Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na perutninskem mesu je znak odličnosti | Izbrana kakovost, Meso, Oznake na embalaži | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla.

Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija«

Zakaj je perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« najboljša izbira za vas in vaše najbližje?

Zagotovljeno slovensko poreklo

Perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je pridelano in predelano v Sloveniji. Vsi piščanci, ki so vključeni v shemo »izbrana kakovost«, so v Sloveniji izvaljeni, vzrejni, zaklani in predelani. 

Redne in dodate kontrole

Neodvisne kontrole so ključne za pridobitev pravice do uporabe znaka »izbrana kakovost – Slovenija«. V postopkih presoje se redno preverja celoten pridelovalni in predelovalni proces:

  • pri rejcu: poreklo živali, sestava krme in ustreznost krmnih obrokov, ustreznost dokumentacije za odpremo živali;
  • pri odkupovalcu: ustreznost transporta (največ 200 km in največ 8 h) in transportne dokumentacije;
  • pri predelovalcu: arhiv dokumentacije, ki spremlja žival v zakol, prepoved mešanja mesa skozi celoten proizvodni postopek, prehodno in končno označevanje klavnih trupov, ločeno šifriranje v postopku razseka in porcioniranja mesa, poseben identifikacijski sistem za označevanje predpakiranega in nepredpakiranega mesa;
  • na prodajnih mestih: skrbnost ravnanja pri prevzemu, ločen razsek, porcioniranje in prodaja (od ostalega mesa), ustreznost označevanja na postrežnem mestu, ustreznost standardizirane oznake v trgovini, vodenje evidenc, oznaka IK na maloprodajnem računu.

Kakovostna krma

Priprava v registriranih mešalnicah, pri čemer se upoštevajo določila sheme (prepoved krmil, ki so na negativni listi, prepoved krmil živalskega izvora; uravnoteženost krmnih obrokov).

Kratka pot od proizvajalca do potrošnika

Slovenski proizvajalci čutijo veliko odgovornost do svojih potrošnikov, zaradi majhnosti Slovenije so jim vedno tudi blizu. Bližina pri transportu mesa pa je izjemno pomembna, ker:

  1. meso ne izgublja na kakovosti in svežini, kar se odraža tako v okusu kot aromi;
  2. obenem pa z malo prevoženih kilometrov manj obremenjujemo okolje.

Sledljivost

Za vsak kos perutnine z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je znano, kje je bila žival vzrejena in kje je bilo meso predelano.

 Zakaj izbrati slovensko

Na prodajnih mestih poiščite znak »izbrana kakovost – Slovenija« – na predpakiranem mesu ga boste našli na embalaži izdelka, na postreženem mestu v mesnici ali delikatesi pa na sledljivostni etiketi poleg mesa.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja odlično kakovost, svežino, okus in aromo. Majhnost slovenskih farm je v primerjavi s tujimi naša konkurenčna prednost. Zagotovljena je kontrolirana prireja in višja kakovost mesa, po drugi strani pa kratke razdalje v Sloveniji zagotavljajo bližino, najprej od rejca do predelovalca in kasneje od predelovalca do prodajnega mesta, kar pomembno vpliva na svežino in pristnost okusa. Z nakupom domačega mesa izražamo tudi svojo odgovornost do okolja.


Sorodni članki

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih.Pečkarji nas s plodovi…

Več...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

V shemo »Izbrana kakovost« je vstopil tudi sektor žit

Zelo kmalu bomo potrošniki lahko kupovali tudi kruh in izdelke iz žit višje kakovosti, ki so jasno označeni z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem