Kaj jesti poleti? | Zdrava in uravnotežena prehrana

Kaj jesti poleti?

Poletje je čas, ko sta nam v izobilju na voljo sadje in zelenjava, zato je najbolje, da priložnost izkoristimo. Na krožniku naj se znajdejo lažje in hranilne jedi, ki nam dajo dovolj energije, med drugim tudi za spopadanje s poletno vročino.

Višja povprečna temperatura pomeni obremenitev za telo in hidracija je naša prva skrb. Vroči dnevi običajno zmanjšajo tek, telo pa si spontano želi lahkotnejše hrane. Najboljša izbira je, če posežemo po sočni, sezonski in lokalno pridelani hrani. Še posebej po takšni, ki ima kljub lahkotnemu videzu dovolj hranilne vrednosti, da poteši lakoto. Ravno poleti lahkouživamo v najširši izbiri kakovostnih sezonskih in lokalno pridelanih živil, ki nas primerno nasitijo in hidrirajo. Kaj torej jesti poleti?

Poletje je čas za lokalno pridelano hrano

Če kdaj, potem je poleti čas, ko je kupovanje sadja in zelenjave, ki ima za seboj na stotine kilometrov, nesmiselno. Sveže obrano lokalno sadje in zelenjava imata najvišjo možno vsebnost vitaminov, mineralov, vlaknin in hranilnih snovi. Slednje najdemo v sezonskih živilih, kot so paradižnik, paprika, kumare, mladi krompir, čebula, ohrovt, cvetača, brokoli, špinača, blitva, stročji fižol, bučke in od sadja zlasti jagodičevje.

Dvignjene grede s sezonsko zelenjavo

V iskanju ravnovesja

Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje je lovljenje pravega ravnovesja med vnosom beljakovin, maščob in vlaknin. Lakoti zares zadostimo s kombinacijo vsega trojega. Glavni obroki so lahko sestavljeni iz zelenjave, ki ji dodamo nekaj maščob; recimo dušena blitva z olivami in paradižnikom, brokoli v solati, kumarična solata z drobnjakom in kislo smetano ipd. Pripravljeno zelenjavo lahko obogatimo s prelivom iz različnih olj, s smetano, z doma pripravljeno omako in podobnim.

Med viri beljakovin, trdijo številni prehranski strokovnjaki, ni treba prisegati le na pustega piščanca, dovolj zdrava izbira so tudi kuhana jajca, dimljene ribe, kozji sir, pršut in drugo. S kombinacijo zdravih beljakovin, maščobe in obilo zelenjave, ki je na voljo poleti, si zagotovimo pravo mero hranil in s tem pravo sitost.

trije sadni smutiji

Poletje je čas za dodaten vnos tekočine

Poletni  vročinski valovi nas silijo vsaj k izpolnjevanju, še rajši pa preseganju priporočenega dnevnega vnosa tekočine, ki naj bi se gibal okoli osem ali več kozarcev tekočine na dan. V kontekstu poletnega prehranjevanja in sladkanja je izbira svežega sadja obilna, recimo lubenic in melon za hidracijo ter jagodičevja za ustrezno mero antioksidantov.

Kadar nam vročina zbija tek, so vmesna hranilna postaja lahko kozarec hladnega mleka, jogurta ali kefirja, dodatno okrepčilo pa so lahko tudi zdravi poletni napitki.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah

V okviru ciljnega raziskovalnega programa (CRP) »VINGATUR« - »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma za kmetijah«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, je potekal znanstveno-strokovni simpozij »Sedanjost in…

Več...

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Zdrave prehranjevalne navade, ki med drugim temeljijo tudi na rednem in zadostnem uživanju zelenjave in sadja, so izrednega pomena za zdravje, kakovost bivanja in počutje.  Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja,  lokalna trajnostna…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem