Jesenski namig: raziskujte slovenske kulinarične posebnosti | Sheme kakovosti, Zajamčena tradicionalna posebnost, Zaščitena geografska označba, Zaščitena označba porekla |

Jesenski namig: raziskujte slovenske kulinarične posebnosti

Jesenski meseci so kot nalašč za raziskovanje naše dežele. Doživetja na poti se nam po dobri hrani še toliko bolj vtisnejo v spomin. »Nisi slikal, nisi jedel,« so besede, ki jih lahko slišimo v družbi ob bogato obloženi mizi. Katere so tiste jedi, ki jih je vredno slikati, še bolj pa poizkusiti? V nadaljevanju vas popeljemo na kulinarično popotovanje.

Spoznali boste kakovostne slovenske izdelke z »zaščiteno označbo porekla« kot je sir Tolminc, z »zaščiteno geografsko označbo« kot je Kraški pršut in dobrote z označbo »zajamčene tradicionalne posebnosti«, ki jo ima na primer Prekmurska gibanica. Zaščitenih izdelkov imamo v Sloveniji kar 27. Pa gremo!

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za promocijo kulinaričnih posebnosti Slovenije izvaja promocijsko kampanjo s sloganom »Naše super dobrote«.
Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju o kmetijskih pridelkih in živilih s posebnimi lastnostmi, ki so lahko posledica vpliva geografskega območja, na katerem so proizvedeni, načina pridelave ali predelave, tradicionalnih receptov ali postopkov.
Izdelki lahko presegajo predpisano kakovost, pogoje glede varstva zdravja ljudi, živali ali rastlin, dobrega počutja živali ali zaščite okolja. Tovrstne izdelke potrošniki na trgovskih policah prepoznamo po označbah shem kakovosti: »zaščitena označba porekla«, »zaščitena geografska označba« in »zajamčena tradicionalna posebnost«.
Poseganje po izdelkih iz teh shem pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Prispeva tudi k zagotavljanju poštene konkurence in donosu za kmete in proizvajalce, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in integriteto notranjega trga.
Bodimo ponosni na kulinarično pestrost naših krajev. To je #nasasuperhrana in to so #nasesuperdobrote!

Izoblikuje nas vse, kar nas obdaja. Okolje, iz katerega izviramo. Razmere, ki nas utrdijo. Znanje, ki se prenaša iz roda v rod. Vse to oblikuje značilnosti, po katerih se Slovenija in tukajšnji ljudje razlikujejo od ostalih.

Slovenija se ponaša s tradicijo in z izjemno raznolikostjo pokrajine ter običajev. To se odraža v edinstvenih lastnostih pridelkov in izdelkov, bogati gastronomski dediščini ter pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Slovenske dobrote zaznamujejo tradicija, okolje, pokrajina in kakovost.

Posebne lastnosti izdelkov so lahko posledica vpliva geografskega območja, na katerem so proizvedeni, načina pridelave ali predelave.

Lahko so pripravljeni po tradicionalnih receptih in postopkih. Pri prepoznavanju takšnih izdelkov so nam v pomoč posebne označbe kakovosti kot so:»zaščitena označba porekla«, »zaščitena geografska označba« in »zajamčena tradicionalna posebnost«.

Shemam kakovosti se lokalni ponudniki lahko pridružijo, če njihovi izdelki ustrezajo predpisanim kriterijem. Z izbiro živil s temi označbami boste tako okusili najboljše iz slovenske kulinarične dediščine.

Logotipi sheme kakovost

Poreklo pomeni tesno povezavo z določenim območjem

Potep začnimo v severozahodni Sloveniji z odkrivanjem Posočja. Zaradi svojih klimatskih in geoloških razmer je to področje primerno za pridelavo mleka in mlečnih izdelkov.
V takšnem okolju nastaja slovenski trdi sir Tolminc, ki ga najdemo pri pridelovalcih iz Zgornjega Posočja. S svojo edinstveno zgodbo, kakovostjo in regijskim izvorom ima »zaščiteno označbo porekla« (ZOP).

»Zaščitena označba porekla« zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države. Izdelki iz omenjene sheme morajo biti v celoti pridelani in predelani na določenem geografskem območju, prav tako pa morajo iz tega območja izhajati tudi vse uporabljene surovine.

Sir Tolminc spada v to shemo, ker je tesno povezan z geografskim območjem, na katerem se proizvaja, saj to območje vpliva na njegove lastnosti. Celoten postopek pridelave in predelave torej poteka v Zgornjem Posočju, od koder izhajajo tudi vse uporabljene surovine.

V to shemo kakovosti poleg Tolminca spadajo tudi drugi siri, in sicer Bovški sir, Sir Mohanin Nanoški sir. Poleg sirov pa sta v shemo uvrščena tudi Kraški in Kočevski gozdni med. Največ pridelkov z »zaščiteno označbo porekla« pa izvira iz Slovenske Istre, denimo Piranska solEkstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Oljčno olje Istra ter Istrski pršut.

Specialitete kot so sir Tolminc, Kraški pršut in Prekmurska gibanica so neločljiv del slovenske kulturne dediščine.
Specialitete kot so sir Tolminc, Kraški pršut in Prekmurska gibanica so neločljiv del slovenske kulturne dediščine.

Geografsko območje kot začimba za edinstven okus

Od Zgornjega Posočja se podajmo proti Krasu. Tudi tamkajšnja edinstvena in pestra pokrajina ter vremenske razmere zaznamujejo pridelke, izdelke in kulinariko. Tako na primer kraške mesnine odlikuje edinstven okus. Iz omenjenega področja izhaja vsem poznan in priljubljen Kraški pršut. Gre za tipičen izdelek z »zaščiteno geografsko označbo«.

Se sprašujete, kaj to pomeni? »Zaščitena geografska označba« (ZGO) je shema kakovosti, ki prav tako zajema kmetijske pridelke in živila iz določene regije, kraja ali države. Od »zaščitene označbe porekla« se razlikuje v tem, da je pri »zaščiteni geografski označbi« povezava med geografskim območjem in izdelkom manj zavezujoča.

Za te izdelke velja, da mora vsaj ena od faz proizvodnje potekati na določenem geografskem območju, surovine pa lahko izvirajo iz drugih območij, tudi tistih izven Slovenije.

Kar 13 izdelkov v Sloveniji ima omenjeno označbo, med njimi so poleg Kraškega pršuta, Kraškega zašinka in Kranjske klobase priljubljeni tudi Zgornjesavinjski želodec, Štajersko-prekmursko bučno olje in Prleška tünka. Morda manj sloveči med njimi so Ptujski lük, Šebreljski želodec, Prekmurska šunka in Kraška panceta ter bolj splošni – Slovenski med, Jajca izpod kamniških planin ter Štajerski hmelj.

Viseči pršuti
Kraški pršut je tipičen izdelek z »zaščiteno geografsko označbo«.

Za edinstvenost poskrbi tudi receptura

Raziskovanje kulinaričnega bogastva nadaljujmo na vzhodnem koncu Slovenije. Prekmurje je znano po mnogih dobrotah, narejenih po tradicionalnih receptih, ki se prenašajo iz roda v rod. Gre za slovenske jedi, ki imajo edinstven značaj in so neločljiv del kulturne dediščine.

Tipične slovenske jedi pa niso le hrana. So celostne podobe, sestavljene iz lokalnih in sezonskih sestavin, pridelane in pripravljene z edinstvenimi postopki. Pomemben del doživetja predstavljajo postrežba, gostoljubje in tradicija, ki ustvarjajo občutek domačnosti.
Na katero slovensko jed pomislite ob branju teh vrstic? Mnogim se v misli prav gotovo prikrade sočna Prekmurska gibanica. Ta ima svojevrsten recept, zaradi katerega ima certifikat »zajamčena tradicionalna posebnost« (ZTP).

Pri tej shemi se prvenstveno zaščitijo receptura, način priprave ali sestava jedi. Poleg Prekmurske gibanice v omenjeno shemo spadajo tudi Idrijski žlikrofi, Belokranjska pogača in Slovenska potica.

Tako smo zaključili naše kratko kulinarično popotovanje. Naj vam bodo dobrote v navdih, da potovanje nadaljujete sami.

Slovenija kljub svoji majhnosti ponuja široko paleto tradicionalnih in modernih jedi, ki jih najdete v različnih krajih po vsej državi. Sedaj veste, kateri znaki vam bodo v pomoč pri prepoznavanju dobrot, ki so kakovostne ter pridelane in predelane pod dodatnim nadzorom. Z nakupom boste tako uživali v značilnih okusih in s podpiranjem lokalnih pridelovalcev in predelovalcev hkrati poskrbeli, da se dediščina in kakovost lokalne hrane ohranita tudi za zanamce.

Bodimo ponosni na kulinarično pestrost naših krajev. Ujemimo v objektiv slastne dobrote in širimo glas slovenske gastronomske dediščine v svet. To je #nasasuperhrana in to so #nasesuperdobrote!


Sorodni članki

Kaj nas naredi takšne, kot smo?

Ste opazili serijo TV oglasov s tremi zaščitnimi znaki kakovosti za hrano? Želeli smo povedati, da tako kot na nas med odraščanjem vplivajo družina in prijatelji, okolje in družba ter običaji, ki se prenašajo iz roda v rod, ...vse to…

Več...

Katere zaščitene kulinarične posebnosti postreči obiskovalcem iz tujine?

Na obisk so se vam najavili prijatelji iz tujine in vi ste kar naenkrat v zadregi, kaj jim postreči? Skrbi so odveč. Predlagamo vam, da jih popeljete na kulinarično potovanje po Sloveniji in jim predstavite našo nadvse bogato kulinarično dediščino.…

Več...

Slovenska pokrajina vpliva na okus hrane na vašem krožniku

Ko tujcem razlagamo o lepotah Slovenije, mnogokrat našo državo opišemo kot majhno državo v osrčju Evrope, ki se lahko pohvali z morjem, hribi, jamami in pridnimi ljudmi, kjer lahko v istem dnevu opazujemo galebe na morju, smučamo in nato obiščemo…

Več...

4 unikatni kulinarični postopki in recepture, ki jih poznamo samo v Sloveniji

Skozi zgodovino je bila naša dežela vedno na stičišču velikih držav in imperijev, katerih vpliv je viden tudi v bogati kulinarični dediščini slovenske kuhinje. Na domače recepture so vplivali domiselnost italijanske kuhinje, prefinjenost kulinarike habsburških monarhov ter obilnost in gostoljubje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem