Označbe živil | Naša super hrana - Označevanje živilskih izdelkov

Označbe živil

Sheme kakovosti in označbe živil

Določen kmetijski pridelek ali živilo lahko pridobi eno od spodnjih označb, če je pridelano ali predelano v skladu z določenimi predpisi. Spodaj naveden označbe živil so pokazatelj kontrole in upoštevanja predpisanih zahtev, ki jih izvajajo neodvisne kontrolne organizacije – certifikacijski organi, ki jih imenuje minister.

V Sloveniji imamo naslednje zaščitene kmetijske proizvode in živila.

Označbe živil:

Zaščitena označba porekla

Kmetijski pridelki in živila, označeni z enim izmed spodnjih znakov, izhajajo iz določenega geografskega območja, katerega ime nosijo, na lastnosti tega proizvoda pa vplivajo naravni (podnebje, kakovost tal) in človeški (lokalno znanje, izkušnje) dejavniki.

Označba porekla
Označba porekla
Zaščitena označba porekla
Zaščitena označba porekla

Zaščitena geografska označba

Z zaščiteno geografsko označbo so označeni kmetijski pridelki in živila, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju, njihovo kakovost, sloves ali druge značilnosti proizvoda pa je mogoče pripisati temu geografskemu območju.

Geografska označba
Geografska označba
Zaščitena geografska označba
Zaščitena geografska označba

Zajamčena tradicionalna posebnost

Če nosi kmetijski pridelek in živilo označbo zajamčene tradicionalne posebnosti, pomeni, da gre za izdelek, ki je proizveden ali iz tradicionalnih surovin ali je zanj značilna tradicionalna sestava ali je pridelan oziroma predelan na tradicionalen način. Z označbo zajamčene tradicionalne posebnosti se zaščiti predvsem recepturo ali način proizvodnje.

Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost
Zajamčena tradicionalna posebnost

Višja kakovost

Kmetijski pridelki in živila z označbo višje kakovosti pozitivno odstopajo od minimalne kakovosti, če je ta predpisana (vsebujejo npr. več sadnega deleža kot je minimalno predpisano, so proizvedeni brez dovoljenih aditivov, na okolju in živalim prijazen način, itd.).

Višja kakovost
Višja kakovost

Integrirana pridelava

Kmetijski pridelki ali živila, ki nosijo označbo integrirana pridelava, so proizvedeni po metodah, kjer se regulirano uporabljajo dovoljeni agrotehnični ukrepi.

Integrirana pridelava
Integrirana pridelava

Ekološka pridelava

Znak ekološki govori o ljudem in živalim prijazno pridelanih in predelanih, skladiščenih in prevoženih izdelkih. Gre za visoko kakovostne izdelke, ki vsebujejo najmanj 95% sestavin kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil.

Ekološki
Ekološki
Evropski logotip za ekološko pridelavo
Evropski logotip za ekološko pridelavo

Pri označevanju ekoloških kmetijskih pridelkov in živil je uporaba evropskega logotipa obvezna.

Zgoraj navedene sheme kakovosti so nacionalne oziroma evropske sheme kakovosti, ločeno od teh pa obstajajo pa tudi zasebne blagovne znamke, kot so npr. Demeter, Biodar.


Sorodni članki

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Znate pravilno brati navodila o roku uporabe živil?

Pomembno je, da smo potrošniki dobro seznanjeni s pravilnim razumevanjem rokov uporabnosti na embalaži živil, saj tako manj hrane zavržemo. To je ključno, saj tako varujemo tudi vse vire, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla. Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija« Zakaj je perutninsko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem