Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša in bolj hranilna od uvožene. O vzrokih za zaupanje v EKO oznako smo se pogovarjali s potrošnico Suzano Vurunić.

Pozdravljeni Suzana, zakaj so ekološka živila višje prehranske vrednosti in kaj vam zagotavlja, da so živila res EKO?

Ekološka živila kupujem v trgovini in sem pozorna na način pridelave, oznake »eko« in sestavine, ki jih uporabljajo za proizvodnjo. Kupujem pa tudi na tržnici pri ponudnikih, ki imajo certifikate in ustrezne oznake. Takim izdelkom zaupam, da so pridelani oziroma predelani na okoljsko sprejemljiv način in brez uporabe pesticidov ter ostalih zame nesprejemljivih sredstev. Vse to mi daje zagotovilo, da je hrana zame in za mojo družino res zdrava.Suzana Vurunić

Torej vam znak EKO s pripisom »Kmetijstvo Slovenija« vzbuja zaupanje, da je bilo živilo pridelano ali predelano po ekoloških metodah, brez pesticidov, aditivov, GSO … Je za vas pomembno, da imajo kmetje na ekološki tržnici, ali če nabavljate neposredno pri njih, ta certifikat in tudi želite, da vam ga pokažejo?

Da, to mi je zelo pomembno. Ne gre za nezaupanje, ampak za transparentnost informacij, ki so nam na voljo. Vsak kmet pa rade volje pokaže certifikat, če ga vprašam. Sicer pa je že tako ali tako izobešen na vidnem mestu na stojnici ali na kmetiji.

Navajeni ste kupovati pri ekoloških kmetih po vsej Sloveniji, kamor vas zanese službena ali zasebna pot. Ali vam je pri tem zemljevid ekoloških ponudnikov na spletni strani nasasuperhrana.si v pomoč?

Seveda. Ko se nekam odpravimo na izlet, si pogledam, katere ekološke kmetije so v kraju, kamor gremo, in tam opravimo nakup.

Kako pomemben je za vas pri izbiri ekološkega živila okoljski vidik?

Zelo. Predvsem rada vidim, da je bil izdelek pridelan in izdelan v bližini, torej v lokalnem okolju. To pomeni, da je bil zelo kratek čas ali pa sploh nič časa skladiščen, da je prišel na našo mizo po najkrajši poti in da zato vsebuje več hranljivih snovi. Pomembno mi je tudi, da so izdelki v papirnatih ali steklenih embalažah, saj jim to daje dodano okoljsko vrednost.

Ekološki izdelki so praviloma nekoliko dražji od konvencionalnih. Ali to drži in če da, s čim upravičujete višjo ceno?

Večinoma so res, ampak se zavedam, da takšen način pridelave in izdelave zahteva veliko truda in srčnosti ter ročnega dela, kar ne omogoča cenovne konkurenčnosti serijskim izdelkom. Izdelki so polnega okusa in zdravi, zato z veseljem primaknemo kak evro več, če to pomaga ohranjati slovensko ekološko pridelavo in predelavo.

Zemljevid slovenskih pridelovalcev s certifikatom ekološki
Zemljevid slovenskih pridelovalcev s certifikatom ekološki

Poiščite vam najbližje EKO kmete na zemljevidu ponudnikov

Na portalu Naša super hrana je vzpostavljen prenovljen zemljevid ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov. Med njimi je veliko EKO pridelkov s kmetij in EKO izdelkov. Pobrskate in z nekaj kliki poiščite vam najbližjega ponudnika TUKAJ.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Strokovnjaki svetujejo: večkrat posezite po lokalno pridelani ekološki hrani

Magistrica varne prehrane in projektna sodelavka na ZSPM – Zvezi slovenske podeželske mladine Dominika Klavž z nami v intervjuju deli svoj strokovni vpogled o vlogi ekološke prehrane pri oblikovanju boljših prehranjevalnih navad ljudi v prihodnosti. Vabljeni k branju in razmisleku,…

Več...

Kakovost na prvem mestu: pomembnost nadzora v ekološkem kmetovanju

V prvem delu intervjuja z Nives Adamič Kričaj, univ. dipl. ing. kmetijstva in koordinatorko certifikacijske enote za ekološko kmetijstvo – pridelavo/predelavo na IKC Inštitutu za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, razkrivamo vlogo izvajalcev v ekološkem nadzoru, postopek kontrol in…

Več...

Mladi kot ambasadorji ekološke prehrane

Intervju s Špelo Kocjančič, perspektivno mlado podjetnico, ki se s proizvodnjo izdelkov iz kosti ekološkega goveda zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji in s svojimi izdelki aktivno vstopa v svet krožnega gospodarstva. Mlada ambiciozna podjetnica Špela Kocjančič je…

Več...

Odkrijte novo veselje do kuhanja! Z ekološko hrano

Emilija Pavlič, priljubljena primorska kuharica, s svojimi dolgoletnimi izkušnjami v kuhinji in zavzetostjo za kuhanje na ekološki način z nami v intervjuju deli dragocene nasvete o pripravi ekološke hrane. Razkriva, kako lahko vsak domači kuhar svoj jedilnik obogati z raznoliko,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem