Najboljši recepti za pripravo kruha | Kruh | Spoznaj našo super hrano, Zgodbe o naši super hrani

Najboljši recepti za pripravo kruha

Razmere v svetu nas vedno bolj silijo k zavedanju, kako dragocena je hrana, ter nas spodbujajo, da z njo ravnamo preudarno. Zbrali smo nabor različnih receptov za pripravo kruha, od tradicionalnih do sodobnejših različic.

Kruh je v marsikateri kulturi in jeziku sinonim za obilje ali hrano na splošno. Tudi v slovenščini ima osrednjo vlogo v nekaterih sporočilnih rekih, na primer »šel je služiti kruh« ali »s trebuhom za kruhom«. Starejše generacije zelo dobro poznajo tudi rek »če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga«.

Kadar v domači kuhinji zadiši po ravno pečenem, toplem kruhu, se marsikomu vzbudijo lepi spomini. Domača peka kruha se vse bolj vrača v naše domove, zato smo na enem mestu zbrali naše najbolj priljubljene recepte za peko kruha.

Pripravite tradicionalen bel kruh

Bel kruh je bil v preteklosti zelo redko na mizi, kadar pa se ga je pripravilo, je bil narejen z vso skrbnostjo. Kljub temu, da je danes na voljo praktično povsod, ima poseben čar to, da ga pripravite sami doma. Preizkusite katerega od naših odličnih receptov.

Domač kruh – osnovni recept

Domač kruh: žemlje – recept

Domač kruh: kajzerice – recept

Domač kruh brez gnetenja – recept

Želite pripraviti kruh brez kvasa?

Za vse, ki ne smejo ali ne želijo uživati kvasa in izdelkov iz kvasa, smo pripravili slasten recept za pripravo kruha z vinskim kamnom.

Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept

Pripravite zdrav pirin kruh

Kruh iz pirine moke velja za zdravo alternativo običajnemu, belemu kruhu. Tudi, če niste ljubitelji temnejših kruhov, vam priporočamo, da preizkusite katerega od spodnjih receptov in se sami prepričate, kako je lahko pirin kruh odličnega okusa.

Pirin kruh – recept

Pirin kruh brez kvasa – recept

Veste, kako pripraviti najboljši kruh?

Skrivnost priprave najboljšega kruha ni le v dobrem receptu, ampak so gospodinje že od nekdaj vedele, da je v pripravo potrebno vložiti še nekaj več. Vedelo se je, da je potrebno kruh vedno mesiti z ljubeznijo. Veljalo je celo, da se med pripravo kruha v hiši ne sme prepirati, saj sicer kruh ne vzhaja ustrezno in peka ne uspe.
Zapomnimo si, da kruh ni samo hrana. Na tisoče pšeničnih zrn je namreč nabiralo svetlobo in zorelo za nas. Zato vsak hlebec specimo in zaužijmo z ljubeznijo ter ga ne zavrzimo.

Kruh z drožmi

Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznano tudi pod imenom kislo testo. V zadnjem času se vračajo nazaj v kuhinje, kruh z drožmi pa je mogoče najti tudi v mnogih pekarnah. Za to je med drugim zaslužna tudi mednarodno priznana mojstrica peke z drožmi Anita Šumer, ki je avtorica uspešnice Drožomanija. V njej na 304 straneh opisuje, slikovno razlaga in pripoveduje o peki z drožmi.

Poglejte, kako pripraviti droži in preizkusite osnovni recept za peko kruha.
Vse napotke najdete tukaj.

Kruh za posebne priložnosti

Tudi ob različnih praznikih ima kruh pomembno vlogo, vendar se takrat priprave običajno lotimo na malo drugačen način. Preizkusite katerega od naših receptov. Če vas zamika, lahko takšen kruh pripravite tudi sicer, ob običajnih dneh, da razveselite svojo družino in se razvajate.

Domač kruh: velikonočna pletenka – recept

Božični kruh – recept

Hvala, ker tudi vi prisegate na lokalne sestavine!


Sorodni članki

To so Odlični pekovski izdelki 2023

Na 23. senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi so letos podelili 208 zlatih priznanj, proizvajalci pa so na ocenjevanje prijavili rekordnih 246 izdelkov.Na Gospodarski zbornici Slovenije - Zbornici kmetijskih in…

Več...

Znani so zmagovalci 21. senzoričnega ocenjevanja kruha in pekovskih izdelkov

Predstavljamo nagrajena podjetja in izdelke, ki so si prislužili najvišjo oceno na senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi med 200 ocenjenimi izdelki. Strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih…

Več...

Naš super kruh

Vonj sveže pečenega kruha, ki se omamno razprostira po celem prostoru, čvrsta hrustljava skorjica in nežna, mehka sredica ne dopuščajo čakanja, da bi se kruh do konca ohladil. Če je ta opis obudil vse vaše čute in vam prinesel najlepše…

Več...

Domač kruh z drožmi ali domačim kvasom

Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznane tudi pod imenom kislo testo. Navkljub imenu kruh ni kisel niti ne zbit, ampak ima mehko in sočno sredico. Gre za preprosto zmes moke in vode, ki vzhaja kruh zaradi mikroorganizmov, mlečnokislinskih bakterij in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem