Znak "izbrana kakovost – Slovenija" na perutninskem mesu je znak odličnosti | Izbrana kakovost, Meso, Oznake na embalaži | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Znak “izbrana kakovost – Slovenija” na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla.

Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija«

Zakaj je perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« najboljša izbira za vas in vaše najbližje?

Zagotovljeno slovensko poreklo

Perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je pridelano in predelano v Sloveniji. Vsi piščanci, ki so vključeni v shemo »izbrana kakovost«, so v Sloveniji izvaljeni, vzrejni, zaklani in predelani. Puranje meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, pa je pridobljeno od živali, ki so bile v Sloveniji vzrejene, zaklane in predelane pod pogoji za »izbrano kakovost«.

Redne in dodate kontrole

Neodvisne kontrole so ključne za pridobitev pravice do uporabe znaka »izbrana kakovost – Slovenija«. V postopkih presoje se redno preverja celoten pridelovalni in predelovalni proces:

  • pri rejcu: poreklo živali, sestava krme in ustreznost krmnih obrokov, ustreznost dokumentacije za odpremo živali;
  • pri odkupovalcu: ustreznost transporta (največ 200 km in največ 8 h) in transportne dokumentacije;
  • pri predelovalcu: arhiv dokumentacije, ki spremlja žival v zakol, prepoved mešanja mesa skozi celoten proizvodni postopek, prehodno in končno označevanje klavnih trupov, ločeno šifriranje v postopku razseka in porcioniranja mesa, poseben identifikacijski sistem za označevanje predpakiranega in nepredpakiranega mesa;
  • na prodajnih mestih: skrbnost ravnanja pri prevzemu, ločen razsek, porcioniranje in prodaja (od ostalega mesa), ustreznost označevanja na postrežnem mestu, ustreznost standardizirane oznake v trgovini, vodenje evidenc, oznaka IK na maloprodajnem računu.

Kakovostna krma

Priprava v registriranih mešalnicah, pri čemer se upoštevajo določila sheme (prepoved krmil, ki so na negativni listi, prepoved krmil živalskega izvora; uravnoteženost krmnih obrokov).

Kratka pot od proizvajalca do potrošnika

Slovenski proizvajalci čutijo veliko odgovornost do svojih potrošnikov, zaradi majhnosti Slovenije so jim vedno tudi blizu. Bližina pri transportu mesa pa je izjemno pomembna, ker:

  1. meso ne izgublja na kakovosti in svežini, kar se odraža tako v okusu kot aromi;
  2. obenem pa z malo prevoženih kilometrov manj obremenjujemo okolje.

Sledljivost

Za vsak kos perutnine z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je znano, kje je bila žival vzrejena in kje je bilo meso predelano.

 Zakaj izbrati slovensko

Na prodajnih mestih poiščite znak »izbrana kakovost – Slovenija« – na predpakiranem mesu ga boste našli na embalaži izdelka, na postreženem mestu v mesnici ali delikatesi pa na sledljivostni etiketi poleg mesa.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja odlično kakovost, svežino, okus in aromo. Majhnost slovenskih farm je v primerjavi s tujimi naša konkurenčna prednost. Zagotovljena je kontrolirana prireja in višja kakovost mesa, po drugi strani pa kratke razdalje v Sloveniji zagotavljajo bližino, najprej od rejca do predelovalca in kasneje od predelovalca do prodajnega mesta, kar pomembno vpliva na svežino in pristnost okusa. Z nakupom domačega mesa izražamo tudi svojo odgovornost do okolja.


Sorodni članki

V shemo »Izbrana kakovost« uspešno vstopil tudi sektor drobnice

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za meso drobnice in mesne izdelke iz mesa drobnice z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev govejega, prašičjega in perutninskega…

Več...

Kakšno meso izbira in priporoča chef Uroš Štefelin?

foto: Chef Uroš Štefelin je nosilec Michelinove zvezdice in velik zagovornik uporabe lokalne hrane. Zakaj je bolje izbrati lokalno meso? Preberite, kako v restavraciji preverjajo izvor in kakovost mesa ter kakšni so trendi v prehrani. Pogovarjali smo se z nosilcem…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Dobremu kosu mesa je treba izkazati spoštovanje

foto: Dušan Belšak ima več kot 35 let izkušenj v kuhinji, kjer se je specializiral za pripravo mesaMeso je v prehrani ljudi zelo priljubljeno in že tisočletja predstavlja enega njenih ključnih sestavnih delov. V sodobnem času so se prehranjevalne navade…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem