Naše super bučke | Bučke | Spoznaj našo super hrano

Naše super bučke

Bučke so zelo priljubljena in tudi zdrava poletna hrana. Iz njih lahko pripravimo številne jedi, od juh in omak, do polpetov ali celo sladic.

Bučke so poletna zelenjava, ki je v obilju na voljo na slovenskih njivah in vrtovih. Bučke vsebujejo veliko vode, zato so lahko prebavljive, zaradi nežnega okusa pa so idealna sestavina številnih lahkih obrokov.

Kdaj so bučke primerne za uporabo?

Bučke lahko v dolžino zrastejo tudi do enega metra, vendar so za kulinarične recepte najbolj uporabne v času, ko ne presežejo dvajsetih centimetrov dolžine. Do te velikosti so namreč semena še vedno dovolj mehka in nedozorela. Užitne so tudi surove v solati, vendar jih običajno toplotno obdelamo, saj tako poudarimo njihov okus.

Bučke na 101 način

Bučke omogočajo zelo raznoliko uporabo. Lahko jih pečemo v pečici ali na žaru, dušimo, parimo, cvremo ali pražimo. Odlično se obnesejo tudi v raznovrstnih juhah, v omakah, v zavitkih in pitah, zapečene na pici, polnjene bučke ter celo kot dodatek v sladicah.

Potrebujete idejo, kako pripraviti bučke?

Preizkusite katerega izmed naših slastnih receptov, v katerih kraljujejo slovenske bučke.

Bučni polpeti – recept

Bučke v omaki – recept


Tudi bučni cvetovi so prava poslastica

Na svežih in ne prevelikih bučkah lahko najdete tudi cvetove, ki so prav tako užitni in so znani kot prava kulinarična poslastica. Če jih niste še nikdar poskusili, vam priporočamo, da jih hrustljavo ocvrete.

Ocvrti bučni cvetovi – recept

Kako ohraniti bučke čim dlje sveže?

Po tem, ko bučke utrgamo, jih je dobro čim prej porabiti. V hladilniku jih lahko hranite približno teden dni, saj kasneje izgubijo čvrstost in se na zunanjem delu zmehčajo. Bodite pozorni, da jih shranite samostojno, saj ob kombinaciji z drugo zelenjavo začnejo hitreje gniti. Najbolje je, če v vrečko, kjer jih hranite, dodate papirnato brisačo, ki bo v hladilniku nase vezala vlago in bo pripomogla k daljši svežini bučk. 

zeleni buči

Lupina bučk je polna antioksidantov

Pri uporabi bučk nikar ne odstranjujte lupine, saj je izjemno bogata z antioksidanti, ki so pomembni za naše zdravje. Po drugi strani pa je ključno, da kupujete v bližini pridelane, domače bučke, ki niso prepotovale dolgih razdalj in niso obdelane s pesticidi. Vam najbližje ponudnike slovenskih bučk lahko najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Preberite tudi:

 


Sorodni članki

Bučni cvetovi so prava poslastica v gastronomiji

Bučni cvetovi so izjemno priljubljeni in cenjeni v kulinariki številnih držav. Poleg tega, da so odličnega okusa, so tudi zelo zdravi in polni vitaminov.Nežni rumeno-oranžni cvetovi bučk niso le okras, temveč jih lahko preprosto spremenite v pravo kulinarično poslastico. Zaužiti…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem