Ždroc z ohrovtovo tortico – recept

Ždroc z ohrovtovo tortico – recept
  • Čas priprave:50 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Domala vsaka slovenska mikro regija se lahko pohvali s »svojo« klobaso. Različice okusov in podrobnosti v načinu pridelave zaznamujejo regijske posebnosti ali sestavine v obliki dodatkov in načinu postrežbe. Ždroc so rekli polnilu, ki je po ustnih izročilih sprva ušlo iz ovoja, kasneje pa so zaradi zanimivega okusa in praktičnosti tega tudi postregli kot dodatek krompirju ali testeninam. »Razstavljeno« klobaso najdemo na širšem področju Primorske, vključno z bližnjo Italijo.

Ta recept prihaja s Krasa

Sestavine:

Tortica:

  • 20 dag ohrovta, tudi vrzot
  • 10 dag krompirja
  • 2 stroka česna
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol, poper
  • maslo, pest koruznega zdroba za pekač
  • nekaj zelenih listov ohrovta za dekoracijo

Ždroc:

  • 2 kosa sveže pečenice
  • 1 gomolj koromača
  • oljčno olje
  • 1 dl vina ali jušne osnove
  • košček masla

Priprava:

Krompir olupimo in narežemo na koščke ter skupaj z narezanim ohrovtom skuhamo v slani vodi in odcedimo. Vodo prihranimo. Dodamo smetano, strt česen in ponovno zavremo ter takoj odstavimo.

Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ter v ohlajeno vmešamo jajce in rumenjak ter začinimo.

Maso vlijemo v modelčke, ki smo jih prej namazali z maslom in posujemo s koruznim zdrobom.

Pečemo v pečici 30 minut pri 160 stopinjah.

Medtem naribamo ali na tanko narežemo koromač in ga zmešamo z maso klobase, ki smo jo vzeli iz olupka. To prepražimo na oljčnem olju in zalijemo z jušno osnovo ali vinom ter na koncu dodamo maslo. Tortico ponudimo z omako. Okrasimo lahko z blanširanim listom ohrovta.

Recept in foto: Kuhnapato

Ždroc z ohrovtovo tortico – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem