Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Bovški krafi – recept

Buški krafi 10.7.2018

Sestavine:

Testo:

  • 750 g moke
  • 7,5 dl vrele vode
  • 60 g olja
  • 30 g soli

Nadev:

  • 350 g suhih hrušk tepk (kloc)
  • 50 g piškotnih drobtin
  • 200 g jabolčne čežane
  • 50 g v rumu namočenih rozin
  • 50 g sladkorja
  • pol vrečke vaniljevega sladkorja
  • limonino lupinico (eko limone)
  • po želji lahko nadevu dodamo 50g na masti prepražene čebule

Priprava:

Testo:

Moko poparimo z osoljeno vrelo vodo in dodamo olje. Zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo, na sredino položimo nadev in po polovici prepognemo. Oblikujemo za bovške krafe značilno obliko (kot na sliki) in s prsti ali vilicami oblikujemo robove po obodu (petelinji greben).

Nadev:

Koce (narečno: klw’ce) kuhamo v vodi, da se zmečkajo. Nato jih zmeljemo ali pretlačimo skozi cedilo. V loncu raztopimo malo masla, dodamo zmlete hruške, jabolčno čežano, piškotne drobtine, rozine, sladkor in limonino lupinico. Za zgostitev ‘bulje’ ali nadeva se dodajajo tudi koruzna moka, popražena čebula za sladkast okus, mlete ‘bure’ (orehe) in ‘cvejbe’ (rozine).

Kuhanje:

Krafe nato skuhamo v vreli slani vodi. Kuhani so, ko priplavajo na vrh. Vzamemo jih iz vode in takoj postrežemo. Pred serviranjem jih prelijemo z vročim maslom, ki mu lahko dodamo tudi drobtine, in narahlo potresemo s sladkorjem.

Recepti so po regiji tudi različni; nekateri moko poparijo, drugi jo samo zamešajo z vodo, spet tretji delajo kvašeno ali celo krompirjevo testo. Vsem receptom pa so skupne kloce v nadevu, ki so, ravno tako kot sama beseda, unikatne v slovenskem prostoru.

Recept:  Vir: Občina Kobarid, 2013

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem