Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Označbe živil

Sheme kakovosti in označbe živil

Določen kmetijski pridelek ali živilo lahko pridobi eno od spodnjih označb, če je pridelano ali predelano v skladu z določenimi predpisi. Spodaj naveden označbe živil so pokazatelj kontrole in upoštevanja predpisanih zahtev, ki jih izvajajo neodvisne kontrolne organizacije – certifikacijski organi, ki jih imenuje minister.

V Sloveniji imamo naslednje zaščitene kmetijske proizvode in živila.

Označbe živil:

Zaščitena označba porekla

Kmetijski pridelki in živila, označeni z enim izmed spodnjih znakov, izhajajo iz določenega geografskega območja, katerega ime nosijo, na lastnosti tega proizvoda pa vplivajo naravni (podnebje, kakovost tal) in človeški (lokalno znanje, izkušnje) dejavniki.

Označba porekla
Označba porekla
Zaščitena označba porekla
Zaščitena označba porekla

Zaščitena geografska označba

Z zaščiteno geografsko označbo so označeni kmetijski pridelki in živila, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju, njihovo kakovost, sloves ali druge značilnosti proizvoda pa je mogoče pripisati temu geografskemu območju.

Geografska označba
Geografska označba
Zaščitena geografska označba
Zaščitena geografska označba

Zajamčena tradicionalna posebnost

Če nosi kmetijski pridelek in živilo označbo zajamčene tradicionalne posebnosti, pomeni, da gre za izdelek, ki je proizveden ali iz tradicionalnih surovin ali je zanj značilna tradicionalna sestava ali je pridelan oziroma predelan na tradicionalen način. Z označbo zajamčene tradicionalne posebnosti se zaščiti predvsem recepturo ali način proizvodnje.

Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost

Višja kakovost

Kmetijski pridelki in živila z označbo višje kakovosti pozitivno odstopajo od minimalne kakovosti, če je ta predpisana (vsebujejo npr. več sadnega deleža kot je minimalno predpisano, so proizvedeni brez dovoljenih aditivov, na okolju in živalim prijazen način, itd.).

Višja kakovost
Višja kakovost

Integrirana pridelava

Kmetijski pridelki ali živila, ki nosijo označbo integrirana pridelava, so proizvedeni po metodah, kjer se regulirano uporabljajo dovoljeni agrotehnični ukrepi.

Integrirana pridelava
Integrirana pridelava

Ekološka pridelava

Znak ekološki govori o ljudem in živalim prijazno pridelanih in predelanih, skladiščenih in prevoženih izdelkih. Gre za visoko kakovostne izdelke, ki vsebujejo najmanj 95% sestavin kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil.

Ekološki
Ekološki
Evropski logotip za ekološko pridelavo
Evropski logotip za ekološko pridelavo

Pri označevanju ekoloških kmetijskih pridelkov in živil je uporaba evropskega logotipa obvezna.

Zgoraj navedene sheme kakovosti so nacionalne oziroma evropske sheme kakovosti, ločeno od teh pa obstajajo pa tudi zasebne blagovne znamke, kot so npr. Demeter, Biodar.


Sorodni članki

Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je danes izdala odločbe za plačilo obveznega prispevka za promocijo sadja za leto 2020. Zavezancem je izdanih 1.432 odločb za plačilo prispevka v skupni višini 78.892 evrov. Odmera prispevka je določena na podlagi…

Več...

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora dosegati nadstandardne kriterije kakovosti

Pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja dobite potrošniki živilo višje kakovosti iz svoje bližine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za sadje oziroma izdelke iz sadja s posebnimi lastnostmi, ki so redno kontrolirani ter v celoti…

Več...

V Sloveniji uspeva raznovrstno sadje, tudi lešniki

Slovenija je zaradi dobre zemlje in obsijanosti s soncem primerna tudi za pridelavo lešnikov. Spregovorili smo s sogovornikoma iz kmetije Košec, ki je vključena v nacionalno shemo kakovosti živil »izbrana kakovost« in je usmerjena v pridelavo in predelavo lešnikov. Za…

Več...

Tatarski biftek – recept

Sestavine: približno 1 kg govejega mesa (pljučna ali stegno) z znakom Izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 2 žlički majoneze 2 žlički gorčice 1 manjša čebula 4 stroki česna žlička soli ščep popra ščep rdeče paprike 1 žlička olja 2 žlički…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem