Kako se poleti ohladiti z izbiro lokalno pridelane hrane? | Prehranski nasveti

Kako se poleti ohladiti z izbiro lokalno pridelane hrane?

Poletno vročino lahko premagamo s poseganjem po slastni, v bližini pridelani lokalni hrani. Uživajmo v okusih lokalnega sadja in zelenjave ter se hladimo na naraven način. V pripravo lahkih poletnih obrokov vključimo tudi otroke.

Poletje je čas vročih temperatur, ki zahteva poživljajoče in osvežujoče pristope k prehranjevanju. Namesto da se zatekamo k težkim obrokom, lahko poletno vročino premagamo z uživanjem bolj lahkotne hrane. Kaj je boljše od okušanja svežega lokalnega sadja in zelenjave, pridelanih s pridnimi rokami lokalnih kmetov?

Predstavljamo nekaj idej in poletnih dobrot, ki vam bodo pomagale pri osvežitvi in lažjemu shajanju s poletno vročino.

Čas je za sveže poletne okuse

Lubenica: Ta sočna in sladka poletna poslastica je bogata z vodo, kar pomaga pri hidraciji telesa. Poleg tega je lubenica bogata z antioksidanti, vitaminom C in kalijem, ki pozitivno vplivajo na naše celostno zdravje. Najboljšo lubenico lahko najdete pri svojem najbližjem kmetu ali pa jo celo vzgojite kar na lastnem vrtu.

Jagode: Poletje je čas za nabiranje svežih jagod. Te sladke rdeče sadeže lahko uživate kot prigrizek ali pa jih dodate v smutije, solate in sladice.

Breskve: Sočne breskve so odličen poletni sadež, poln sladkosti in okusa. Breskve so bogate z vlakninami, vitaminom C in vitaminom A, ki so pomembni za zdravje naše kože in oči.

Paradižnik: Ta nizkokalorična zelenjava je polna hranil, vključno z vitaminom C, kalijem in likopenom, ki je močan antioksidant. Paradižnik je odličen za pripravo solat, sendvičev ali pa ga lahko uživate kot samostojen prigrizek.

otrok ima v roki kumaro, ki jo je nabral na vrtu

Kumare: Osvežujoče kumare so odličen dodatek k poletni prehrani. So bogate z vodo, kar pomaga pri hidraciji, poleg tega pa so nizkokalorične. Kumare lahko dodate v solate, pripravite hladno juho ali pa jih uživate kot prigrizek.

Paprika: Rdeča, rumena ali zelena paprika je odličen vir vitaminov A in C. Dodajte jih v solate, pripravite jih na žaru ali pa jih uporabite kot osvežujoč prigrizek z domačo omako ali humusom.

Bučke: Poletje je čas splošnega obilja bučk. Uporabite jih lahko na različne načine – pripravite jih na žaru, kuhajte z njimi ali jih dodajte v solate. Če jih nimate na vrtu, boste najboljše bučke našli pri lokalnih pridelovalcih zelenjave.

Marelice: Sočne marelice so odlične za poletno osvežitev. Vsebujejo veliko vode, vlaknin in vitaminov A ter C. Lahko jih uživate sveže ali pa jih dodate v sadne solate, smutije ali sladice.

Borovnice: Ti majhni sadeži so prava super hrana. Bogate so z antioksidanti, vlakninami in vitamini K in C. Dodajte jih v smutije, jogurte ali jih uživajte sveže.

Dva otroka v kuhinji režeta zelenjavo in si pred oči postavita narezano papriko.

V pripravo obrokov vključite tudi otroke

Pri pripravi lahkih poletnih obrokov imamo odlično priložnost vključiti tudi otroke. Poletje je čas, ko otroci uživajo v aktivnostih na prostem in raziskovanju novih okusov hrane. Skupaj z njimi lahko obiščite bližnjega kmeta ali pa skupaj posadite svoj vrt, kjer bodo lahko sami opazovali in nabirali sveže sestavine.

Vključite jih v pripravo jedi, jih spodbudite k izbiri svojih najljubših sadežev in zelenjave ter skupaj ustvarite okusne in zdrave obroke. To je tudi odlična priložnost za učenje o pomembnosti lokalne pridelave in zdrave prehrane ter za krepitve vezi v družini skozi skupno kuhanje in uživanje obrokov.

Bodite pozorni na poreklo

Vzemite si čas za obisk lokalnih tržnic, kjer boste našli raznoliko izbiro svežega sadja in zelenjave iz Slovenije. S tem boste podprli lokalne pridelovalce in uživali v najboljših okusih, ki jih ponuja naša dežela.

Z izbiro prave hrane lahko preživite poletje na najbolj zdrav način ter se v vročih dneh naravno ohladite z okusnimi dobrotami.

Kam po lokalno sadje in zelenjavo?

Pobrskajte po našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem