Prehrana otrok ob začetku šolskega leta | Otroci | Zdrava in uravnotežena prehrana

Prehrana otrok ob začetku šolskega leta

Še preden prvič prestopijo prag vzgojnih in izobraževalnih institucij, se starši že sprašujemo, kakšna naj bo prehrana otrok. Pomembno je, da otrokom ponudimo sezonske raznovrstne okuse, ki jih lahko sestavljamo celo po barvah in tako hkrati tudi spodbujamo zanimanje za hrano. In četudi s hrano pokrijemo vse energijske potrebe, moramo pozornost nameniti tudi vnosu vseh potrebnih hranil v zadostnih količinah in v ustreznem razmerju. Prehrana otrok je pomembna, zato ne zanemarimo dejstva, da imamo na prehranjevalne navade z zgledom največji vpliv prav starši in skrbniki. In ne nazadnje, ne pozabimo na zdrav zajtrk.

Hrana je gorivo

Spodbujajte svojega otroka, naj uživa kakovostno in zdravo hrano, vi pa poskrbite, da bo ta sezonska in lokalno pridelana. Pripravimo okusno hrano in v njej uživajmo tudi sami. Zdrave navade namreč nastajajo doma. Še najbolje pa je, da si zdravo in okusno malico malček pripravi kar sam.

Oreščki ali sadje so vsekakor bolj zdrava izbira kot prigrizki, polni različnih aditivov.

Otrok trga jabolko z drevesa

Predstavimo sadje in zelenjavo v naravnem okolju

Če vam dopušča čas, dovolite otroku, naj spozna življenjski cikel rastlin. Omogočite mu, da bo obiral domača jabolka in slive, pulil svoje korenje, prebiral paradižnike ali spremljal rast glavice svoje cvetače. Zasadite drevo in ga skupaj spremljajte, če le imate to možnost. A ker v mestih to pogosto ne gre, so mnoge šole že vpeljale lastne zelenjavne vrtičke, namenjene izobraževanju otrok. Ena od njih je tudi ljubljanska osnovna šola Riharda Jakopiča, s projektom Mali vrtovi.

Projekt - Mali vrtovi
Vir slike: OŠ Riharda Jakopiča

Hrana v šolah in vrtcih

Z lastnimi kuhinjami ter ustrezno usposobljenim osebjem so otroci zaščiteni pred komercialnimi interesi zasebnih ponudnikov hrane. Dolžnost in zaveza svetovalcev za prehrano v šolah in vrtcih pa je, da poskrbijo za zdravo in uravnoteženo prehrano. Strokovna prehranska priporočila s posebnostmi otroške prehrane so opredeljena v Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki jih lahko najdete na tej povezavi. V šolah in vrtcih imajo možnost, da pri javnih naročilih po načelu kratkih verig izberejo lokalne dobavitelje in domače pridelovalce, a žal tega ne počnejo vsi, saj zaradi omejenih sredstev pogosto izbirajo glede na ceno.

Deček je korenje

Okusi so različni

Mateja, mati dveh učencev ljubljanske osnovne šole Valentina Vodnika, pravi, da »so se starši redno prepirali o okusih šolske hrane, nazadnje pa so po sklepu sveta staršev odnehali in to temo na sestankih prepovedali, saj je ponujena hrana kakovostna, okusi pa bodo vedno različni.« Dodaja, da je zanimivo »da je hčerki šolska prehrana popolnoma neokusna, medtem ko sin uživa v vsakem ponujenem obroku. Doma pa imata enake vzorce in navade, za oba kuham v istem loncu.«.

Kaj pa zajtrk?

Promotorka zdravja, Vida Fajdiga Turk, z Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ), predlaga, da otroku ponudimo zdrav nasiten zajtrk. Ta naj bo pester in poln različnih barv, predvsem pa naj bo polnovreden. »Ponudimo kakovostne beljakovine in polnovredne ogljikove hidrate, sadje in zelenjavo pa lahko pri izbirčnežih skrijemo v različne namaze«. Obrok mora otroka nasititi, zato bodimo pozorni, da ne ponujamo sladkih stvari, saj bo sicer otrok kmalu spet lačen. »Pomembno je,« pravi, »da je obrok sestavljen iz osnovnih živil in ne iz predelane hrane, ki jo tržijo kot hitro rešitev.«

Dobra hrana je pol zdravja

Pozanimajte se o prehrani v svojem vrtcu ali šoli in v domačem okolju prispevajte svoj delež k ustvarjanju zdravih prehranjevalnih navad. Posegajte po kakovostni, zdravi, sezonski in lokalno pridelani hrani in se izogibajte prigrizkom z različnimi aditivi.

Svojega pridelovalca hrane lahko poiščete tudi na našem zemljevidu.

Preberite tudi


Sorodni članki

»Cooking Kids Project« - brošura

Brošura - »Cooking Kids Project«

Več...

Pomembno je, kaj dobijo na krožnik

Zdrava konkurenca v tržnih pogojih prinaša tudi ponudbo iz tujine. Ponudniki pa ne sledijo vedno standardom, ki veljajo v našem prostoru. Hkrati masovna proizvodnja, ki se večinoma odvija na drugi strani naše meje, znižuje ceno vsem proizvodom. S tem se…

Več...

Povsod je lepo, doma je najlepše - tudi zajtrkovati

Že slovenski pregovor »Po jutru se dan pozna« nakazuje pomen zgodnjih jutranjih ur za delovno uspešnost dneva. Starši, vzgojitelji in mentorji smo tisti, ki v naših otrocih prebujamo navade in odnos do stvari ter življenja. Če je vaše oko našlo…

Več...

Zaveza odgovornosti za bolj informirano izbiro hrane in pijače

Neuravnotežena prehrana je pomemben krivec za razvoj debelosti in drugih, kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen. Pogosto uživanje sladkih pijač je mogoče opaziti predvsem med mladimi potrošniki, precej dovzetni so namreč tudi za oglasna sporočila. Proizvajalci sladkih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem