Bovški krafi – recept

Bovški krafi – recept 10.7.2018

Sestavine:

Testo:

  • 750 g moke
  • 7,5 dl vrele vode
  • 60 g olja
  • 30 g soli

Nadev:

  • 350 g suhih hrušk tepk (kloc)
  • 50 g piškotnih drobtin
  • 200 g jabolčne čežane
  • 50 g v rumu namočenih rozin
  • 50 g sladkorja
  • pol vrečke vanilinega sladkorja
  • limonino lupinico (eko limone)
  • po želji lahko nadevu dodamo 50g na masti prepražene čebule

Priprava:

Testo:

Moko poparimo z osoljeno vrelo vodo in dodamo olje. Zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo, na sredino položimo nadev in po polovici prepognemo. Oblikujemo za bovške krafe značilno obliko (kot na sliki) in s prsti ali vilicami oblikujemo robove po obodu (petelinji greben).

Nadev:

Koce (narečno: klw’ce) kuhamo v vodi, da se zmečkajo. Nato jih zmeljemo ali pretlačimo skozi cedilo. V loncu raztopimo malo masla, dodamo zmlete hruške, jabolčno čežano, piškotne drobtine, rozine, sladkor in limonino lupinico. Za zgostitev ‘bulje’ ali nadeva se dodajajo tudi koruzna moka, popražena čebula za sladkast okus, mlete ‘bure’ (orehe) in ‘cvejbe’ (rozine).

Kuhanje:

Krafe nato skuhamo v vreli slani vodi. Kuhani so, ko priplavajo na vrh. Vzamemo jih iz vode in takoj postrežemo. Pred serviranjem jih prelijemo z vročim maslom, ki mu lahko dodamo tudi drobtine, in narahlo potresemo s sladkorjem.

Recepti so po regiji tudi različni; nekateri moko poparijo, drugi jo samo zamešajo z vodo, spet tretji delajo kvašeno ali celo krompirjevo testo. Vsem receptom pa so skupne kloce v nadevu, ki so, ravno tako kot sama beseda, unikatne v slovenskem prostoru.

Recept:  Vir: Občina Kobarid, 2013

 

Bovški krafi – recept
5 (100%) št. ocen: 3


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem