Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov.

Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še mnogo sveže zelenjave, ki jo je potrebno pravočasno pobrati in shraniti za hladnejše dni. Tudi sicer je dobro zelenjavo in sadje skladiščiti pravilno, saj se tako izognemo temu, da bi morali večje količine hrane zavreči. S pravilnimi načini shranjevanja in nekaj preprostimi triki lahko dosežemo veliko.

Ločimo sadje in zelenjavo

Pomembno je, da v hladilniku sadje in zelenjavo shranjujemo ločeno, saj mnogo sadja izloča plin etilen, ki pospešuje proces zorenja pri sadežih in zelenjavi, shranjeni v neposredni bližini.

Izberimo čim bolj zdrave plodove

Za skladiščenje za zimo je potrebno izbrati le kakovostno lokalno zelenjavo in sadje, ki nima znakov poškodb in ni pretirano zrelo. En sam poškodovan ali nagnit plod namreč vpliva tudi na vse druge v bližini in pospeši njihovo propadanje. Plodove, ki niso brezhibni, je bolje porabiti takoj ali jih predelati v omake, marmelade, kompot in podobno.

Odstranimo vlago iz predala hladilnika za dlje časa trajajočo svežino

Zelo uporaben trik za ohranjanje svežine sadja in zelenjave je, da v predal dodamo kuhinjsko gobico ali nekaj papirnatih brisač, ki bodo vsrkavale odvečno vlago iz hladilnika, katera lahko v nasprotnem primeru pospeši plesnenje in gnitje živil.

Sadje in zelenjava na mizi

Kaj shranimo v klet ali temno shrambo?

V kleti hranimo tisto sadje in zelenjavo, ki jim ugajata tema in hlad. To še posebej velja za krompir, korenje in gomolje, radič, jabolka in hruške. Zelo dobro se obnese tudi, če gomoljaste pridelke dobro očistite, osušite in shranite v žagovino ali pesek, če imate to možnost.

Oprati ali ne oprati?

Sadja in zelenjave, namenjene skladiščenju, ne operemo oziroma če to že storimo, vse predhodno dobro osušimo, saj bi sicer ob skladiščenju nastalo preveč vlage, ki povzroča hitrejše propadanje. Tovrstna živila je vedno bolje oprati tik pred zaužitjem ali predelavo.

Ne pozabimo na zamrzovanje

Kadar imamo na vrtu ali v sadovnjaku obilje sadja, ga lahko takoj po pobiranju zamrznemo. Na ta način v sadju ostane skoraj toliko hranil kot v svežih pridelkih, predvsem pa je kakovost mnogo višja kot pri izdelkih, ki so jih pripeljali čez pol celine in dlje časa čakajo tudi na prodajnih policah.

Dve izvirni ideji za shranjevanje

1. Naredimo zelenjavni „šopek“

Življenjsko dobo špargljev, peteršilja in mnogih zelišč lahko podaljšamo tako, da iz njih naredimo šopek, okoli njega pa ovijemo nekaj vlažnih papirnatih brisač. To jih bo za dlje časa poživilo, hidriralo in upočasnilo propadanje.

Svež peteršilj

2. Shranimo sadje skupaj z zelišči v led

Jagodičevje in drugo sveže sadje lahko skupaj z nekaj listi mete zamrznemo v ledene kocke in jih kadar koli uporabimo za osvežujoč in vizualno atraktiven napitek.

Sadne ledene kocke

Sorodni članki

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote.Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je sadje…

Več...

Naša super kumara

Poleti med najbolj zanimivo in hkrati dostopno sezonsko zelenjavo zagotovo sodijo kumare. Odlikuje jih zelo visoka vsebnost vode, ki v vročih poletnih dneh blagodejno vpliva na dobro počutje. Kumare so vsestransko koristne in omogočajo številne načine uporabe. Kumare imajo pomembno…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Ali veste, zakaj je dobro izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Uživanje sadja je del uravnotežene prehrane. Je vir za zdravje pomembnih snovi, kot so vitamini, minerali, vlaknine in antioksidanti. Vsebnost teh pomembnih snovi se med sadjem razlikuje, zato je pomembno, da izberemo sadje ali izdelke iz sadja višje kakovosti. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem