Ždroc z ohrovtovo tortico - recept | Recepti

Ždroc z ohrovtovo tortico – recept

5/5 - (1 vote)
Ždroc z ohrovtovo tortico
  • Čas priprave:50 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Domala vsaka slovenska mikro regija se lahko pohvali s »svojo« klobaso. Različice okusov in podrobnosti v načinu pridelave zaznamujejo regijske posebnosti ali sestavine v obliki dodatkov in načinu postrežbe. Ždroc so rekli polnilu, ki je po ustnih izročilih sprva ušlo iz ovoja, kasneje pa so zaradi zanimivega okusa in praktičnosti tega tudi postregli kot dodatek krompirju ali testeninam. »Razstavljeno« klobaso najdemo na širšem področju Primorske, vključno z bližnjo Italijo.

Ta recept prihaja s Krasa

Sestavine:

Tortica:

  • 20 dag ohrovta, tudi vrzot
  • 10 dag krompirja
  • 2 stroka česna
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol, poper
  • maslo, pest koruznega zdroba za pekač
  • nekaj zelenih listov ohrovta za dekoracijo

Ždroc:

  • 2 kosa sveže pečenice
  • 1 gomolj koromača
  • oljčno olje
  • 1 dl vina ali jušne osnove
  • košček masla

Priprava:

Krompir olupimo in narežemo na koščke ter skupaj z narezanim ohrovtom skuhamo v slani vodi in odcedimo. Vodo prihranimo. Dodamo smetano, strt česen in ponovno zavremo ter takoj odstavimo.

Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ter v ohlajeno vmešamo jajce in rumenjak ter začinimo.

Maso vlijemo v modelčke, ki smo jih prej namazali z maslom in posujemo s koruznim zdrobom.

Pečemo v pečici 30 minut pri 160 stopinjah.

Medtem naribamo ali na tanko narežemo koromač in ga zmešamo z maso klobase, ki smo jo vzeli iz olupka. To prepražimo na oljčnem olju in zalijemo z jušno osnovo ali vinom ter na koncu dodamo maslo. Tortico ponudimo z omako. Okrasimo lahko z blanširanim listom ohrovta.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Domača češnjeva pita

  • Ne zavrzimo hraneOhlajeno češnjevo pito lahko hranimo v hladilniku tudi več dni in jo pojemo kot sladico po obrokih. Bodimo pozorni, da s hrano ravnamo skrbno in zmanjšamo količino zavržkov.Sestavine:Testo za pito:0,5 kg bele mokeščepec soli30 dag masla z oznako…

  • Več...

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom - recept

  • Čas priprave: 60-90 min
    • #
    • #
    • #
  • Zelenjave ne zavrzite Če imate na vrtu preveč paradižnikov, jih ne zavrzite, ampak lahko iz njih pripravite tudi paradižnikovo omako. Sestavine: 8 enako velikih zrelih paradižnikov lokalnega porekla 400 g mletega govejega mesa »izbrana kakovost -Slovenija« 1 čebula 2 stroka…

  • Več...

Piščančji namaz – recept

  • Čas priprave: 6 minut
    • #
    • #
    • #
  • Mesa nikdar ne zavržemoOkusno piščančje meso, ki ostane od kosila, predelajmo v odličen namaz, ki ga lahko užijemo naslednji dan. Poskrbimo, da hrane ne mečemo v smeti.Sestavine:2 kosa pečenega piščanca3 kisle kumarice2 kosa kuhanega korenja1 žlica gorčice1 žlica majonezeščepec rdeče…

  • Več...

Sončni zajtrk

  • Čas priprave: 10 minut
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 2 pesti svežih jagod 1 srednje velik korenček 1 srednje veliko jabolko izbrana kakovost Slovenija 2 suhi figi pest lanenih semen vsaj 1 dcl vode Priprava: Sestavine narežemo na manjše koščke in jih v multipraktiku sesekljamo v gladko maso. Postrežemo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem