadju ali lupinarjih, mislimo na obsežno skupino sadnih rastlin, ki je razširjena po vsej zemeljski obli, tudi pri nas. Poleg tega, da so odličnega okusa, imajo…

Več...

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus potrošnika. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. V skupino pečkarjev spadajo tudi hruške, kutina, nashi,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem