Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa? | Sadje, Zelenjava | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov.

Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še mnogo sveže zelenjave, ki jo je potrebno pravočasno pobrati in shraniti za hladnejše dni. Tudi sicer je dobro zelenjavo in sadje skladiščiti pravilno, saj se tako izognemo temu, da bi morali večje količine hrane zavreči. S pravilnimi načini shranjevanja in nekaj preprostimi triki lahko dosežemo veliko.

Ločimo sadje in zelenjavo

Pomembno je, da v hladilniku sadje in zelenjavo shranjujemo ločeno, saj mnogo sadja izloča plin etilen, ki pospešuje proces zorenja pri sadežih in zelenjavi, shranjeni v neposredni bližini.

Izberimo čim bolj zdrave plodove

Za skladiščenje za zimo je potrebno izbrati le kakovostno lokalno zelenjavo in sadje, ki nima znakov poškodb in ni pretirano zrelo. En sam poškodovan ali nagnit plod namreč vpliva tudi na vse druge v bližini in pospeši njihovo propadanje. Plodove, ki niso brezhibni, je bolje porabiti takoj ali jih predelati v omake, marmelade, kompot in podobno.

Odstranimo vlago iz predala hladilnika za dlje časa trajajočo svežino

Zelo uporaben trik za ohranjanje svežine sadja in zelenjave je, da v predal dodamo kuhinjsko gobico ali nekaj papirnatih brisač, ki bodo vsrkavale odvečno vlago iz hladilnika, katera lahko v nasprotnem primeru pospeši plesnenje in gnitje živil.

Sadje in zelenjava na mizi

Kaj shranimo v klet ali temno shrambo?

V kleti hranimo tisto sadje in zelenjavo, ki jim ugajata tema in hlad. To še posebej velja za krompir, korenje in gomolje, radič, jabolka in hruške. Zelo dobro se obnese tudi, če gomoljaste pridelke dobro očistite, osušite in shranite v žagovino ali pesek, če imate to možnost.

Oprati ali ne oprati?

Sadja in zelenjave, namenjene skladiščenju, ne operemo oziroma če to že storimo, vse predhodno dobro osušimo, saj bi sicer ob skladiščenju nastalo preveč vlage, ki povzroča hitrejše propadanje. Tovrstna živila je vedno bolje oprati tik pred zaužitjem ali predelavo.

Ne pozabimo na zamrzovanje

Kadar imamo na vrtu ali v sadovnjaku obilje sadja, ga lahko takoj po pobiranju zamrznemo. Na ta način v sadju ostane skoraj toliko hranil kot v svežih pridelkih, predvsem pa je kakovost mnogo višja kot pri izdelkih, ki so jih pripeljali čez pol celine in dlje časa čakajo tudi na prodajnih policah.

Dve izvirni ideji za shranjevanje

1. Naredimo zelenjavni „šopek“

Življenjsko dobo špargljev, peteršilja in mnogih zelišč lahko podaljšamo tako, da iz njih naredimo šopek, okoli njega pa ovijemo nekaj vlažnih papirnatih brisač. To jih bo za dlje časa poživilo, hidriralo in upočasnilo propadanje.

Svež peteršilj

2. Shranimo sadje skupaj z zelišči v led

Jagodičevje in drugo sveže sadje lahko skupaj z nekaj listi mete zamrznemo v ledene kocke in jih kadar koli uporabimo za osvežujoč in vizualno atraktiven napitek.

Sadne ledene kocke

Sorodni članki

Jabolka in hruške: najpogostejša izbira med pečkarji in sadjem nasploh

Star slovenski rek pravi, da ne smemo mešati jabolk in hrušk. Ta trditev kaže na razlike med sadnima vrstama. A če se poglobimo, ugotovimo, da obstajajo tudi podobnosti, izpostavlja dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.…

Več...

Jagodičje: slastni majhni sadeži za čisti užitek

Lepota naše dežele je v njenih naravnih danostih. Ključna pogoja za pridelavo raznovrstnega sadja v Sloveniji sta predvsem ugodno podnebje in razgibanost pokrajine. Med sadnimi vrstami, ki jih najdemo predvsem na gozdnih robovih in tudi v domačih vrtovih, so jagodičaste…

Več...

Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje!

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo lupinasto sadje višje kakovosti? Ko govorimo o lupinastem sadju ali lupinarjih, mislimo na obsežno skupino sadnih rastlin, ki je razširjena po vsej zemeljski obli, tudi pri nas. Poleg tega, da so odličnega okusa, imajo…

Več...

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus potrošnika. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. V skupino pečkarjev spadajo tudi hruške, kutina, nashi,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem