Ždroc z ohrovtovo tortico – recept

Ždroc z ohrovtovo tortico – recept

Domala vsaka slovenska mikro regija se lahko pohvali s »svojo« klobaso. Različice okusov in podrobnosti v načinu pridelave zaznamujejo regijske posebnosti ali sestavine v obliki dodatkov in načinu postrežbe. Ždroc so rekli polnilu, ki je po ustnih izročilih sprva ušlo iz ovoja, kasneje pa so zaradi zanimivega okusa in praktičnosti tega tudi postregli kot dodatek krompirju ali testeninam. »Razstavljeno« klobaso najdemo na širšem področju Primorske, vključno z bližnjo Italijo.

Ta recept prihaja s Krasa

Sestavine:

Tortica:

  • 20 dag ohrovta, tudi vrzot
  • 10 dag krompirja
  • 2 stroka česna
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol, poper
  • maslo, pest koruznega zdroba za pekač
  • nekaj zelenih listov ohrovta za dekoracijo

Ždroc:

  • 2 kosa sveže pečenice
  • 1 gomolj koromača
  • oljčno olje
  • 1 dl vina ali jušne osnove
  • košček masla

Priprava:

Krompir olupimo in narežemo na koščke ter skupaj z narezanim ohrovtom skuhamo v slani vodi in odcedimo. Vodo prihranimo. Dodamo smetano, strt česen in ponovno zavremo ter takoj odstavimo.

Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ter v ohlajeno vmešamo jajce in rumenjak ter začinimo.

Maso vlijemo v modelčke, ki smo jih prej namazali z maslom in posujemo s koruznim zdrobom.

Pečemo v pečici 30 minut pri 160 stopinjah.

Medtem naribamo ali na tanko narežemo koromač in ga zmešamo z maso klobase, ki smo jo vzeli iz olupka. To prepražimo na oljčnem olju in zalijemo z jušno osnovo ali vinom ter na koncu dodamo maslo. Tortico ponudimo z omako. Okrasimo lahko z blanširanim listom ohrovta.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem