Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Ekološko kmetijstvo je velika priložnost za mnoge slovenske kmetije

INTERVJU – ZVONKO PUKŠIČ, ekološki kmet in predelovalec, Moja bio dežela.

Ste ekološki kmet in predelovalec. Ste pred tem že pridelovali na konvencionalni način, ali ste takoj začeli z ekološko pridelavo?

Z delom na kmetiji svojih staršev sem začel takoj po končani srednji kmetijski šoli. Takrat, pred skoraj štiridesetimi leti, nas v šoli niso učili o ekološkem kmetijstvu, zato sem po končani šoli na domači kmetiji delal tako, kot so me učili. Šele pozneje sem spoznal, da to ni najbolje niti za naravo niti za naše kupce in kmetijo preusmeril v ekološko.

Z eno od nadzornih organizacij smo podpisali pogodbo in se vključili v sistem rednega nadzora in certificiranja. Ker pridelujemo popolnoma ekološko, v skladu s smernicami ekološke pridelave, brez uporabe kemičnih pesticidov, umetnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov, vsako leto znova pridobimo certifikat za ekološko kmetovanje.  Zato smemo svoje izdelke označevati tudi z evropskim znakom za ekološko pridelavo.

Ali je vaša kmetija v celoti samooskrbna z živili ali se dopolnjujete z drugimi ekološkimi kmetijami?

Čisto vseh živil, ki jih potrebujemo v našem gospodinjstvu, ne pridelamo sami. Česar nimamo, dokupimo na bližnjih ekoloških kmetijah ali v trgovinah. Tudi trgovski centri so zdaj vse bolje založeni s slovenskimi ekološkimi živili, saj je povpraševanje po slednjih vedno večje.

Zvonko Pukšič
Zvonko Pukšič

Kaj vas je prepričalo, da ste se odločili za ekološko pridelavo in predelavo?

Ko sem spoznal, da so ekološko pridelana živila res zdrava, smo se brez pomislekov lotili preusmeritve kmetije v ekološko. Vest mi je narekovala, da moram pridelovati na način, ki je v skladu z naravo, hkrati pa tudi kupcem zagotavlja zdravo hrano.

Seveda mi je veliko pomenilo dejstvo, da s to odločitvijo obenem skrbimo za ohranjanje rodovitnosti naše zemlje in ne onesnažujemo več potoka ter podtalnice v naši dolini.

Tudi ves postopek vlaganja ozimnice poteka na ekološki način. Kaj natanko to pomeni? Kaj morate kot kmet in predelovalec upoštevati, katera pravila predelave vas zavezujejo, kontrole itd.?

Pri predelavi ekoloških pridelkov veljajo enako stroga pravila kot pri pridelavi. Zato pri predelavi naše zelenjave uporabljamo samo ekološko pridelane začimbe in dodatke. Tudi sladkor in kis morata biti iz ekološke pridelave. Pravzaprav so pravila zelo preprosta. Uporabimo lahko vse, kar je ekološko pridelano in vzeto v naravi in ne smemo uporabljati ničesar, kar je sintetično ustvarjeno v laboratoriju. Torej ne uporabljamo nobenih umetnih arom, ojačevalcev okusa ali podobnih dodatkov.

Predelava na ekoloških kmetijah je pod dodatnim nadzorom posebej za to usposobljenih nadzornikov. Zelo skrbno je treba voditi vse evidence o količinah predelanih izdelkov, o dokupih dodatkov in sestavin.

Kako pa je s potrošniki vaših izdelkov? Ali število slednjih skozi leta pada ali narašča? Kaj je glavni razlog, da kupci nakupujejo na vaši kmetiji? Kako jih nagovarjate k nakupu vaših izdelkov oz. s čim jih prepričate, da je ekološka hrana prava izbira?

Število kupcev ekoloških živil iz leta v leto narašča. Vedno več ljudi zdravje kot vrednoto uvršča najvišje na lestvici svojih prioritet. Ker pa na zdravje vpliva tudi kakovost živil, ki jih kot kupci izbiramo, vedno več ljudi posega po zdravih, ekološko pridelanih izdelkih. Enako je tudi na naši kmetiji.

Svoje kupce nagovarjamo tako, da jim povemo resnico o hrani. Resnico o ekološki pridelavi. Povemo jim, katere vrednote so pomembne nam, ki živimo in delamo na ekološki kmetiji. Vsi, ki so sprejeli odgovornost za svoje zdravje, se čutijo nagovorjeni, nam zaupajo in postanejo naši kupci. 

Dokončno pa jih prepričajo naši izdelki. Posebej okus, ki je pristen in naraven. Najprej zato, ker je zelenjava pridelana popolnoma ekološko. Potem zato, ker je vložena prav takoj  po obiranju. In nazadnje še zato, ker izbiramo res najboljše ekološko pridelane začimbe in dodatke.

Kateri so, po vašem mnenju, najpogostejši predsodki potrošnikov, ko govorimo o ekoloških izdelkih? Menite, da potrošniki zaupajo certificirani ekološki hrani?

Seveda vsi potrošniki ne zaupajo ekološki pridelavi. Nekateri ne verjamejo, da je danes, ob precej onesnaženem okolju, sploh mogoče pridelati zdravo hrano. Vzrok za njihovo nezaupanje je v pomanjkanju informacij. Ko spoznajo, da je do ekološkega certifikata potrebna res dolga pot ter da smo pridelovalci in predelovalci tudi v nenehnem sistemu preverjanja, začnejo zaupati označenim izdelkom.

Tisti potrošniki, ki so že sprejeli odgovornost za svoje zdravje in življenje, se izobražujejo o različnih načinih pridelave hrane. Vedo, kaj pomeni ekološka pridelava, poznajo pomen zdrave hrane in tudi razumejo vrednost tako pridelanih živil. Obenem pa se zavedajo, da z nakupom ekoloških živil vplivajo tudi na varovanje okolja. Zato so tudi pripravljeni plačati nekoliko višjo ceno, saj vedo, da gre za investicijo v lastno zdravje in v okolje za prihodnje rodove. Kot kupci popolnoma zaupajo certificirani ekološki hrani.

Kako vidite prihodnost ekološkega kmetijstva v Sloveniji?

Ekološko kmetijstvo je velika priložnost za mnoge slovenske kmetije. Trenutno je v Sloveniji še premalo ekoloških kmetij. Posledično tudi ekoloških živil, zato jih trgovci uvažajo iz drugih držav.  Iskreno upam in verjamem, da se bo za preusmeritev v ekološko pridelavo v naslednjih letih odločilo vedno več kmetij.

Zelo vzpodbudno je dejstvo, da imamo že skoraj 15 let na Univerzi Maribor, Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede študijski program Ekološko kmetijstvo. Tako vzgajamo vedno več agronomov in drugih strokovnjakov, ki verjamejo v ekološko pridelavo in bodo kot mladi svetovalci znali pomagati kmetom do pravilne poslovne odločitve – za preusmeritev v ekološko pridelavo.

Kakšen je vaš nasvet za potrošnike, še posebej tiste, ki živimo v mestih, kako se lahko najlaže in najhitreje oskrbimo z ekološko hrano?

Najprej predlagam zavedanje resnice, da se je za lastno zdravje vredno potruditi. Poiščite bližnje ekološke kmetije in začnite kupovati pri njih. Prvi korak je lahko obisk ljubljanske ekološke tržnice v soboto dopoldne. Bolj oddaljeni ekološki kmetje na tržnico ne hodijo, vendar nekateri dostavijo na dom izdelke, ki jih naročite. Spet drugi ekološki kmetje ponujajo možnost sodelovanja skozi tedenski nakup košaric zelenjave in drugih izdelkov. V Moji bio deželi si lahko že spomladi naročite svojo ekološko ozimnico, ki vam jo jeseni dostavimo na vaš dom.

Potem so na voljo še trgovine. V večini slovenskih večjih mest je vsaj ena ekološka trgovina. Posebne oddelke z ekološkimi izdelki pa najdete tudi v večjih trgovskih verigah.

Če sprejmete trdno odločitev, da boste zase in za svoje najdražje izbirali res zdravo hrano, boste zagotovo našli tudi način, kako najlažje in najhitreje priti do ekoloških živil. Je pa res, da bo mogoče v začetku potrebno malo več vztrajnosti.


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem