Kako pravilno shranjevati moko? | moka | Prehranski nasveti

Kako pravilno shranjevati moko?

Slovenska kuhinja je bogata z recepti, ki temeljijo na moki kot osnovni sestavini. Od tradicionalnih potic in kruhov do okusnih štrukljev in žlikrofov – moka je središče številnih naših najljubših jedi. Toda tako kot pri večini sestavin je tudi pri moki ključnega pomena, kako jo shranjujemo.

Pravilno shranjena moka ohranja svojo svežino, okus in hranilno vrednost, medtem ko lahko zaradi nepravilnega shranjevanja izgubi svoje optimalne lastnosti ali celo postane gojišče škodljivcev.

Kako shranjujemo različne vrste moke?

Vsaka moka je edinstvena in ima svoje specifične zahteve glede shranjevanja. Preberite, kako shranjevati različne vrste moke.

Pšenična moka

Najbolj pogosto uporabljena moka je ena od tistih, ki imajo dolg rok uporabe. Shranjujemo jo v hladnem in suhem prostoru, najbolje v tesno zaprti posodi, da preprečimo vstop vlage in škodljivcev.

Polnozrnata moka

Zaradi večje vsebnosti maščob je bolj občutljiva in se lahko hitro pokvari. Najbolje jo je shranjevati v hladnem prostoru ali celo v hladilniku v zaprti posodi.

Koruzna moka

Shranjevati jo je treba na hladnem mestu, stran od vlage. Priporočljivo je uporabljati posodo z zelo tesnim pokrovom.

Brezglutenska moka

Podobno kot polnozrnata moka vsebuje več maščob. Shranjujemo jo v hladnem in temnem prostoru ali v hladilniku.

na sliki je moka na polici v kuhinji v stekleni posodi

7 nasvetov, kako ohraniti moko svežo dlje časa

1. Posode naj bodo tesno zaprte: Moko vedno hranimo v tesno zaprtih posodah, ki preprečujejo vdor zraka in vlage.

2. Moka naj bo na temnem in hladnem: Moko je najbolje shraniti na temnem mestu, kjer neposredna sončna svetloba ne more do nje. Idealna temperatura shranjevanja je med 10 °C in 15 °C.

3. Shranjujmo jo ločeno od močnih vonjav: Ker moka vpija vonje, jo hranimo ločeno od živil, kot so čebula, česen ali začimbe.

4. Preverimo rok uporabe: Preden moko shranimo, preverimo rok uporabe na embalaži in poskusimo moko porabiti pred tem datumom.

5. Redno preverjanje: Vsake toliko preverimo moko, če kaže znake žarkosti, ali vsebuje majhne insekte ali plesni. Vsaj enkrat na nekaj mesecev temeljito očistimo tudi omaro, kjer hranimo moko.

6. Pravilna izbira posode: Uporabljamo posode iz stekla, keramike ali kovine, saj plastika hitreje omogoči vdor vlage.

7. Označevanje moke: Na posodo napišemo datum odprtja moke, da bomo vedeli, kdaj smo jo začeli uporabljati.

Kako ugotoviti, ali je moka pokvarjena?

Najboljši nasvet je, da smo pozorni na videz in vonj moke. Če opazimo majhne žuželke, kot so molji ali njihove ličinke, je to jasen znak, da moka ni več primerna za uporabo. Vonj moke je prav tako dober pokazatelj njenega stanja. Če moka oddaja kiselkast, plesniv ali drug nenavaden vonj, je najverjetneje pokvarjena. Poleg tega lahko moka, ki se je začela kvariti, postane kepastega videza ali pa se na njeni površini pojavi plesen.

Upoštevanje teh nasvetov vam bo omogočilo, da bo vaša moka ostala sveža in pripravljena za uporabo v vaših najljubših receptih.

 

Preberite tudi: 


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem