Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
POMEMBNO OBVESTILO - PRELOŽITEV ROKA PLAČILA PO ODLOČBAH za promocijo SADJA. Preberite tukaj >

Kaj jesti poleti?

Prehranskih navodil za konfekcijsko najbolj občutljiv del leta je vsako leto na pretek, a kaj nam pravzaprav sporoča poletje? Višja povprečna temperatura pomeni obremenitev za telo in hidracija je naša prva skrb. Vroči dnevi običajno zmanjšajo tek, telo pa nas spontano vodi do najbližjega osvežilnega napitka in lahkotnejše hrane. Predvsem sočne, sezonske in lokalne. Takšne, ki ima kljub lahkotnemu videzu dovolj hranilne vrednosti, da poteši lakoto. In prav poleti se lahko nadejamo najširše izbire kakovostnih sezonskih in lokalno pridelanih živil, ki nas primerno nasitijo in hidrirajo.Kaj torej jesti poleti?

Poletje je čas za lokalno pridelano hrano

Če kdaj, potem je poleti čas, ko je kupovanje sadja in zelenjave, ki ima za seboj na stotine kilometrov, nesmiselno. Sveže obrano lokalno sadje in zelenjava, zlasti takšna, ki sta pridelana na ekološki način, sta neoporečna in imata najvišjo možno vsebnost vitaminov, mineralov, vlaknin in hranilnih snovi. Slednje najdemo v sezonskih živilih, kot so paradižnik, paprika, kumare, mladi krompir, čebula, ohrovt, cvetača, brokoli, špinača, blitva, stročji fižol, bučke in od sadja zlasti jagodičevje.

V iskanju ravnovesja

Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje je lovljenje pravega ravnovesja med vnosom beljakovin, maščob in vlaknin. Lakoti zares zadostimo s kombinacijo vsega trojega, kako, je stvar izvirnih receptov. Glavni obroki so lahko sestavljeni iz zelenjave, ki ji dodamo nekaj maščob; recimo dušena blitva z olivami in paradižnikom, brokoli v solati z avokadom in sezamom, kumarična solata z drobnjakom in kislo smetano ipd. Pripravljeno zelenjavo lahko obogatimo s prelivom iz različnih olj, s smetano, z naravno fermentirano sojino omako in podobnim.

Na videz vprašljivo kombinacijo zelenjave in maščob strokovnjaki razlagajo z dejstvom, da so maščobe težko presnovljive. Organizmu zato znatneje pomagamo z uživanjem encimsko bogate hrane (sadje, zelenjava, kalčki), ki v kombinaciji z maščobami ugodno vpliva tudi na znižanje holesterola v krvi.

Med viri beljakovin, trdijo številni prehranski strokovnjaki, ni treba prisegati le na pustega piščanca, dovolj zdrava izbira so tudi kuhana jajca, dimljene ribe, kozji sir, pršut, sojin sir in drugo. S kombinacijo zdravih beljakovin, maščobe in obilo zelenjave, ki je na voljo poleti, si zagotovimo pravo mero hranil in s tem pravo sitost.

Poletje je čas za dodaten vnos tekočine

Poletni vročinski valovi nas silijo vsaj k izpolnjevanju, še rajši pa preseganju priporočenega dnevnega vnosa tekočine, ki naj bi se gibal okoli osem ali več kozarcev tekočine na dan. V kontekstu poletnega prehranjevanja in sladkanja je izbira svežega sadja obilna, recimo lubenic in melon za hidracijo ter jagodičevja za ustrezno mero antioksidantov. In če nam vročina zbija tek, so vmesna hranilna postaja lahko kozarec hladnega mleka, jogurta ali kefirja, dodatno okrepčilo pa smoothiji, predvsem tisti zeleni, o katerih pišemo v posebnem poglavju.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Pirhi in pisanice z naravnimi barvili

Velika noč je praznik, ki nas vsako leto pričaka ob različnem datumu. Obeležujemo jo prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem enakonočju. Dan se začne daljšati in narava začne prebujati. Velikonočno pojedino praviloma sestavljajo praznično obarvana jajca, šunka, hren,…

Več...

Jabolka bi lahko bila rešitev 😊

V petek, 3.4.2020 je bil na “Fruitnet.com” objavljen zanimiv prispevek avtorja Fred Meintjes, ki izpostavlja, da bi lahko bilo uživanje svežih jabolk v boju proti novemu koronavirusu celo zmagovita kombinacija. Originalen prispevek v angleščini je objavljen na tej povezavi: http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/181383/apples-could-offer-something-extra…

Več...

Jagnjetina je prava gurmanska poslastica

Jagnjetina pri nas na žalost še vedno spada med manj priljubljene vrste mesa, nekaj zaradi specifičnega vonja in okusa, nekaj pa tudi zaradi nedostopnosti, saj ga v trgovini težko dobimo. Vendar pa pravi kulinarični sladokusci in prehranski strokovnjaki že dolgo…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z vami delimo nekaj kratkih napotkov, kako lahko zmanjšate količino živilskih odpadkov v gospodinjstvu, s tem prihranite denar in varujete okolje (vir):Načrtujte svoje nakupe: načrtujte svoje obroke za cel teden. Preverite, katere sestavine za obroke že imate doma, nato napišite…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem