Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa? | Sadje, Zelenjava | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov.

Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še mnogo sveže zelenjave, ki jo je potrebno pravočasno pobrati in shraniti za hladnejše dni. Tudi sicer je dobro zelenjavo in sadje skladiščiti pravilno, saj se tako izognemo temu, da bi morali večje količine hrane zavreči. S pravilnimi načini shranjevanja in nekaj preprostimi triki lahko dosežemo veliko.

Ločimo sadje in zelenjavo

Pomembno je, da v hladilniku sadje in zelenjavo shranjujemo ločeno, saj mnogo sadja izloča plin etilen, ki pospešuje proces zorenja pri sadežih in zelenjavi, shranjeni v neposredni bližini.

Izberimo čim bolj zdrave plodove

Za skladiščenje za zimo je potrebno izbrati le kakovostno lokalno zelenjavo in sadje, ki nima znakov poškodb in ni pretirano zrelo. En sam poškodovan ali nagnit plod namreč vpliva tudi na vse druge v bližini in pospeši njihovo propadanje. Plodove, ki niso brezhibni, je bolje porabiti takoj ali jih predelati v omake, marmelade, kompot in podobno.

Odstranimo vlago iz predala hladilnika za dlje časa trajajočo svežino

Zelo uporaben trik za ohranjanje svežine sadja in zelenjave je, da v predal dodamo kuhinjsko gobico ali nekaj papirnatih brisač, ki bodo vsrkavale odvečno vlago iz hladilnika, katera lahko v nasprotnem primeru pospeši plesnenje in gnitje živil.

Sadje in zelenjava na mizi

Kaj shranimo v klet ali temno shrambo?

V kleti hranimo tisto sadje in zelenjavo, ki jim ugajata tema in hlad. To še posebej velja za krompir, korenje in gomolje, radič, jabolka in hruške. Zelo dobro se obnese tudi, če gomoljaste pridelke dobro očistite, osušite in shranite v žagovino ali pesek, če imate to možnost.

Oprati ali ne oprati?

Sadja in zelenjave, namenjene skladiščenju, ne operemo oziroma če to že storimo, vse predhodno dobro osušimo, saj bi sicer ob skladiščenju nastalo preveč vlage, ki povzroča hitrejše propadanje. Tovrstna živila je vedno bolje oprati tik pred zaužitjem ali predelavo.

Ne pozabimo na zamrzovanje

Kadar imamo na vrtu ali v sadovnjaku obilje sadja, ga lahko takoj po pobiranju zamrznemo. Na ta način v sadju ostane skoraj toliko hranil kot v svežih pridelkih, predvsem pa je kakovost mnogo višja kot pri izdelkih, ki so jih pripeljali čez pol celine in dlje časa čakajo tudi na prodajnih policah.

Dve izvirni ideji za shranjevanje

1. Naredimo zelenjavni „šopek“

Življenjsko dobo špargljev, peteršilja in mnogih zelišč lahko podaljšamo tako, da iz njih naredimo šopek, okoli njega pa ovijemo nekaj vlažnih papirnatih brisač. To jih bo za dlje časa poživilo, hidriralo in upočasnilo propadanje.

Svež peteršilj

2. Shranimo sadje skupaj z zelišči v led

Jagodičevje in drugo sveže sadje lahko skupaj z nekaj listi mete zamrznemo v ledene kocke in jih kadar koli uporabimo za osvežujoč in vizualno atraktiven napitek.

Sadne ledene kocke

Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem