Ždroc z ohrovtovo tortico – recept

Ždroc z ohrovtovo tortico – recept
  • Čas priprave:50 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Domala vsaka slovenska mikro regija se lahko pohvali s »svojo« klobaso. Različice okusov in podrobnosti v načinu pridelave zaznamujejo regijske posebnosti ali sestavine v obliki dodatkov in načinu postrežbe. Ždroc so rekli polnilu, ki je po ustnih izročilih sprva ušlo iz ovoja, kasneje pa so zaradi zanimivega okusa in praktičnosti tega tudi postregli kot dodatek krompirju ali testeninam. »Razstavljeno« klobaso najdemo na širšem področju Primorske, vključno z bližnjo Italijo.

Ta recept prihaja s Krasa

Sestavine:

Tortica:

  • 20 dag ohrovta, tudi vrzot
  • 10 dag krompirja
  • 2 stroka česna
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol, poper
  • maslo, pest koruznega zdroba za pekač
  • nekaj zelenih listov ohrovta za dekoracijo

Ždroc:

  • 2 kosa sveže pečenice
  • 1 gomolj koromača
  • oljčno olje
  • 1 dl vina ali jušne osnove
  • košček masla

Priprava:

Krompir olupimo in narežemo na koščke ter skupaj z narezanim ohrovtom skuhamo v slani vodi in odcedimo. Vodo prihranimo. Dodamo smetano, strt česen in ponovno zavremo ter takoj odstavimo.

Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ter v ohlajeno vmešamo jajce in rumenjak ter začinimo.

Maso vlijemo v modelčke, ki smo jih prej namazali z maslom in posujemo s koruznim zdrobom.

Pečemo v pečici 30 minut pri 160 stopinjah.

Medtem naribamo ali na tanko narežemo koromač in ga zmešamo z maso klobase, ki smo jo vzeli iz olupka. To prepražimo na oljčnem olju in zalijemo z jušno osnovo ali vinom ter na koncu dodamo maslo. Tortico ponudimo z omako. Okrasimo lahko z blanširanim listom ohrovta.

Recept in foto: Kuhnapato

Ždroc z ohrovtovo tortico – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem