Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu | Odmevi na dogodke

Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu

Knjigi avtorja prof. dr. Janeza Bogataja sta na podelitvi nagrad Gourmand Cookbook Awards 2023 v mestu Umea na Švedskem prejeli prestižni nagradi Best in the World. Tekmovanje prinaša mednarodno prepoznavo najboljših kulinaričnih knjig, objavljenih po vsem svetu.

V okviru prestižnih nagrad Gourmand World Cookbook Awards vsako leto počastijo najboljše knjige o hrani in vinu, tako v tiskani kot digitalni obliki, pa tudi televizijske oddaje o kulinariki. Namen nagrade je spodbujati izvrstno kulinariko vseh narodov ter ozaveščanje o dobri, raznoliki in zdravi prehrani in pijači po vsem svetu. Velik poudarek je tudi na jedeh iz lokalno pridelanih sestavin in zdravilnih sestavinah, ki jih lahko užijemo s hrano.

Oskar za kulinarične knjige tokrat v Slovenijo

Prvo mesto v kategoriji gastro diplomacy je prejela knjiga Hrana – najstarejše diplomatsko orodje, gastronomska diplomacija in Slovenija ter tretje mesto knjiga, ki je izšla v angleščini z naslovom Savory, sweet, well rolled štrukljI – The dumplings of Slovenia oziroma Slani, sladki dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti.

O knjigi Hrana – najstarejše diplomatsko orodje – Gastronomska diplomacija in Slovenija

Z izdajo te knjige pridobiva Slovenija temeljno delo o gastronomski diplomaciji, kakršna imajo tudi v številnih drugih državah EU in v svetu.

Poznavanje gastronomske diplomacije je ključno pri delovanju različnih organov državne oblasti, ministrstev, diplomatske službe, za podporo državni in turistični promociji, organizacijo gastronomskih prireditev, turističnih sejmov za promocijo države ter v izobraževanju, tako osnovnem kot srednješolskem, za spoznavanje prehranske dediščine in vzgoji kadrov na področju gastronomije

Naslovnica knjige Hrana, najstarejše diplomotsko orodje bogataj

O knjigi Slani, sladki dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti

Naslovnica knjige štruklji Janez Bogataj

Štruklji so slastna jed, ki jo z veseljem postrežejo (in pojedo) na marsikateri slovenski mizi. V knjigi prof. dr. Bogataja so opisane številne vrste štrukljev, iz vlečenega, krompirjevega, ajdovega ali drugih vrst testa, nadevane s sladkimi ali sladkimi nadevi, ki jih lahko kuhamo, pečemo ali parimo.

Govora pa je tudi o štrukljih, ki se pojavljajo na razglednicah, umetniških delih, pregovorih, pesmih in pismih …

Štruklji so tipična slovenska jed, ki jim je avtor, prof. dr. Janez Bogataj namenil lep opis v opusu svojih knjižnih del.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem