Dobrote ekoloških kmetij privlačijo turiste

Zgodba o razvoju Robidišča in najbolj zahodnih ekoloških kmetij v Sloveniji

Kaj iščejo sodobni popotniki? Že nekaj časa ne več zgolj ‘največ za vplačani denar’, ponudbe vse vključeno ali le najbolj obiskane znamenitosti v državi. Danes sodobnega potnika prepričajo le iskrena lokalna zgodba, prijazni ljudje, narava v svoji naravni podobi in kot pika na i hrana, ki kakovostno nahrani in ki še ima okus. O tem smo povprašali gostitelje iz ekološke kmetije in hkrati turistične, v vasi Robidišče, na skrajni zahodni točki Slovenije.

Šik je, če gospodar nakupuje na svojem vrtu ali pri sosedu ter pripravlja hrano sam

V Sloveniji nimamo kilometrov dolgih peščenih in belih plaž, nimamo zlatih velecerkva in templjev, imamo pa nekaj še boljšega: veliko narave, gozdove, čisto vodo, svež zrak in veliko pridnih ljudi, ki pridelujejo odlično domačo hrano sami ali jo nakupijo lokalno, ‘pri sosedu’ ter jo skuhajo na domačem ognjišču. Za sodobne turiste neprecenljiva kombinacija!

Eden takih primerov je Robidišče, vas na najbolj zahodni točki Slovenije, ki je bila dolgo malo pozabljena, a ostala prvinska in zato posebna. Poleg miru sta glavna razloga za obisk celovita ponudba in seveda res dobra, lokalna hrana.  

Slika: Lokalne dobrote s Turistične kmetije Škvor. Foto: Staša Škvor, domačija Škvor.

Tu, na slovenskem ‘divjem zahodu’ ni mesta za podjetja in ljudi brez duše

Tu je prostor za ljudi, ki so skromni, a dihajo s polnimi pljuči in imajo na široko odprto srce. Domačini  območje, ki je geografsko vedno bolj gravitiralo na zamejsko Beneško Slovenijo kot na Posočje, imenujejo Breginjski kot. Mikro vasica Robidišče leži na desnem bregu Nadiže, na nadmorski višini 650 m leži na široki terasi, ki jo s treh strani obdaja Italija. Kraj se po starem bojda imenuje R:bišče (to so v lokalnem narečju majhni hribčki, robčki). V njej vas pozdravi edinstvena značilnost beneško-slovenskega tipa hiš: stavbni nizi, grajeni iz klesanih blokov, ki so na zunanji strani povezani z zidanimi stopnišči in lesenimi zunanjimi hodniki – ganki.  

Slika: Stara hiša v Robidišču. Foto: Fabio Ferrari, arhiv Turizem Dolina Soče.

Dober glas seže v deveto vas – drži!

Pred stotimi leti je tu živelo dobrih 220 ljudi. V času osamosvajanja Slovenije jih je bilo le še 17, danes pa tu pozimi živi le devet ljudi. In prav ti so uspeli ponesti glas o Robidišču v svet – da ta v podobi turistov in obiskovalcev prihaja zdaj sem, radoveden in željan oddiha, okusne domače hrane in priklica dobrih starih časov.

Slika: TK Robidišče – domača hrana izpod rok gostiteljev. Foto: Arhiv Turizem Dolina Soče.

Ekološka kmetija in dobrote domače kuhinje s fantastično lepim razgledom

Pogled v naravo tod je neverjeten. Prostran, prelep, poln svežine. Navda z mirom.  Medtem ko se boste pripravljali na slasten obed lokalnih dobrot pri lokalnih gostiteljih, se lahko sprehodite tudi med kamnitimi hišami, starimi tudi več kot tristo let, kjer so domačini lično izobesili stare fotografije in ponudili nekakšen muzej na prostem, še več tovrstnih fotografij in predmetov se nahaja v galeriji, ki jo je za obiskovalce v starem hlevu uredila domačija Škvor.

A vrhunec bivanja tu bo okušanje domačega jogurta, sira drobnice, ki se tudi pase tu, obeljene polente, štrukljev, domačega golaža, njokov, jagenjčka … Vse je pridelano, zoreno, rastoče ali vzrejeno natanko tu.
Za tiste, ki želijo nekaj bogatih okusov odnesti s seboj, na domačiji Škvor ponujajo velik zelenjavni vrt. Poleti jih obišče veliko gostov iz bližnjih kampov, da si naberejo kar najbolj svežih zelišč in solat.

Slika levo: Zorenje sira na TK Robidišče. Foto: Arhiv Turizem Dolina Soče.

Dobri stari časi so posebnost lokalne kulinarike in zato magnet za turiste

Pretekli časi so zgodba, ki jo današnji obiskovalci, siti umetnih sestavin, hrane in vsega puhlega, kar polnijo visoki marketinški budgeti, izredno cenijo. Turizem je vedno bolj povezan s hrano, ki je značilna za določeno regijo. Ljudje prihajajo na obisk zaradi lokalne, ne pa uvožene hrane! 

Pred 18 leti sta to zaznala tudi partnerja Staša Mesec in Simon Škvor, ki sta prevzela in obnovila domačijo Simonovega deda, hlev pa preuredila v počitniški hiški s savno in galerijo. Povezala sta star in moderen način življenja tu, v Benečiji. Namestitve nudijo tudi večjim skupinam, saj se povezujejo v razpršeni hotel, pri tem pa odlično sodelujejo tako s ponudniki v vasi kot v širši okolici, saj se zavedajo, da le povezovanje prinaša celovito zgodbo. Danes pravita: »Veseli smo, da je v vas prišel nov investitor, ki razmišlja podobno kot mi. Skupaj snujemo načrte, kako na eni strani ponuditi zanimiv produkt, ki bo slonel na trajnostni mobilnosti (pohodništvo in kolesarjenje), hkrati pa se na drugi strani zavedamo omejitev. Nišnost, butičnost sta formuli za uspeh.«  

Gostje so navdušeni nad naravo, pristnim gostoljubjem, zelenjavo z domačega vrta in drobnico, ki se pase po lokalnih travnikih. Njihovi gostje so pohodniki, kolesarji, predvsem pa družine, ki si želijo za trenutek stran od ponorelega sveta. Tudi njuni družini Robidišče pomeni pobeg iz mestnega tempa življenja. »Opažam, da je prva stvar, ki jo naredimo otroci, jaz in tudi vedno več gostov – sezujemo se. Če je toplo, naše noge ne vidijo čevljev!« se pošali Staša.

Slika: Na domačiji Škvor si lahko gostje na vrtu sami naberejo zelenjavo in zelišča. Foto: Staša Škvor, domačija Škvor.

O pomenu lokalnih posebnosti v hrani za turizem – iz prve roke

Pogovarjali smo se tudi z Igorjem Cencičem, ki živi in dela tu na Robidišču in ima ekološko pridelavo že od leta 2000. »Za kmetovanje sem se odločil pred dvajsetimi leti, v želji po spremembi življenja in delno po svoji mladostniški želji živeti na kmetiji«, pravi. Njegova kmetija ima tudi ekološki certifikat. Igor meni, da je turizem resnično zelo povezan s kulinariko, saj dobršen del turistov išče prav to: »V naših koncih (zgornje Posočje) je poudarek na mlečnih izdelkih (sirih), saj tradicija pridelave le-teh sega daleč nazaj v zgodovino. Značilne jedi so frika (čebula, krompir in sir – popečeno), skuta s krompirjem, pečeno jagnje, razni štruklji (krafi) … Veste, po mojem mnenju je pomen lokalnih posebnosti (hrana in tudi drugo) izredno velik. V njem se kažejo naša identiteta, tradicija in zapuščina naših prednikov. Prav to nas loči od drugih narodov in to današnje turiste tudi zanima!«

Slika: Ena največjih specialitet v regiji so buški krafi – preberite si recept za pripravo. Foto: Uroš Zagožen, Arhiv Turizem Dolina Soče.

»Za dosego vseh zadanih ciljev na tako oddaljeni in prostrani kmetiji je potrebno veliko dela, vlaganj in priprav v pogoje dela. Brez ljubezni ne bi šlo! Težko povem, kateri del delovanja me najbolj izpolnjuje. Dejstvo je, da je kmetija navezava vsega, reje živali, pridobivanja mleka, mesa, predelave v končne proizvode in še ponudbe gostom,« je dodal sogovornik, Igor Cencič.

Slika: Ekološko-turistična kmetija, Robidišče. Foto: Igor Cenčič.

Ena regija, ena zgodba, večji obisk

V veliko pomoč pri razvoju regije so odlično povezane posoške občine (Kobarid, Bovec in Tolmin), ki so združile moči pod skupnim imenom Turizem Dolina Soče in nudijo celovito turistično ponudbo.

Slika: Kolesarjenje v Posočju je zelo priljubljeno. Foto: I feel Slovenia, STO.

 »Obiskovalci vedno bolj sprašujejo za lokalno, avtentično, tj. domačo hrano. S povpraševanjem se namreč veča tudi ponudba lokalne hrane. Z veseljem jim predstavimo turistične kmetije in gostilne v regiji, ki se trudijo za ponudbo sveže, sezonske in lokalne hrane,« je dejala Anja Skočič in dodala: »zaradi vse večjega povpraševanja se morajo obiskovalci vse večkrat tudi že najaviti.«

Še vedno drži, domačno je najbolj privlačno!

Pripravite Buške krafe (bovške krape ali krapce) tudi doma. 

Bovški krafi so krapci z nadevom iz suhih hrušk – tepk. So najbolj prepoznavna sladica na območju Bovškega. To tradicionalno jed pripravljajo v Posočju ob prazničnih priložnostih. Nekdaj so bili značilna jed na božični večer, pred odhodom k polnočnici. In četudi so razdalje med Kobaridom, Bovcem in drugimi kraji tod razmeroma kratke, so se v teh krajih ohranili povsem lokalni načini priprave štrukljev. Gastronomska ponudba doline Soče je prav zato še bolj posebna.

Vir: Kmetija Robidišče, Domačija Škvor/Robidišče, TIC Kobarid, www.breginjski-kot.com, knjižica receptov Jedi Zgornjega Posočja.

Buški krafi
Foto: Aleš Fon, Arhiv Turizem Dolina Soče.

Bovški krafi – recept

Za naše bralce, ki jih zanima izlet v Breginjski kot

Robidišče zelo lepa izletniška točka, ki jo obiskovalci lahko združijo z kopanjem v Nadiži ali kakšnim pohodom na sosednje hribe. V poletnih mesecih je dostop lažji, saj obiskovalci lahko uporabijo HOP On HOP Off avtobus, ki povezuje vse vasi v občini Kobarid, tudi Robidišče, letošnja novost pa je tudi povezava z Benečijo. S tem naredijo nekaj dobrega tudi za kraj, ki ga obiščejo brez svojega jeklenega konjička.

Slika: Breginjski muzej Foto: Janko Humar, Arhiv Turizem Dolina Soče.

Sorodni članki

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje.…

Več...

Ustanovljen je Svet za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani

Gre za strokovno posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec. Svet je bil ustanovljen z namenom, da pri strateških vsebinah trajnostnega razvoja kmetijstva, gozdarstva in prehrane podaja mnenja, predloge in pobude. Sestavlja ga 26 članov.Pri tem…

Več...

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.  Že leta 1976 je Organizacija združenih narodov za svetovni dan hrane razglasila 16. oktober. Glavni namen je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom,…

Več...

Jesen je čas za gobe

Medtem ko marsikomu jesensko deževje predstavlja veliko nevšečnosti, si gobarji manejo roke. Seveda, kaj pa je lahko lepšega kot sprehod po svežem zraku, ki ga združimo s polno pleteno košarico kulinaričnih specialitet za naše gurmanske užitke. Gobe lahko pripravimo na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem