Kako prepoznamo lokalno?

Ugotovili smo že, da je domače, lokalno poreklo zagotavlja marsikatero prednost, kot so minimalne transportne poti, enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi ter trajnostno in človeku ter okolju prijaznejše kmetovanje.

Dejstvo je, da je lokalno pridelana hrana bolj kakovostna iz več razlogov, vendar moramo takšno hrano tudi prepoznati. Da bomo lahko resnično izbrali hrano, ki ji zaupamo, je dobro vedeti, kako so ta živila označena.

Vedno je dobro preveriti deklaracijo s podatki, povezanimi z državo izvora in krajem porekla. Država izvora, ki je navedena na etiketi, pomeni le proizvajalca, ki je živilo proizvedel in ki je odgovoren za posredovanje vseh informacij o živilu potrošniku, ne glede na to, od kod izvirajo surovine, ki so sestavni del živila. Zato je pomembno, da smo pozorni prevsem na kraj porekla, ki pa je vezan na dejansko poreklo/izvor surovine/kmetijskega pridelka. Pri nekaterih živilih je navedba kraja porekla (poleg države izvora) obvezen podatek (na primer pri sadju in zelenjavi, medu, oljčnem olju, vinu …). Pri živilih, kjer to ni predpisano, lahko proizvajalci kraj porekla navedejo prostovoljno.

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

V Sloveniji imamo štiri sheme kakovosti, ki omogočajo zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Zaščita kmetijskega pridelka ali živila pomeni, da so zaščiteni tako ime določenega kmetijskega pridelka ali živila kot tudi način proizvodnje in receptura. Če je proizvod certificiran, ima na embalaži zaščitni znak ali/in znak EU. Več o teh označbah si lahko preberete v priloženi brošuri. Tako boste izvedeli, katere označbe obstajajo in kaj označujejo. Seznam vseh živil registriranih si lahko ogledate na portalu DOOR.

oznaba_porekla     geografska_oznaba  tradicionalna_kakovost   Označba višja kakovost

 

Sledljivost živil

V povezavi z navedbo porekla živil in tudi splošno je pomembna sledljivost oziroma poreklo živil. Tako se na primer sledljivost sadja in zelenjave preverja na podlagi dokumentacije, ki spremlja blago in s tem hkrati tudi poreklo blaga, ki je obvezen element označb. Poleg porekla mora biti naveden tudi podatek o razredu, sorti in komercialnem tipu, če to zahteva poseben tržni standard. Sledljivost omenjenih informacij mora biti zagotovljena za vse vrste živil, tako predpakiranih kot tudi nepredpakiranih, skozi celotno distribucijsko verigo do maloprodajnega mesta.

Nadzor nad sledljivostjo živil, ki jih lahko kupimo na prodajnih policah v Sloveniji, izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Med ostalim preverja tudi izpolnjevanje zahtev glede zagotavljanja sledljivosti oziroma porekla živil živalskega izvora. Postopki uradnega nadzora za mesne izdelke se pričnejo že pri živih živalih in se nadaljujejo skozi celotno verigo predelave in distribucije – vse do prodajnih polic, pri izdelkih neživalskega/rastlinskega izvora pa pri pridelovalcu na kmetiji in skozi celotno verigo predelave in distribucije – vse do prodajnih polic.

Slovenija pripravlja novo označbo

Izbrana kakovost

Poleg obstoječih označb porekla v Sloveniji smo dobili še nov znak »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki ga bomo na slovenskih proizvodih lahko našli že v prihodnjem letu. Shema »Izbrana kakovost« bo potrošniku zagotavljala, da izdelek dosega posebne kakovostne parametre ali posebne načine pridelave ali predelave. Ime Slovenija v znaku bo potrošniku zagotavljal, da je proizvod pridelan in predelan v Sloveniji. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že pripravilo Pravilnik o postopku priznanja označbe »izbrana kakovost«, kjer bodo predpisani kakovostni parametri oziroma posebne lastnosti, ki se nanašajo na pridelavo ali predelavo proizvodov..


Sorodni članki

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...

Pri špargljih se pozna vsaka ura

Te dni so proti soncu pognali prvi šparglji. Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo, smo povprašali kako je s slovenskimi pridelki. Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. Zakaj raje…

Več...

»Opažam, da vedno pogosteje kupim živilo slovenskega porekla«

Po dobrem letu in pol izvajanja promocijske kampanje »Naša super hrana« že lahko ugotavljamo pozitivne učinke skupne promocije lokalno pridelane in predelane hrane. Kampanja je povečala ozaveščenost potrošnikov o pomenu hrane iz bližine, večja je prepoznavnost izdelkov in tudi označbe…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem