Kaj jesti poleti? | Zdrava in uravnotežena prehrana

Kaj jesti poleti?

Poletje je čas, ko sta nam v izobilju na voljo sadje in zelenjava, zato je najbolje, da priložnost izkoristimo. Na krožniku naj se znajdejo lažje in hranilne jedi, ki nam dajo dovolj energije, med drugim tudi za spopadanje s poletno vročino.

Višja povprečna temperatura pomeni obremenitev za telo in hidracija je naša prva skrb. Vroči dnevi običajno zmanjšajo tek, telo pa si spontano želi lahkotnejše hrane. Najboljša izbira je, če posežemo po sočni, sezonski in lokalno pridelani hrani. Še posebej po takšni, ki ima kljub lahkotnemu videzu dovolj hranilne vrednosti, da poteši lakoto. Ravno poleti lahkouživamo v najširši izbiri kakovostnih sezonskih in lokalno pridelanih živil, ki nas primerno nasitijo in hidrirajo. Kaj torej jesti poleti?

Poletje je čas za lokalno pridelano hrano

Če kdaj, potem je poleti čas, ko je kupovanje sadja in zelenjave, ki ima za seboj na stotine kilometrov, nesmiselno. Sveže obrano lokalno sadje in zelenjava imata najvišjo možno vsebnost vitaminov, mineralov, vlaknin in hranilnih snovi. Slednje najdemo v sezonskih živilih, kot so paradižnik, paprika, kumare, mladi krompir, čebula, ohrovt, cvetača, brokoli, špinača, blitva, stročji fižol, bučke in od sadja zlasti jagodičevje.

Dvignjene grede s sezonsko zelenjavo

V iskanju ravnovesja

Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje je lovljenje pravega ravnovesja med vnosom beljakovin, maščob in vlaknin. Lakoti zares zadostimo s kombinacijo vsega trojega. Glavni obroki so lahko sestavljeni iz zelenjave, ki ji dodamo nekaj maščob; recimo dušena blitva z olivami in paradižnikom, brokoli v solati, kumarična solata z drobnjakom in kislo smetano ipd. Pripravljeno zelenjavo lahko obogatimo s prelivom iz različnih olj, s smetano, z doma pripravljeno omako in podobnim.

Med viri beljakovin, trdijo številni prehranski strokovnjaki, ni treba prisegati le na pustega piščanca, dovolj zdrava izbira so tudi kuhana jajca, dimljene ribe, kozji sir, pršut in drugo. S kombinacijo zdravih beljakovin, maščobe in obilo zelenjave, ki je na voljo poleti, si zagotovimo pravo mero hranil in s tem pravo sitost.

trije sadni smutiji

Poletje je čas za dodaten vnos tekočine

Poletni  vročinski valovi nas silijo vsaj k izpolnjevanju, še rajši pa preseganju priporočenega dnevnega vnosa tekočine, ki naj bi se gibal okoli osem ali več kozarcev tekočine na dan. V kontekstu poletnega prehranjevanja in sladkanja je izbira svežega sadja obilna, recimo lubenic in melon za hidracijo ter jagodičevja za ustrezno mero antioksidantov.

Kadar nam vročina zbija tek, so vmesna hranilna postaja lahko kozarec hladnega mleka, jogurta ali kefirja, dodatno okrepčilo pa so lahko tudi zdravi poletni napitki.

Preizkusite nekaj naših super poletnih receptov

Hladna EKO kumarična juha – recept

Kumarična solata s kislo smetano – recept

Medene perutničke z žara – recept

Poletna solata z redkvicami in jajcem – recept

Malinova torta brez peke – recept

Preberite tudi:


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem