Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih navad, saj ta pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje.

V sklopu aktivnosti promocije slovenskega mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« smo pripravili projekt s pomenljivim naslovom »Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«.

Prisluhnite video posnetkom o projektu

Robert Čebokelj iz Avio pub izpostavlja: »Kar jemo, to smo.« Povedal je, da pri njih velik poudarke namenjajo svežim, sezonskim sestavinam. Opaža, da delež gostov, ki prepoznajo kakovost, raste. Tudi Nikola Šavle iz Kmetijske zadruge Tolmin izpostavlja, da se »njihova živina dejansko pase po planinah, kar za mnoge druge države ni značilno. Meso s tako zagotovljenim in dobrim poreklom je težko dobiti in prav je, da potrošniki to tudi okusijo.«

Florjan Peternelj iz Turistične kmetije Peternelj poudarja, da je potrošnike potrebno seznaniti, kadar je hrana pridelana na čim bolj zeleni način in jasno izpostaviti, od kod prihaja. Mitja Vodnjov iz Loške mesnine pravi, da meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja 100 % sledljivost od rejca do krožnika. Nikola Šavle iz Kmetijske zadruge Tolmin doda, da zagotavljajo zelo kratko pot od rejca do potrošnika.

Valter Kramar iz Hiša Potonika izpostavlja, da jim je pomembno gostom predstaviti: »lokalno gastronomijo, ki jo dobijo od lokalnih kmetov in neposredno iz narave. S kmeti smo zelo povezani in od njih dobivamo kakovostna živila.« Tudi Nikola Šavle iz Kmetijske zadruge Tolmin izpostavlja, da dobivajo izključno slovensko meso. Valter Kramar izpostavi tudi, kako lepo je videti, da mladi kmetij ne zapuščajo, ampak vlagajo vanje. Tudi Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poudarila: »Zelo pomembno je, da imamo male kmetije, ki ohranjajo živinorejo in posledično tudi kulturno krajino.«

V predstavitvenem videu poglejte še glavne razloge, zakaj izbrati meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Slovenski način vzreje poudarja dobrobit živali in je pogoj za certifikat. Rejci živali hranijo s kakovostnejšo krmo, ne uporabljajo krmil živalskega izvora, kar ugodno vpliva na razvoj živali. Vse živali so rojene in rejene v Sloveniji.

Kako poteka projekt

S projektom želimo v obratih javne prehrane, še posebej v segmentu HORECA (HO-teli RE-stavracije in CA-tering), povečati ponudbo mesa, ki ima certifikat »izbrana kakovost«, ter ozaveščati goste teh lokalov, da je njihova pravica vedeti, od kot je meso, ki ga nudijo, ter ne nazadnje tudi povečati povpraševanje po izdelkih iz te sheme.

V kampanji Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija« nagovarjamo tako predstavnike HORECA segmenta, da v svojo ponudbo vključijo meso slovenskega porekla, ki ima certifikat »izbrana kakovost«, in to na jedilnih listih tudi jasno označijo, kot tudi vse slovenske pridelovalce in ponudnike mesa, da v zadostnih količinah zagotovijo meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.

Označevanje živil ali sestavin jedi, ki imajo certifikat »izbrana kakovost«, je za obrate javne prehrane lahko konkurenčna prednost, saj znak, ki zagotavlja kakovost, gosta pritegne in mu olajša izbiro jedi.

Obratom javne prehrane ponujamo enotne OZNAČEVALCE in jedilne liste ter ostala gradiva, s katerimi še dodatno ozaveščajo goste o pomenu izbiranja lokalnih proizvodov.

Na voljo so naslednji označevalci in gradiva:

  1. nalepke za na vrata gostinskega obrata;
  2. letaki oziroma zastavice za na mizo ali gostinski pult;
  3. posebej prirejen znak oziroma označba »izbrana kakovost – Slovenija« za v nogo ali glavo spletnega mesta;
  4. predloga priložnostnega jedilnega lista za primer, ko želi gostinec izpostaviti jedi, pripravljene z mesom z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«;
  5. video posnetki, ki pojasnjujejo pomen oznake »izbrana kakovost – Slovenija« za meso in pomembnost izbiranja kakovostnega lokalnega mesa (za prenos s spleta).
Označba za sestavine jedi na jedilnem listu
Označba za sestavine jedi na jedilnem listu
Nalepke za na vrata
Nalepke za na vrata
Letak »Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«
Letak spredaj
Letak »Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«
Letak zadaj
Predlog priložnostnega jedilnega lista
Predlog priložnostnega jedilnega lista

Poglejte tudi posnetek z dogodka o predstavitvi projekta

Naše priporočilo potrošnikom je:

Ko naročimo meso, izberimo kakovost! Naročimo meso »izbrana kakovost – Slovenija«!


Sorodni članki

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem