Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija, Zgodbe o naši super hrani

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.

Kuhinja in hrana sta pomemben del tvojega življenja. Se vedno prepričaš, da kupuješ in uporabljaš kakovostne in lokalne izdelke? Po kakšnih kriterijih še kupuješ hrano?

Da, veliko mojega življenja se vrti okoli kuhanja in hrane. Vedno preverim, kakšne izdelke kupujem, ker se mi to zdi zelo pomembno. Najstarejši sin je alergik, zato izdelke, ki jih kupujem, dobro preverim in tudi že poznam. Najpomembneje se mi zdi, da kupujem lokalno in sezonsko hrano. V trgovinah berem podatke na dekalaracijah izdelkov – kupujem le hrano brez dodanih arom, konzervansov, barvil in nepoznanih sestavin.

Poznaš shemo »izbrana kakovost – Slovenija«? Katere so po tvojem njene glavne prednosti?

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« poznam, priznam pa, da sem ga prej poznala slabše – ne tako podrobno, kot ga poznam sedaj. Sedaj, ko ga poznam, te izdelke kupujem še bolj z veseljem – še posebej perutninsko meso, ki ga imamo doma zelo radi. Izredno pomembno se mi zdi, da gre za lokalno meso živali, vzrejenih po strogih standardih, krmljenih s kakovostno krmo, in da gre za meso, ki je kontrolirano od začetka vzreje do police oziroma hladilnika, ki je zaradi tega tudi preverjeno varno. Lokalno meso je boljše kakovosti, zato podpiram izdelke s preverjeno slovenskim poreklom, ki do mene niso prepotovala na tisoče kilometrov – pri hrani je to še posebej pomembno.

Verjameš, da je nakup lokalno pridelane hrane, kar zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«, dober za vse? Zaupaš slovenski hrani?

Definitivno podpiram slovenske pridelovalce. Hrana, pridelana v Sloveniji, se mi zdi kakovostnejša, saj je zaradi kratkega časa, v katerem je prišla do moje kuhinje, ohranila več dobrih lastnosti. Zavedam se, da so živali pri nas vzrejene po višjih standardih, zato slovenski hrani nedvomno zaupam. Vesela sem tudi, da lahko s svojo izbiro podpiram lokalne pridelovalce in slovensko gospodarstvo.

Lahko rečem, da me znak »izbrana kakovost – Slovenija na govejem in piščančjem mesu »pomiri«, ker vem, kaj vse stoji za njim.

Kako pomembno ti je zagotovilo, da si zase in za družino kupila kakovostno in lokalno meso, kar tudi zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«? Kako pogosto pri kuhanju uporabljaš meso s tem znakom?

Pri kuhanju pravzaprav vedno uporabljam meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Zagotovilo, da sem zase in za družino izbrala zares slovensko, kakovostno, preverjeno hrano, se mi zdi zelo pomembno in je eden glavnih kriterijev, po katerih kupujem hrano. To se mi je seveda zdelo pomembno že prej, kot mama pa sem na to še posebej pozorna, še sploh pa, ker je moj starejši sin alergik. Na oznake sem zato zelo pozorna in zelo vesela sem, da obstaja znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ki se mi zdi ogromno vreden, ker je dejansko vreden zaupanja.

Vem, da so določene oznake lahko zavajajoče, saj kupci ne poznamo vsega ozadja in določil, pod katerimi se te oznake lahko uporablja. Zdi se mi, da smo v poplavi vseh teh oznak potrošniki zato lahko hitro zmedeni, ta pa je verodostojna in zato še toliko pomembnejša. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na slovenskem mesu je zato izredno dobrodošel.

Kako v trgovini prepoznaš kakovostno slovensko meso? Kateri kos mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« najraje pripraviš?

Pri nakupu mesa, kot rečeno, vedno sledim znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Zelo sem vesela, ker je dobro viden, tako na embalaži kot pri mesarju, na nalepki iz mesnice in na računu. Če potrošniki zares želijo kupiti slovensko meso, ga s tem znakom resnično najdejo brez težav. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zelo olajšal nakupe tudi tistim, ki neradi berejo deklaracije ali jih ne razumejo.

Sicer pa imamo pri nas doma najraje piščančje meso, zato se to tudi največkrat znajde v moji košarici. Z možem se veliko ukvarjava s športom, zato povečano potrebo po vnosu beljakovin nadomestiva prav s tem. Sicer pa smo vsi veliki ljubitelji goveje juhe, tako da pogosto pri mesarju vzamem tudi goveje meso za juho z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Zakaj se ti zdi pomembno, da je meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« kontrolirano na vseh korakih?

Če meso ne bi bilo kontrolirano tako pri pridelovalcu, odkupovalcu, predelovalcu, pa tudi na prodajnem mestu, bi težko trdili, da je zagotovljeno varno, kakovostno, pa tudi slovensko. Zato sem vesela, da lahko mirno vzamem meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ker ne glede na proizvajalca vem, da gre za meso višje kakovosti.

Ali veš, kaj je razlika med znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in drugimi, podobnimi znaki, ki zagotavljajo slovensko meso?

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« sem poznala že prej, nisem pa vedela, da gre za nacionalni znak. Nad dejstvom, da gre za edini znak, ki zagotavlja zares slovensko goveje in piščančje, sem bila zelo presenečena.

Kako ljubezen do kuhanja in slovenske hrane spodbujaš pri otrocih in svojih sledilcih na družbenih omrežjih?

Slovensko hrano imam zelo rada, zato sem slovenski tradicionalni kuhinji namenila svojo kategorijo med recepti, ki jih delim na svoji spletni strani aninakuhinja.si. Z družinico živimo v isti hiši kot moja stara mama, ki je prava mojstrica kuhanja, zato je slovenska hrana zelo pogosto na meniju. Vsaj enkrat tedensko, recimo, pripravimo govejo juho, predvsem v zimskih mesecih pogosto kuhamo jedi »na žlico« … Recepte za slovenske jedi zato zelo rada obujam na spletu, moji sledilci pa so tega vedno zelo veseli. Pogosto se zgodi, da objavim kakšen bolj »pozabljen« recept, recimo za ričet z mesom ali jetrca, potem pa se na recept vsuje pravi val navdušenja ljubiteljev kuhanja. Slovenija se mi zdi kulinarično zares bogata, zato slovenskih tradicionalnih jedi tudi v vsakdanji kuhinji seveda ne moremo in ne smemo spregledati.

Se ti zdi pomembno, da kljub pomanjkanju časa izboru živil in kuhanju nameniš dovolj časa in pozornosti? Kdaj načrtuješ obroke?

Vsekakor menim, da je izbor živil izredno pomemben, zato mu namenim ogromno časa. Pravzaprav imam že nek svoj lasten nabor preverjenih živil, zato nakupovanje ni več tako dolgotrajno. Če pa slučajno s kakšno hrano kar koli ni v redu, se to (žal) hitro pokaže pri mojem starejšem fantku, ki na vse dodatke reagira že po od 15 do 20 minutah.

Sicer pa kuham zares veliko, saj na leto izdam tudi eno do dve kuharici, in pri nas se pogosto vse vrti okoli kuhanja in hrane. Kadar pripravljam recepte za kuharice ali splet, kuham seveda načrtovano in takrat pogosto nahranim še širšo družino (smeh). Sicer pa rada pogledam, kaj je v hladilniku ali na vrtu, izberem sezonsko in kuham po navdihu.

Katera je tvoja najljubša slovenska tradicionalna jed? Kakšno pa je vaše tipično družinsko kosilo ali večerja?

Lahko rečem, da ima cela družina zelo rada govejo juho, ki je redno na meniju. Še posebej jo imamo radi z domačo ribano kašo. Vedno se prileže tudi ričet z mesom in podobne slovenske jedi. Kot vsi imamo tudi mi radi tradicionalno slovensko nedeljsko kosilo – govejo juho, za glavno jed pa meso iz juhe in pražen krompir. Sicer pa jemo tisto, kar nam je všeč in kar si fantje zaželijo, predvsem pa jemo zelo razgibano in sezonsko hrano.

Bi dala bralcem kakšen kuharski nasvet, recimo, kako nakup hrane in kuhanje narediti prijetno družinsko opravilo, ne še eno obveznost?

Ključno se mi zdi, da dobro vemo, kakšno hrano kupujemo. Pomembno je, da poznamo informacije, oznake, da znamo brati z deklaracij na embalaži. Ozaveščenost glede znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je zato zares pomembna, saj je znak verodostojen in se drži tega, kar obljublja. Vsekakor močno olajša in pospeši nakup govejega in perutninskega mesa, pa tudi mleka in mlečnih izdelkov.

Glede samega kuhanja, bralcem svetujem, naj se pri nakupu in kuhanju jedi prilagajajo temu, kar imajo radi, svojemu slogu in svojemu tempu. Nekateri kuhajo po vnaprej načrtovanem tedenskem jedilniku, drugi hrano kupujejo sproti. Menim, da »pravega« načina ni, pomembno je, da kuhamo z veseljem in jemo kakovostno, lokalno in sezonsko hrano.


Sorodni članki

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem