Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Označbe živil

Sheme kakovosti in označbe živil

Določen kmetijski pridelek ali živilo lahko pridobi eno od spodnjih označb, če je pridelano ali predelano v skladu z določenimi predpisi. Spodaj naveden označbe živil so pokazatelj kontrole in upoštevanja predpisanih zahtev, ki jih izvajajo neodvisne kontrolne organizacije – certifikacijski organi, ki jih imenuje minister.

V Sloveniji imamo naslednje zaščitene kmetijske proizvode in živila.

Označbe živil:

Zaščitena označba porekla

Kmetijski pridelki in živila, označeni z enim izmed spodnjih znakov, izhajajo iz določenega geografskega območja, katerega ime nosijo, na lastnosti tega proizvoda pa vplivajo naravni (podnebje, kakovost tal) in človeški (lokalno znanje, izkušnje) dejavniki.

Označba porekla
Označba porekla
Zaščitena označba porekla
Zaščitena označba porekla

Zaščitena geografska označba

Z zaščiteno geografsko označbo so označeni kmetijski pridelki in živila, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju, njihovo kakovost, sloves ali druge značilnosti proizvoda pa je mogoče pripisati temu geografskemu območju.

Geografska označba
Geografska označba
Zaščitena geografska označba
Zaščitena geografska označba

Zajamčena tradicionalna posebnost

Če nosi kmetijski pridelek in živilo označbo zajamčene tradicionalne posebnosti, pomeni, da gre za izdelek, ki je proizveden ali iz tradicionalnih surovin ali je zanj značilna tradicionalna sestava ali je pridelan oziroma predelan na tradicionalen način. Z označbo zajamčene tradicionalne posebnosti se zaščiti predvsem recepturo ali način proizvodnje.

Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost

Višja kakovost

Kmetijski pridelki in živila z označbo višje kakovosti pozitivno odstopajo od minimalne kakovosti, če je ta predpisana (vsebujejo npr. več sadnega deleža kot je minimalno predpisano, so proizvedeni brez dovoljenih aditivov, na okolju in živalim prijazen način, itd.).

Višja kakovost
Višja kakovost

Integrirana pridelava

Kmetijski pridelki ali živila, ki nosijo označbo integrirana pridelava, so proizvedeni po metodah, kjer se regulirano uporabljajo dovoljeni agrotehnični ukrepi.

Integrirana pridelava
Integrirana pridelava

Ekološka pridelava

Znak ekološki govori o ljudem in živalim prijazno pridelanih in predelanih, skladiščenih in prevoženih izdelkih. Gre za visoko kakovostne izdelke, ki vsebujejo najmanj 95% sestavin kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil.

Ekološki
Ekološki
Evropski logotip za ekološko pridelavo
Evropski logotip za ekološko pridelavo

Pri označevanju ekoloških kmetijskih pridelkov in živil je uporaba evropskega logotipa obvezna.

Zgoraj navedene sheme kakovosti so nacionalne oziroma evropske sheme kakovosti, ločeno od teh pa obstajajo pa tudi zasebne blagovne znamke, kot so npr. Demeter, Biodar.


Sorodni članki

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...

Ob svetovnem dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan jabolk, ki je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj…

Več...

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020…

Več...

Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Letošnjo rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem