Domača delovna sila nujna v kmetijstvu | COVID 19 | Postanimo samooskrbni

Domača delovna sila nujna v kmetijstvu

Sezona kmetovanja in del na polju je v polnem zagonu. Začenja se intenzivno delo na polju, zaradi česar kmetje in kmetijska podjetja potrebujejo dodatno pomoč pri kmetijskih opravilih, za kar so kmetom običajno na pomoč priskočili delavci iz tujine. Zaradi epidemije, varovanja javnega zdravja in varnostnih ukrepov, ki so namenjeni zaščiti prebivalcev Slovenije, bo letošnjo delovno silo potrebno nadomestiti z domačo močjo.

Kontaktna točka in seznam ponudnikov sezonskih del v kmetijstvu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priskočilo na pomoč kmetijskemu sektorju tako, da preko svoje kontaktne točke usklajujejo potrebe kmetovalcev po delovni sili in nudi vsem, ki so pripravljeni delati, ustrezne informacije. Vsi zainteresirani lahko posredujejo vprašanja na elektronski naslov cz.mkgp@gov.si. Ministrstvo je vzpostavilo tudi seznam vseh povpraševalcev po sezonski delovni sili, ki ga bo tudi sproti posodabljalo.

Različna sezonska dela

Največ potreb po sezonskem delu je trenutno na hmeljiščih in na nasadih jagod. To opravilo, ki ga je potrebno opraviti v optimalnih rokih, zahteva največ ročne delovne sile. Potreba po sezonski delovni sili pa je tudi v sadjarstvu, vinogradništvu, pridelavi zelenjave in pobiranju špargljev.

Poziv k sodelovanju

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je v minulih dneh pozvale vse državljane, da kmetom priskočijo na pomoč. V sezonsko delo na kmetijah se lahko vključijo študentje, brezposelni, delavci na čakanju, mlajši upokojenci, zaposleni, vsi, ki so zdravi in ki lahko delajo.

Priložnost za lepo izkušnjo

Morda bo kdo prvič začutil, kako je delati v kmetijstvu, morda je to priložnost, da kot narod utrjujemo vez do naše, slovenske zemlje. Delo sezonske delovne sile v kmetijstvu se bo organiziralo tako, da bodo ljudje pred okužbo varni.

Interes in potrebe po vsej Sloveniji

V prvih štirih dneh smo na našo kontaktno dežurno službo prejeli preko 300 ponudb ljudi, ki so pripravljeni svoj čas in svojo voljo ponuditi za delo na poljih. Tako nas na klicni center kličejo brezposelni, študentje, cele družine, ljudje na čakanju, upokojenci, tujci, samozaposleni v različnih sektorjih, tudi zaposleni, ki bi želeli samo pomagati. Interes prihaja iz vseh koncev Slovenije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vsem zainteresiranim, ki pokličejo in bi želeli pomagati, nudi ustrezne informacije. Prav tako delodajalcem omogoča, da svoje potrebe po delavcih predstavijo širši zainteresirani javnosti.

Ministrstvo tako opravlja vlogo zgolj informatorja, vsa razmerja med delodajalci in delavci so stvar njunega medosebnega odnosa.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v tem času s svojim delom pripravljeni pomagati slovenskim kmetom in kmetijskih podjetjem.


Sorodni članki

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Vpliv epidemije na prehranjevalne navade v drugem valu manjši

Ob drugem valu epidemije covid-19 je bil po podatkih Inštituta za nutricionistiko vpliv na prehranjevalne navade in nakupe živil manjši od tistega v prvem valu. Decembra lani so sicer Slovenci še vedno v trgovino zavili manjkrat kot pred epidemijo, se…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...

Priročnik o pomenu prehrane v času epidemije

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19. Prehrana je eden od dejavnikov, ki bistveno vpliva na naše celostno zdravje in dobro počutje. V tem času je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem