Članki Archive | Page 5 of 46 | Naša super hrana

clanek

Ekološki dan Evropske unije

23. september je bil leta 2021 razglašen za Ekološki dan Evropske unije. To je pomembna priložnost za ozaveščanje in promocijo ekološkega kmetovanja v EU.  Z ekološkim dnevom se spodbuja doseganje ciljev trajnostnega razvoja, zmanjšanje ogljičnega odtisa in zagotavljanju kakovostne hrane ...

Kako pravilno shranjevati moko?

Slovenska kuhinja je bogata z recepti, ki temeljijo na moki kot osnovni sestavini. Od tradicionalnih potic in kruhov do okusnih štrukljev in žlikrofov – moka je središče številnih naših najljubših jedi. Toda tako kot pri večini sestavin je tudi pri ...

V shemo »Izbrana kakovost« je vstopil tudi sektor žit

Zelo kmalu bomo potrošniki lahko kupovali tudi kruh in izdelke iz žit višje kakovosti, ki so jasno označeni z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave ...

Spoznajte Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

Pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje. Na severu zamejeno z ...

Sušene tepke

Ravnanje naših prednikov je temeljilo na izkušnjah, ki so jih prenašali iz roda v rod. Tudi trpke sadeže hruške tepke so znali uporabiti v prehrani kot tudi pri pripravi žganja. Njihov pomen je prepoznala že Marija Terezija. Do nedavnega so ...

Prekmurska gibanica, ambasadorka Slovenije

V seriji prispevkov o slovenskih zaščitenih pridelkih in živilih smo že predstavili shemi zaščitene geografske označbe in višje kakovosti. Zdaj je prišla na vrsto tudi shema zajamčena tradicionalna posebnost. Gre za označbo, s katero sta zaščitena predvsem receptura ali način ...

Ekološko + lokalno na Zemljevidu ponudnikov lokalno pridelane hrane

Na portalu Naša super hrana lahko najdete zemljevid slovenskih ponudnikov lokalne hrane v vašem okolju https://www.nasasuperhrana.si/zemljevid-lokalni-ponudniki-hrane. Na zemljevidu lahko iščete po različnih kategorijah hrane in kriterijih. Tako lahko poiščete lokalne pridelovalce mlečnih izdelkov, zelenjave, sadja ali mesnih izdelkov v svoji ...

Mohant – bohinjska specialiteta za gurmane

Ste že slišali za mohant? To je gurmanski sir, ki ga izdelujejo na Bohinjskem. Odlikuje ga poseben vonj, ki nekatere odbija, nekateri pa ga močno vzljubijo. Mohant je lokalna kulinarična posebnost, zaščitena na evropski ravni. Kakšen sploh je mohant? »To ...

Kako zadržimo vodo v zemlji v sušnih obdobjih?

Uporaba zastirke, travnih muld ter grede »pogače« so učinkoviti načini za dolgotrajno zadrževanje vlage na vrtovih. Govorili smo z ddr. Ano Vovk Korže, ki na svojem »Učnem poligonu za samooskrbo« predstavlja v živo različne načine priprave gredic, da bodo med ...

Naše super bučke

Bučke so zelo priljubljena in tudi zdrava poletna hrana. Iz njih lahko pripravimo številne jedi, od juh in omak, do polpetov ali celo sladic. Bučke so poletna zelenjava, ki je v obilju na voljo na slovenskih njivah in vrtovih. Bučke ...

Preverite certifikate za zaščitene proizvode preko spletnega iskalnika

Preko spletnega iskalnika lahko enostavno in hitro preverite verodostojnost certifikatov za sheme kakovosti: zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost ter označba izbrana kakovost – Slovenija. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ima na svoji spletni strani objavljen ...

Belokranjska pogača: darilo Uskokov slovenskemu narodu

Redni obiskovalci belokranjskih turističnih kmetij najbrž dobro veste, da je del tradicionalne belokranjske dobrodošlice tudi slastna in praviloma še topla belokranjska pogača. Leta 2010 je po idrijskih žlikrofih, prekmurski gibanici in ekstra deviškem oljčnem olju Slovenske Istre ta jed postala ...

Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu

Knjigi avtorja prof. dr. Janeza Bogataja sta na podelitvi nagrad Gourmand Cookbook Awards 2023 v mestu Umea na Švedskem prejeli prestižni nagradi Best in the World. Tekmovanje prinaša mednarodno prepoznavo najboljših kulinaričnih knjig, objavljenih po vsem svetu. V okviru prestižnih nagrad ...

5. svetovni dan varnosti hrane

7. junija že petič obeležujemo svetovni dan varnosti hrane, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov razglasila leta 2018. Ta dan je priložnost za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane ter za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in ...

Mediteranska prehrana, ki vključuje slovenske sestavine

Mediteranska prehrana je način prehrane, ki se že stoletja prenaša iz roda v rod in prevladuje na območjih gojenja oljk ob sredozemskem morju. Velja za izredno zdrav način prehranjevanja, ki temelji na avtohtonih živilih. Tradicionalna mediteranska prehrana vključuje mnoge sestavine, ...

Naša super kumara

Poleti med najbolj zanimivo in hkrati dostopno sezonsko zelenjavo zagotovo sodijo kumare. Odlikuje jih zelo visoka vsebnost vode, ki v vročih poletnih dneh blagodejno vpliva na dobro počutje. Kumare so vsestransko koristne in omogočajo številne načine uporabe. Kumare imajo pomembno ...

Kako se poleti ohladiti z izbiro lokalno pridelane hrane?

Poletno vročino lahko premagamo s poseganjem po slastni, v bližini pridelani lokalni hrani. Uživajmo v okusih lokalnega sadja in zelenjave ter se hladimo na naraven način. V pripravo lahkih poletnih obrokov vključimo tudi otroke. Poletje je čas vročih temperatur, ki ...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka, ...

Kaj jesti poleti?

Poletje je čas, ko sta nam v izobilju na voljo sadje in zelenjava, zato je najbolje, da priložnost izkoristimo. Na krožniku naj se znajdejo lažje in hranilne jedi, ki nam dajo dovolj energije, med drugim tudi za spopadanje s poletno ...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost – Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa – mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat ...