Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu | Odmevi na dogodke

Knjigi prof. dr. Janeza Bogataja prejeli naziv najboljših na svetu

Knjigi avtorja prof. dr. Janeza Bogataja sta na podelitvi nagrad Gourmand Cookbook Awards 2023 v mestu Umea na Švedskem prejeli prestižni nagradi Best in the World. Tekmovanje prinaša mednarodno prepoznavo najboljših kulinaričnih knjig, objavljenih po vsem svetu.

V okviru prestižnih nagrad Gourmand World Cookbook Awards vsako leto počastijo najboljše knjige o hrani in vinu, tako v tiskani kot digitalni obliki, pa tudi televizijske oddaje o kulinariki. Namen nagrade je spodbujati izvrstno kulinariko vseh narodov ter ozaveščanje o dobri, raznoliki in zdravi prehrani in pijači po vsem svetu. Velik poudarek je tudi na jedeh iz lokalno pridelanih sestavin in zdravilnih sestavinah, ki jih lahko užijemo s hrano.

Oskar za kulinarične knjige tokrat v Slovenijo

Prvo mesto v kategoriji gastro diplomacy je prejela knjiga Hrana – najstarejše diplomatsko orodje, gastronomska diplomacija in Slovenija ter tretje mesto knjiga, ki je izšla v angleščini z naslovom Savory, sweet, well rolled štrukljI – The dumplings of Slovenia oziroma Slani, sladki dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti.

O knjigi Hrana – najstarejše diplomatsko orodje – Gastronomska diplomacija in Slovenija

Z izdajo te knjige pridobiva Slovenija temeljno delo o gastronomski diplomaciji, kakršna imajo tudi v številnih drugih državah EU in v svetu.

Poznavanje gastronomske diplomacije je ključno pri delovanju različnih organov državne oblasti, ministrstev, diplomatske službe, za podporo državni in turistični promociji, organizacijo gastronomskih prireditev, turističnih sejmov za promocijo države ter v izobraževanju, tako osnovnem kot srednješolskem, za spoznavanje prehranske dediščine in vzgoji kadrov na področju gastronomije

Naslovnica knjige Hrana, najstarejše diplomotsko orodje bogataj

O knjigi Slani, sladki dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti

Naslovnica knjige štruklji Janez Bogataj

Štruklji so slastna jed, ki jo z veseljem postrežejo (in pojedo) na marsikateri slovenski mizi. V knjigi prof. dr. Bogataja so opisane številne vrste štrukljev, iz vlečenega, krompirjevega, ajdovega ali drugih vrst testa, nadevane s sladkimi ali sladkimi nadevi, ki jih lahko kuhamo, pečemo ali parimo.

Govora pa je tudi o štrukljih, ki se pojavljajo na razglednicah, umetniških delih, pregovorih, pesmih in pismih …

Štruklji so tipična slovenska jed, ki jim je avtor, prof. dr. Janez Bogataj namenil lep opis v opusu svojih knjižnih del.


Sorodni članki

Poznate slovenske zaščitene proizvode in njihov pomen?

Ob omembi slovenskih kulinaričnih dobrot ne moremo mimo bogate dediščine in izjemne kakovosti, ki jo ponujajo naši lokalni proizvodi. V Sloveniji se zavedamo pomena ohranjanja tradicije, hkrati pa cenimo inovacije in kakovost, ki nas uvrščajo na zemljevid evropske kulinarične odličnosti.…

Več...

Dan za jabolka s sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa«

Dan za jabolka s sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa« je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V okviru promocijske kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek,…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino. Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in…

Več...

Krompirjeve počitnice čas za uživanje v dobri kulinariki

Krompirjeve počitnice so v Sloveniji priljubljen čas za družinsko druženje in kulinarično raziskovanje. Izraz »krompirjeve počitnice« izvira iz časa, ko so otroci v šolah imeli prosti čas za pomoč pri okopavanju krompirja na družinskih kmetijah. Danes je ta čas idealna…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem