Mohant – bohinjska specialiteta za gurmane | Sir | Vrste proizvodov, Zaščitena označba porekla - proizvodi

Mohant – bohinjska specialiteta za gurmane

Ste že slišali za mohant? To je gurmanski sir, ki ga izdelujejo na Bohinjskem. Odlikuje ga poseben vonj, ki nekatere odbija, nekateri pa ga močno vzljubijo. Mohant je lokalna kulinarična posebnost, zaščitena na evropski ravni.

Kakšen sploh je mohant? »To je mehki sir, ki je lahko tudi mazav. Ima značilen vonj in okus. Njegov vonj, ki marsikoga lahko odbije, je posledica tehnologije zorenja. Zori namreč v anaerobnih pogojih. Pri tem se sprošča se amonijak, ki smrdi,« nam ga na kratko predstavi Monika Ravnik, avtorica specifikacije za ta sir. Mohant boste med drugim prepoznali po logotipu »Samo eden je Mohant«.

Lažje prebavljiv sir

Ravnikarjeva priznava, da marsikdo, ki povonja mohant, pomisli, da gre za pokvarjen sir. Vendar smo na tega posebneža lahko upravičeno ponosni. Ni prav veliko takih tehnologij in takih sirov. Podobnih je v svetu zelo malo. Njegovo uživanje zelo ugaja tudi našemu želodcu. Laže namreč prebavljamo živalske beljakovine, ki so že razgrajene v aminokisline.

Mohant je zaščiten

Mohant je proizvod, označen z navedbo zaščitena označba porekla (ZOP). ZOP pomeni, da živilo izvira iz določenega geografskega okolja, ki ima nanj neposreden vpliv, na to geografsko področje pa je omejena tudi njegova proizvodnja. »Izdeluje in proizvaja se lahko na strogo določenem območju, ki je omejeno z Bohinjsko kotlino in Bohinjsko dolino, zajete pa so tudi bohinjske planine,« pove sogovornica. »Poleg geografske zaščite ima tudi lokalni bohinjski certifikat Bohinjsko. To je tudi priznanje proizvajalcem, da izdelujejo kakovostno lokalno hrano,« še pove Ravnikova.

Način izdelave

Mohant ima dolgo tradicijo izdelave, ki se prenaša iz roda v rod. Izdelujejo ga iz surovega mleka, kar pomeni, da nima dodanih kultur. Vsi mikroorganizmi, ki sodelujejo pri njegovem okusu, so iz mleka. Postopek izdelave je popolnoma enak kot pri drugih sirih, le da ga lahko solimo na suho ali v slanici. Zaželeno je, da je narejen iz mleka avtohtone pasme goveda bohinjska cika.

Kje ga lahko kupimo?

V Bohinju je trenutno za mohant registrirano in certificirano Sirarsko društvo Bohinj.

Drugi ga prodajajo lokalno – na domu ali na tržnici vsako soboto dopoldne v Bohinjski Bistrici. »Potrošnik ga ali vzljubi in ga kupuje ali pa ga nikoli več ne bo kupil. Proizvodnja mohanta je omejena, ni množična. Tudi večja sirarna ga ne bi prodajala kot glavni produkt. Mohant je resnično specialiteta zaključi Ravnikova.

In še namig za gurmane: mohant se dobro znajde tako v hladnih kot toplih predjedeh, glavnih jedeh in sladicah. Da jim poseben, bolj poln okus. Ga boste poskusili?


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Obiščite Festival slovenskih sirov

Prvega oktobra se nam na Brdu pri Kranju obeta že drugi Festival Slovenskih sirov, ki poteka v organizaciji Združenja kmečkih sirarjev Slovenije. Po dvajsetih letih delovanja združenja so lani pripravili prvi Festival, ki je presegel vsa pričakovanja. Sadove so obrodili…

Več...

Slovenski siri

V slogi in sodelovanju je moč. Po dvajsetih letih delovanja se v Združenju kmečkih sirarjev lahko pohvalijo z uresničenimi cilji, aktivnim članstvom in številnimi dosežki. Najpomembnejši med njimi je zagotovo dvig kakovosti, ki so ga dosegli slovenski siri. Obletnico delovanja…

Več...

Sir Kozovč s Kmetije pri Pustotniku med svetovnimi sirarskimi prvaki

V idiličnem podeželskem okolju Poljanske doline je Kmetija pri Pustotniku. Več kot dve desetletji ukvarjanja s sirarstvom je 16. novembra letos obrodilo sad, na katerega smo lahko ponosni vsi v Sloveniji. Pustotnikova kmetija je namreč prejela prestižno srebrno medaljo na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem