Kako prepoznamo lokalno?

Ugotovili smo že, da je domače, lokalno poreklo zagotavlja marsikatero prednost, kot so minimalne transportne poti, enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi ter trajnostno in človeku ter okolju prijaznejše kmetovanje.

Dejstvo je, da je lokalno pridelana hrana bolj kakovostna iz več razlogov, vendar moramo takšno hrano tudi prepoznati. Da bomo lahko resnično izbrali hrano, ki ji zaupamo, je dobro vedeti, kako so ta živila označena.

Vedno je dobro preveriti deklaracijo s podatki, povezanimi z državo izvora in krajem porekla. Država izvora, ki je navedena na etiketi, pomeni le proizvajalca, ki je živilo proizvedel in ki je odgovoren za posredovanje vseh informacij o živilu potrošniku, ne glede na to, od kod izvirajo surovine, ki so sestavni del živila. Zato je pomembno, da smo pozorni prevsem na kraj porekla, ki pa je vezan na dejansko poreklo/izvor surovine/kmetijskega pridelka. Pri nekaterih živilih je navedba kraja porekla (poleg države izvora) obvezen podatek (na primer pri sadju in zelenjavi, medu, oljčnem olju, vinu …). Pri živilih, kjer to ni predpisano, lahko proizvajalci kraj porekla navedejo prostovoljno.

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

V Sloveniji imamo štiri sheme kakovosti, ki omogočajo zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Zaščita kmetijskega pridelka ali živila pomeni, da so zaščiteni tako ime določenega kmetijskega pridelka ali živila kot tudi način proizvodnje in receptura. Če je proizvod certificiran, ima na embalaži zaščitni znak ali/in znak EU. Več o teh označbah si lahko preberete v priloženi brošuri. Tako boste izvedeli, katere označbe obstajajo in kaj označujejo. Seznam vseh živil registriranih si lahko ogledate na portalu DOOR.

oznaba_porekla     geografska_oznaba  tradicionalna_kakovost   Označba višja kakovost

 

Sledljivost živil

V povezavi z navedbo porekla živil in tudi splošno je pomembna sledljivost oziroma poreklo živil. Tako se na primer sledljivost sadja in zelenjave preverja na podlagi dokumentacije, ki spremlja blago in s tem hkrati tudi poreklo blaga, ki je obvezen element označb. Poleg porekla mora biti naveden tudi podatek o razredu, sorti in komercialnem tipu, če to zahteva poseben tržni standard. Sledljivost omenjenih informacij mora biti zagotovljena za vse vrste živil, tako predpakiranih kot tudi nepredpakiranih, skozi celotno distribucijsko verigo do maloprodajnega mesta.

Nadzor nad sledljivostjo živil, ki jih lahko kupimo na prodajnih policah v Sloveniji, izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Med ostalim preverja tudi izpolnjevanje zahtev glede zagotavljanja sledljivosti oziroma porekla živil živalskega izvora. Postopki uradnega nadzora za mesne izdelke se pričnejo že pri živih živalih in se nadaljujejo skozi celotno verigo predelave in distribucije – vse do prodajnih polic, pri izdelkih neživalskega/rastlinskega izvora pa pri pridelovalcu na kmetiji in skozi celotno verigo predelave in distribucije – vse do prodajnih polic.

Slovenija pripravlja novo označbo

Izbrana kakovost

Poleg obstoječih označb porekla v Sloveniji smo dobili še nov znak »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki ga bomo na slovenskih proizvodih lahko našli že v prihodnjem letu. Shema »Izbrana kakovost« bo potrošniku zagotavljala, da izdelek dosega posebne kakovostne parametre ali posebne načine pridelave ali predelave. Ime Slovenija v znaku bo potrošniku zagotavljal, da je proizvod pridelan in predelan v Sloveniji. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že pripravilo Pravilnik o postopku priznanja označbe »izbrana kakovost«, kjer bodo predpisani kakovostni parametri oziroma posebne lastnosti, ki se nanašajo na pridelavo ali predelavo proizvodov..


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem