Bovški krafi – recept

Bovški krafi – recept 10.7.2018

Sestavine:

Testo:

  • 750 g moke
  • 7,5 dl vrele vode
  • 60 g olja
  • 30 g soli

Nadev:

  • 350 g suhih hrušk tepk (kloc)
  • 50 g piškotnih drobtin
  • 200 g jabolčne čežane
  • 50 g v rumu namočenih rozin
  • 50 g sladkorja
  • pol vrečke vanilinega sladkorja
  • limonino lupinico (eko limone)
  • po želji lahko nadevu dodamo 50g na masti prepražene čebule

Priprava:

Testo:

Moko poparimo z osoljeno vrelo vodo in dodamo olje. Zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo, na sredino položimo nadev in po polovici prepognemo. Oblikujemo za bovške krafe značilno obliko (kot na sliki) in s prsti ali vilicami oblikujemo robove po obodu (petelinji greben).

Nadev:

Koce (narečno: klw’ce) kuhamo v vodi, da se zmečkajo. Nato jih zmeljemo ali pretlačimo skozi cedilo. V loncu raztopimo malo masla, dodamo zmlete hruške, jabolčno čežano, piškotne drobtine, rozine, sladkor in limonino lupinico. Za zgostitev ‘bulje’ ali nadeva se dodajajo tudi koruzna moka, popražena čebula za sladkast okus, mlete ‘bure’ (orehe) in ‘cvejbe’ (rozine).

Kuhanje:

Krafe nato skuhamo v vreli slani vodi. Kuhani so, ko priplavajo na vrh. Vzamemo jih iz vode in takoj postrežemo. Pred serviranjem jih prelijemo z vročim maslom, ki mu lahko dodamo tudi drobtine, in narahlo potresemo s sladkorjem.

Recepti so po regiji tudi različni; nekateri moko poparijo, drugi jo samo zamešajo z vodo, spet tretji delajo kvašeno ali celo krompirjevo testo. Vsem receptom pa so skupne kloce v nadevu, ki so, ravno tako kot sama beseda, unikatne v slovenskem prostoru.

Recept:  Vir: Občina Kobarid, 2013

 

Bovški krafi – recept
5 (100%) št. ocen: 3


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem