Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu | Odmevi na dogodke

Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu

Knjigi avtorja prof. dr. Janeza Bogataja sta na podelitvi nagrad Gourmand Cookbook Awards 2023 v mestu Umea na Švedskem prejeli prestižni nagradi Best in the World. Tekmovanje prinaša mednarodno prepoznavo najboljših kulinaričnih knjig, objavljenih po vsem svetu.

V okviru prestižnih nagrad Gourmand World Cookbook Awards vsako leto počastijo najboljše knjige o hrani in vinu, tako v tiskani kot digitalni obliki, pa tudi televizijske oddaje o kulinariki. Namen nagrade je spodbujati izvrstno kulinariko vseh narodov ter ozaveščanje o dobri, raznoliki in zdravi prehrani in pijači po vsem svetu. Velik poudarek je tudi na jedeh iz lokalno pridelanih sestavin in zdravilnih sestavinah, ki jih lahko užijemo s hrano.

Oskar za kulinarične knjige tokrat v Slovenijo

Prvo mesto v kategoriji gastro diplomacy je prejela knjiga Hrana – najstarejše diplomatsko orodje, gastronomska diplomacija in Slovenija ter tretje mesto knjiga, ki je izšla v angleščini z naslovom Savory, sweet, well rolled štrukljI – The dumplings of Slovenia oziroma Slani, sladki dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti.

O knjigi Hrana – najstarejše diplomatsko orodje – Gastronomska diplomacija in Slovenija

Z izdajo te knjige pridobiva Slovenija temeljno delo o gastronomski diplomaciji, kakršna imajo tudi v številnih drugih državah EU in v svetu.

Poznavanje gastronomske diplomacije je ključno pri delovanju različnih organov državne oblasti, ministrstev, diplomatske službe, za podporo državni in turistični promociji, organizacijo gastronomskih prireditev, turističnih sejmov za promocijo države ter v izobraževanju, tako osnovnem kot srednješolskem, za spoznavanje prehranske dediščine in vzgoji kadrov na področju gastronomije

Naslovnica knjige Hrana, najstarejše diplomotsko orodje bogataj

O knjigi Slani, sladki dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti

Naslovnica knjige štruklji Janez Bogataj

Štruklji so slastna jed, ki jo z veseljem postrežejo (in pojedo) na marsikateri slovenski mizi. V knjigi prof. dr. Bogataja so opisane številne vrste štrukljev, iz vlečenega, krompirjevega, ajdovega ali drugih vrst testa, nadevane s sladkimi ali sladkimi nadevi, ki jih lahko kuhamo, pečemo ali parimo.

Govora pa je tudi o štrukljih, ki se pojavljajo na razglednicah, umetniških delih, pregovorih, pesmih in pismih …

Štruklji so tipična slovenska jed, ki jim je avtor, prof. dr. Janez Bogataj namenil lep opis v opusu svojih knjižnih del.


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem