Preverite certifikate za zaščitene proizvode preko spletnega iskalnika | Zgodbe o naši super hrani

Preverite certifikate za zaščitene proizvode preko spletnega iskalnika

Preko spletnega iskalnika lahko enostavno in hitro preverite verodostojnost certifikatov za sheme kakovosti: zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost ter označba izbrana kakovost – Slovenija.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ima na svoji spletni strani objavljen spletni iskalnik certifikatov, namenjen lažjemu preverjanju verodostojnosti certifikatov: zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost in označba izbrana kakovost. Pridelovalcem, predelovalcem in njihovim skupinam so jih izdali certifikacijski organi Bureau Veritas d.o.o., Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM.

Preverite veljavnost certifikatov

Obiščite spletno mesto EVIDENCA SHEM KAKOVOSTI in vpišite želeno ključno besedo. Iskalnik trenutno omogoča iskanje certifikatov po:

  • številki certifikata,
  • nazivu oziroma imenu in priimku nosilca certifikata oziroma člana skupine,
  • vrsti sheme kakovosti in
  • proizvodih.

S klikom na »prenesi certifikat« je možen tudi izpis certifikatov in prilog. V bazi se nahajajo samo certifikati, ki so na dan uporabnikove poizvedbe še veljavni.

Podatki se sproti posodabljajo

Certifikacijski organi v Evidenco shem kakovosti sprotno vnašajo nove oziroma posodobljene certifikate (npr. po preteku veljavnosti, pri spremembah podatkov o nosilcih, članih skupin, proizvodih) in s tem šele polnijo bazo certifikatov, zato Evidenca še ne vsebuje vseh veljavnih certifikatov. Če želenega certifikata slučajno še ne najdete, ga lahko preverite med certifikati v pdf. obliki, objavljenimi na spletni strani Gov.si.

Preberi več:


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem