Mohant – bohinjska specialiteta za gurmane | Sir, Zaščitena označba porekla, Zaščiteni proizvodi | Vrste proizvodov, Zaščitena označba porekla - proizvodi

Mohant – bohinjska specialiteta za gurmane

Ste že slišali za mohant? To je gurmanski sir, ki ga izdelujejo na Bohinjskem. Odlikuje ga poseben vonj, ki nekatere odbija, nekateri pa ga močno vzljubijo. Mohant je lokalna kulinarična posebnost, zaščitena na evropski ravni.

Kakšen sploh je mohant? “To je mehki sir, ki je lahko tudi mazav. Ima značilen vonj in okus. Njegov vonj, ki marsikoga lahko odbije, je posledica tehnologije zorenja. Zori namreč v anaerobnih pogojih. Pri tem se sprošča se amonijak, ki smrdi,” nam ga na kratko predstavi Monika Ravnik, avtorica specifikacije za ta sir. Mohant boste med drugim prepoznali po logotipu “Samo eden je Mohant”.

“Je ta sir pokvarjen?”

Ravnikarjeva priznava, da marsikdo, ki povonja mohant, pomisli, da gre za pokvarjen sir. Vendar smo na tega posebneža lahko upravičeno ponosni: “Ni prav veliko takih tehnologij in takih sirov. Podobnih je v svetu zelo malo.” Njegovo uživanje zelo ugaja tudi našemu želodcu. Laže namreč prebavljamo živalske beljakovine, ki so že razgrajene v aminokisline.

Mohant je zaščiten

Mohant je proizvod, označen z navedbo zaščitena označba porekla (ZOP). ZOP pomeni, da živilo izvira iz določenega geografskega okolja, ki ima nanj neposreden vpliv, na to geografsko področje pa je omejena tudi njegova proizvodnja. “Izdeluje in proizvaja se lahko na strogo določenem območju, ki je omejeno z Bohinjsko kotlino in Bohinjsko dolino, zajete pa so tudi bohinjske planine,” pove sogovornica. “Poleg geografske zaščite ima tudi lokalni bohinjski certifikat Bohinjsko. To je tudi priznanje proizvajalcem, da izdelujejo kakovostno lokalno hrano,” še pove Ravnikova.

Način izdelave

Mohant ima dolgo tradicijo izdelave, ki se prenaša iz roda v rod. Izdelujejo ga iz surovega mleka, kar pomeni, da nima dodanih kultur. Vsi mikroorganizmi, ki sodelujejo pri njegovem okusu, so iz mleka. “Postopek izdelave je popolnoma enak kot pri drugih sirih, le da ga lahko solimo na suho ali v slanici,” pravi Ravnikova. Zaželeno je, da je narejen iz mleka avtohtone pasme goveda bohinjska cika.

Kje ga lahko kupimo?

V Bohinju so trenutno štirje proizvajalci, ki so registrirani in certificirani za mohant. Eden od teh je Bohinjska sirarna, ki ga dobavlja nekaterim večjim živilskim trgovinam.

 

Evropski in slovenski znak “Zaščitena označba porekla” (ZOP), ki jo nosi mohant

        

Drugi ga prodajajo lokalno – na domu ali na tržnici vsako soboto dopoldne v Bohinjski Bistrici. “Potrošnik ga ali vzljubi in ga kupuje ali pa ga nikoli več ne bo kupil. Proizvodnja mohanta je omejena, ni množična. Tudi večja sirarna ga ne bi prodajala kot glavni produkt. Mohant je resnično specialiteta,” zaključi Ravnikova.

In še namig za gurmane: mohant se dobro znajde tako v hladnih kot toplih predjedeh, glavnih jedeh in sladicah. Da jim poseben, bolj poln okus. Boste poskusili?


Sorodni članki

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa je umeščena v evropsko shemo kakovosti in se ponaša z evropskim simbolom zaščitene geografske označbe. Spodaj najdete seznam certificiranih proizvajalcev zaščitene kranjske klobase, ne spreglejte pa tudi napotkov, kako jo optimalno pripraviti in postreči. Zagotovo je kranjska klobasa…

Več...

Katere zaščitene kulinarične posebnosti postreči obiskovalcem iz tujine?

Na obisk so se vam najavili prijatelji iz tujine in vi ste kar naenkrat v zadregi, kaj jim postreči? Skrbi so odveč. Predlagamo vam, da jih popeljete na kulinarično potovanje po Sloveniji in jim predstavite našo nadvse bogato kulinarično dediščino.…

Več...

Spoznajte živila, ki jih je nemogoče ustvariti drugje kot na 10-ih področjih v Sloveniji

Že naši dedki in babice so nam s ponosom pripovedovali o tradiciji ter lokalnih posebnostih, ob družinskih srečanjih pa so se mize šibile pod dobrotami lokalnega porekla. Kot otroci se seveda nismo zavedali, da imajo okolje ter naravni in človeški…

Več...

Jesenski namig: raziskujte slovenske kulinarične posebnosti

Jesenski meseci so kot nalašč za raziskovanje naše dežele. Doživetja na poti se nam po dobri hrani še toliko bolj vtisnejo v spomin. »Nisi slikal, nisi jedel,« so besede, ki jih lahko slišimo v družbi ob bogato obloženi mizi. Katere…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem