Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu | Odmevi na dogodke

Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu

Knjigi avtorja prof. dr. Janeza Bogataja sta na podelitvi nagrad Gourmand Cookbook Awards 2023 v mestu Umea na Švedskem prejeli prestižni nagradi Best in the World. Tekmovanje prinaša mednarodno prepoznavo najboljših kulinaričnih knjig, objavljenih po vsem svetu.

V okviru prestižnih nagrad Gourmand World Cookbook Awards vsako leto počastijo najboljše knjige o hrani in vinu, tako v tiskani kot digitalni obliki, pa tudi televizijske oddaje o kulinariki. Namen nagrade je spodbujati izvrstno kulinariko vseh narodov ter ozaveščanje o dobri, raznoliki in zdravi prehrani in pijači po vsem svetu. Velik poudarek je tudi na jedeh iz lokalno pridelanih sestavin in zdravilnih sestavinah, ki jih lahko užijemo s hrano.

Oskar za kulinarične knjige tokrat v Slovenijo

Prvo mesto v kategoriji gastro diplomacy je prejela knjiga Hrana – najstarejše diplomatsko orodje, gastronomska diplomacija in Slovenija ter tretje mesto knjiga, ki je izšla v angleščini z naslovom Savory, sweet, well rolled štrukljI – The dumplings of Slovenia oziroma Slani, sladki dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti.

O knjigi Hrana – najstarejše diplomatsko orodje – Gastronomska diplomacija in Slovenija

Z izdajo te knjige pridobiva Slovenija temeljno delo o gastronomski diplomaciji, kakršna imajo tudi v številnih drugih državah EU in v svetu.

Poznavanje gastronomske diplomacije je ključno pri delovanju različnih organov državne oblasti, ministrstev, diplomatske službe, za podporo državni in turistični promociji, organizacijo gastronomskih prireditev, turističnih sejmov za promocijo države ter v izobraževanju, tako osnovnem kot srednješolskem, za spoznavanje prehranske dediščine in vzgoji kadrov na področju gastronomije

Naslovnica knjige Hrana, najstarejše diplomotsko orodje bogataj

O knjigi Slani, sladki dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti

Naslovnica knjige štruklji Janez Bogataj

Štruklji so slastna jed, ki jo z veseljem postrežejo (in pojedo) na marsikateri slovenski mizi. V knjigi prof. dr. Bogataja so opisane številne vrste štrukljev, iz vlečenega, krompirjevega, ajdovega ali drugih vrst testa, nadevane s sladkimi ali sladkimi nadevi, ki jih lahko kuhamo, pečemo ali parimo.

Govora pa je tudi o štrukljih, ki se pojavljajo na razglednicah, umetniških delih, pregovorih, pesmih in pismih …

Štruklji so tipična slovenska jed, ki jim je avtor, prof. dr. Janez Bogataj namenil lep opis v opusu svojih knjižnih del.


Sorodni članki

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...

Učitelji kot ambasadorji lokalne kulinarike: navdihujoče zgodbe iz slovenskih šol

Vloga učiteljev pri spodbujanju zdrave prehrane in ohranjanju kulinarične dediščine je izjemnega pomena za razvoj mladih generacij. Učitelji po vsej Sloveniji, ki s strastjo in predanostjo vključujejo lokalno kulinariko v učne procese, postajajo pravi ambasadorji lokalne hrane. S svojo predanostjo…

Več...

Koledar promocijskih kampanj lokalne hrane v letu 2024

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v letu 2024 izvedlo številne promocijske kampanje, namenjene podpori lokalnih pridelovalcev in predelovalcev kmetijskih in živilskih izdelkov. V preglednici oziroma koledarju je prikazana mesečna razporeditev teh kampanj. Koledar vključuje tudi pomembne datume, povezane…

Več...

Zakaj kuhati skupaj z otroki?

V študiji med razredi četrtošolcev so v pouk matematike in naravoslovja vključili uporabo praktičnih dejavnosti, povezanih s kuhanjem in hrano. Izkazalo se je, da se je poleg njihovega izboljšanja prehranskega znanja in prehranskih vzorcev občutno izboljšalo tudi njihovo znanje iz…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem