Dišalo je po Dolenjski | Otroci | Zgodbe o naši super hrani

Dišalo je po Dolenjski

V petek, 7.3.2014 so se v centru biotehnike in turizma Grm, kjer tudi sicer vzgajajo gostinski podmladek, pomerili v kuharskih veščinah osnovnošolci Novega mesta. Sodelovalo je 8 skupin, ki so pripravile izjemen izbor tipičnih lokalnih jedi iz časa naših prednikov.

Ker vsaka skupina pripravi 3 jedi: enolončnico, močnato jed in prigrizek, je dišalo po čebuli, ocvirkih, zelenjavni juhi ali fižolovi enolončnici. Dišalo je po Dolenjski! Lahko bi rekli, da so imeli »štruklijado«, saj so se na mizi zvrstili dolenjski z drobtinami, taki s špehom in jajcem, ajdovi, orehovi ali krompirjevi štruklji, obdani z ocvirki ali podobno okusno zabelo. Obe vrsti zelenjavnih enolončnic, ki jih v teh krajih poimenujejo »pristava« ali »šara«, sta bili slastni.

Vsem opazovalcem je ostala v spominu izjemna disciplina v kuhinji, znanje o jedeh in običajih, čistoča ter natančnost in izjemna vnema otrok. Za to je gotovo potrebno čestitati mentorjem, ki so jih na dogodek pripravili in motivirali.

Strokovno žirijo so sestavljali: ga. Ivica Knez, etnologinja iz Dolenjskega muzeja, g. Drago Košak iz Zavoda za turizem Novo mesto, ga. Mateja Železnik, profesorica na srednji gostinski šoli, in g. Franc Potočar, vodja centra Grm. Čeprav je vsak na tekmovanje in otrokom pod prste gledal iz svojega zornega kota, so jih otroci navdušili, jedi pa očarale.

Tekmovale so skupine: Cmočki, Vesele kolerabice, Krompirčkovi, Dolenjski štrukeljčki, Krkice, Dolenjske kuharice iz OŠ Drska in Štruklčki ter Zvite kuhalnice iz OŠ Grm.

V polfinalu bomo navijali za:

  • Vesele kolerabice s pristavo, špehovko z jajcem in orehovo-špehovimi zvitki;
  • Štruklčke s šaro iz peči, krompirjevim štrukljem in malico z želodcem;
  • Zvite kuhalnice z v krop krompirjem, ajdovimi žganci z repo in ocvirki ter klobaso z žajnofom.

Spremljali bomo tudi prihajajoča tekmovanja, ki se bodo zvrstila v okviru projekta Kuhna pa to. Ne zamudite.


Sorodni članki

»Cooking Kids Project« - brošura

Brošura - »Cooking Kids Project«

Več...

Prehrana otrok ob začetku šolskega leta

Še preden prvič prestopijo prag vzgojnih in izobraževalnih institucij, se starši že sprašujemo, kakšna naj bo prehrana otrok. Pomembno je, da otrokom ponudimo sezonske raznovrstne okuse, ki jih lahko sestavljamo celo po barvah in tako hkrati tudi spodbujamo zanimanje za…

Več...

Pomembno je, kaj dobijo na krožnik

Zdrava konkurenca v tržnih pogojih prinaša tudi ponudbo iz tujine. Ponudniki pa ne sledijo vedno standardom, ki veljajo v našem prostoru. Hkrati masovna proizvodnja, ki se večinoma odvija na drugi strani naše meje, znižuje ceno vsem proizvodom. S tem se…

Več...

Povsod je lepo, doma je najlepše - tudi zajtrkovati

Že slovenski pregovor »Po jutru se dan pozna« nakazuje pomen zgodnjih jutranjih ur za delovno uspešnost dneva. Starši, vzgojitelji in mentorji smo tisti, ki v naših otrocih prebujamo navade in odnos do stvari ter življenja. Če je vaše oko našlo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem